Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Technical

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 9th July 2006, 19:11
tdd_topdog tdd_topdog is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Moving /var to a new drive & renaming mount point

I am a novice linux user. Everything is working perfectly. I am knee deep in working on the website. I need to address my available hard drive space at some point. I used the perfect debian howto and ispconfig. I have two hard drives and five partitions. When I partitioned I dedicated a hard drive to /backup and /home. When I installed ispconfig I followed the recomendation and changed /home/www to /var/www. /dev/hda is an old 6.4gb western digital which is going to run out of space for my www directories which contain howto videos (non-pornographic ). It's not mission critical because I am only using this box as a test server and not a production server but it would be nice if I can create enough space to test everything before I upload to a web host.

/etc/fstab:
/proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda2 / ext3 defaults,errors=remount-ro,usrquota,grpquota 0 1
/dev/hdc2 /backup ext3 defaults 0 2
/dev/hdc3 /home ext3 defaults 0 2
/dev/hda1 none swap sw 0 0
/dev/hdc1 none swap sw 0 0
/dev/hdb /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto

I know at some point I will have to rename and move /var and I think I can do this:
mkdir /xvar
cp -av /var/* /xvar
rm -r /var

Here are my questions:
1. Can I resize /home partition, ext3 file system, and create a new partition with mount point /var?
2. Is there a way to resize the partition and file system at the same time?
3. Or can I rename /backup mount point to /var?

I can unmount /backup but cant remount it with a new name doing this:
umount /dev/hdc2 /backup
mount /dev/hdc2 /var
this gives me an error message
if i would have been able to remount i am under the impression i can just change the /etc/fstab file at that point.

4. Would one option be more reliable or easier than the other?

Any suggestions and or help appreciated. Please keep any replies on a 'newbies' level
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 10th July 2006, 12:48
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,739 Times in 2,574 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by tdd_topdog
Here are my questions:
1. Can I resize /home partition, ext3 file system, and create a new partition with mount point /var?
2. Is there a way to resize the partition and file system at the same time?
3. Or can I rename /backup mount point to /var?
You can try to reconfigure your partitions with
Code:
cfdisk
But please keep in mind that it's possible that you lose data!
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 12th July 2006, 05:10
tdd_topdog tdd_topdog is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

Thank you falko I will read up on cfdisk
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mount drive without samba namit Installation/Configuration 1 6th February 2006 22:09


All times are GMT +2. The time now is 02:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.