Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 26th October 2011, 15:32
Nebhead Nebhead is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Issues getting ISPConfig 3 to work on a linode VM

Hi all,

I've recently set up a Linode VM to take on web/mail hosting of my own sites after a friend of mine decided to shut down the server he's been running, and I've been using, for the last few years.

I followed the instructions at http://library.linode.com/lamp-guide...tu-10.04-lucid to set up my linode with Apache and MySQL.

I followed the instructions at http://library.linode.com/email/post...tu-10.04-lucid to set up Postfix/Dovecot

Finally, I followed the instructions at http://library.linode.com/web-applic...tu-10.04-lucid to set up ISP Config.



The situation is that I can access the ISPConfig panel at my IP/FQDN on port 8080, but none of the email addresses/web sites that I set up seem to have any effect.

Email: I can connect via IMAP to the server, but none of the accounts exist. I'm *thinking* this is because the Postfix/Dovecot guide had me set up a database for users/mailboxes, which the config files still point to, but these tables are empty and aren't being populated by ISPConfig. Is there some setup missing to either make the email services look at ISPConfig's database, or configure ISPConfig to use the database I set up?


Web: I can see the apache vhost conf files being created by ISPConfig, they just don't seem to have any effect; all domains pointed at the server just fo through the standard "default" conf.


I do have a some understanding of how all these services fit together, but I'm far from a sys-admin (hence installing ISPConfig to do the editing of conf files/databases for me!).

If anyone can help, I'd be very grateful.

Thanks,
Ben
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 26th October 2011, 17:09
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 37,015
Thanks: 840
Thanked 5,652 Times in 4,461 Posts
Default

The first 2 guides that you used are incompatible with ispconfig, so the current system setup doe snot match the ispconfig requirements.

I recommend that you reinstall the serverso that it contains only a Ubuntu minimal install as thats faster then trying to undo every chnage from the other guides and then use this guide to install your server:

http://www.howtoforge.com/perfect-se...ispconfig-3-p3

starting from step 6.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 26th October 2011, 20:53
The Other Air Force The Other Air Force is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Canada
Posts: 18
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

I've setup ISPConfig 3 on Linode a couple of times. As Till said, you just need to follow the tutorials that are found on this forum. If you don't have any data on the Linode that you need remove it all and start over again. Deploy Ubuntu 10.04 LTS, DO NOT use a stackscript. Just the basic installation is what you want. I can't remember if Linode installs SSH server by default, you may have to start at Step 5 of the tutorial unless you want to connect to the LISH console everytime. No harm in running the command for step 5 anyway. If it's installed it'll just skip it.

Hope that helps.
Reply With Quote
  #4  
Old 27th October 2011, 18:35
Nebhead Nebhead is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Thanks guys

It's a bit odd, as the last tutorial (which is specifically about setting up ISPConfig 3 on a linode) references the first two tutorials. But oh well.

I'm about to nuke the linode now, and follow through the "Perfect Server" guide over the next few hours. I'll report back with how I get on!
Reply With Quote
  #5  
Old 27th October 2011, 18:41
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 37,015
Thanks: 840
Thanked 5,652 Times in 4,461 Posts
Default

Quote:
It's a bit odd, as the last tutorial (which is specifically about setting up ISPConfig 3 on a linode) references the first two tutorials. But oh well.
Thats not good indeed, you might report that to linode then.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #6  
Old 27th October 2011, 21:28
Nebhead Nebhead is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Success!

So, by and large I've managed to get ISP Config 3 up and running. I didn't use the "Perfect Server" guide verbatim (for example, I didn't change my networking setup from DHCP, as linode will always assign the server the fixed IP).

I have two issues/questions now though:

1. I set up a domain, example.com, and included an auto www. subdomain. I then created an aliasdomain, example.co.uk and included an auto www. subdomain there too.

These work fine, but what I actually want to have happen is use "www.example.com" as the primary domain for the site, and have all others redirect to it. I tried altering the aliasdomain to include an "R" redirect, with an empty redirect path, but the browser threw a "Too many redirects" error.

How can I set up my two domains so that example.com, www.example.co.uk and example.co.uk all redirect to www.example.com?

2. I will be managing/running 90% of the sites hosted on this server myself, and I want to have a single shell account that I can use, via SSH/FTP, to manage the content of all the website's directories. It seems that ISPConfig auto assigns client specific owners and groups to the files though (e.g. instead of making the group www-data), which means I can't do that.

What's the best way I can access all web directories from a single shell account (Without continuously being sudo'd up!)


Thanks for all your help,
Ben
Reply With Quote
  #7  
Old 27th October 2011, 23:42
Nebhead Nebhead is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Update

I've managed to get the redirects working! Hurrah!

1: The redirect from example.com to www.example.com had to be set up on the "Redirect" tab of the "Websites" option.

2: The redirect from example.co.uk to www.example.com was set up within the "Aliasdomain" option. Selecting "www" as an auto-subdomain also set up the redirect from www.example.co.uk to www.example.com.

In both cases, the initial trouble I had was because I was missing the "http://" from the start of the redirect addresses, which had me incorrectly thinking that I couldn't redirect to another domain.

Anyway, that's all sorted

If someone could come back to me on my second question though, it would be appreciated. I'd like to clarify that I generally work via SFTP rather than FTP.
Reply With Quote
  #8  
Old 28th October 2011, 07:23
The Other Air Force The Other Air Force is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Canada
Posts: 18
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
 
Default

I just create a separate FTP user for each domain/subdomain in the control panel and keep them all straight in the FTP program site manager. I also had a Samba tunnel setup over SSH but it was pretty slow. Worked though.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loads of mysql connections to dbispconfig StrikerNL General 2 5th March 2009 15:31
ISPConfig - Mail Issues (Howto) MADDOG Installation/Configuration 1 20th August 2008 15:38
Changing Document Root in ISPconfig does not work 100% trymbill Installation/Configuration 4 19th December 2007 18:55
ERROR: The PHP binary coming with ISPConfig does not work properly on your system W1SKCC Installation/Configuration 2 2nd February 2007 14:55
FC4 Setup DNS and ISPCONFIG issues The General Installation/Configuration 7 15th May 2006 10:45


All times are GMT +2. The time now is 18:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.