Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 15th May 2011, 11:06
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Testing ISP Config locally

Hi,

I finished the Debian Squeeze perfect setup yesterday and all went perfect. I even typed every command by hand just to understand it.

But now I want to test it locally because I do not have external domains yet and I just want to play, learn and understand.

That does not work, I will explain.

Server:
Debian 6, perfect setup ISPC3
IP 192.168.1.100 fixed
Hostname Serveerster.thuis.nl


Other computers are all in the 192.168.1.x range

For some reason the other computers can not find the hostname:

Pinging:
to 192.168.1.100 works
to Serveerster.thuis.nl does not work

Even when I enter 192.168.1.100 as a DNS server on other pc's it still does not work.

What am I doing wrong to get this locally to work?

My goal is to recreate a mini internet at home with all sorts of domains and services for testing purposes.

For starters, the following domains should be routed internally and not be looked for at the Internet:

www.sareno.nl
ww.dog.nl
www.cat.nl
www.test.nl
www.thuis.nl

How to set it up and use these domains locally through ISPConfig 3?

Thanks
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 15th May 2011, 18:57
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

First error found:

While installing I pointed the system to 192.168.1.1 for the gateway.

For some reason ISPConfig made its own choice?:

Gateway 192.168.0.1
Nameservers 192.168.0.1, 192.168.0.2

Is this a flaw?
Reply With Quote
  #3  
Old 15th May 2011, 19:54
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I've added a few lines to the hosts file on my other machines and that part seems solved but it was not how I thought it should be possible.

Question about that Gateway and NS still stands. Could it be possible that ISP Config did not take all the settings right?

Also FTP does not work. Sometimes, but not always, FTP accepts a connection. It never accepts the passwords.

Active and Passive.

strange.


Edit: While booting I see the messages:

Not starting internet superserver: no services enabled

&

Jailkit; nothing to do

Also an error about Mysql but I can't find it anymore.

Does anyone know what is going on?

Last edited by Sareno; 16th May 2011 at 01:00.
Reply With Quote
  #4  
Old 16th May 2011, 01:21
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Maybe worth mentioning that Debian in running Virtual within Virtualbox, host Win7?
Reply With Quote
  #5  
Old 16th May 2011, 12:23
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,899
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Do you see any FTP-related errors in your logs?

Does the server have a working Internet connection? Does
Code:
ping -c4 google.com
work?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #6  
Old 16th May 2011, 13:44
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Falko,

What logs do you refer to?

While booting I have the error mentioned above: Superserver not starting.

I am not at home now and the server is down so I cannot check internet but the server can get the repositories and updates.

Other computers can reach ftp.cat.com via 192.168.1.100. User is OK but password is not accepted.
Reply With Quote
  #7  
Old 16th May 2011, 14:30
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,572
Thanks: 792
Thanked 4,980 Times in 3,901 Posts
Default

Quote:
Question about that Gateway and NS still stands. Could it be possible that ISP Config did not take all the settings right?
This data has to be set by the administrator in the ispconfig interface.The values that you see there are just examples and not used on your servera s networking is disabled by default on ispconfig systems. There is no need to change anything there as the network configuration is done directly in the debian files if you followed the perfect setup guide, the values from the network settings in ispconfig are not used.

Regarding the FTP issue, enable verbose logging in FTP and check the syslog for errors then. The detailed steps are described in the ISPConfig FAQ.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #8  
Old 16th May 2011, 14:36
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
the values from the network settings in ispconfig are not used.
Ok, I will stick to /etc/network/interfaces. those are right.
Reply With Quote
  #9  
Old 16th May 2011, 19:26
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko View Post
Does
Code:
ping -c4 google.com
work?
It seems that internet is working fine:

Code:
sander@Serveerster:~$ ping -c4 google.com
PING google.com (66.102.13.99) 56(84) bytes of data.
64 bytes from ez-in-f99.1e100.net (66.102.13.99): icmp_req=1 ttl=56 time=25.8 ms
64 bytes from ez-in-f99.1e100.net (66.102.13.99): icmp_req=2 ttl=56 time=25.8 ms
64 bytes from ez-in-f99.1e100.net (66.102.13.99): icmp_req=3 ttl=56 time=25.3 ms
64 bytes from ez-in-f99.1e100.net (66.102.13.99): icmp_req=4 ttl=56 time=25.9 ms

--- google.com ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3003ms
rtt min/avg/max/mdev = 25.300/25.729/25.961/0.321 ms
I will now try to look for the FTP logs. It seems that PureFTP cannot find the password in Mysql. How can I see if FTP and Mysql are setup fine?

Edit: very long ping times by the way! :-(

Last edited by Sareno; 16th May 2011 at 19:27. Reason: extra remark
Reply With Quote
  #10  
Old 16th May 2011, 19:33
Sareno Sareno is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

FTP Log:

Code:
May 16 19:19:16 Serveerster mysqld: 110516 19:19:16  InnoDB: Started; log sequen                                             ce number 0 44233
May 16 19:19:17 Serveerster mysqld: 110516 19:19:17 [Note] Event Scheduler: Load                                             ed 0 events
May 16 19:19:17 Serveerster mysqld: 110516 19:19:17 [Note] /usr/sbin/mysqld: rea                                             dy for connections.
May 16 19:19:17 Serveerster mysqld: Version: '5.1.49-3'  socket: '/var/run/mysql                                             d/mysqld.sock'  port: 3306  (Debian)
May 16 19:19:18 Serveerster /etc/mysql/debian-start[1732]: Upgrading MySQL table                                             s if necessary.
May 16 19:19:18 Serveerster /etc/mysql/debian-start[1737]: /usr/bin/mysql_upgrad                                             e: the '--basedir' option is always ignored
May 16 19:19:18 Serveerster /etc/mysql/debian-start[1737]: Looking for 'mysql' a                                             s: /usr/bin/mysql
May 16 19:19:18 Serveerster /etc/mysql/debian-start[1737]: Looking for 'mysqlche                                             ck' as: /usr/bin/mysqlcheck
May 16 19:19:18 Serveerster /etc/mysql/debian-start[1737]: This installation of                                              MySQL is already upgraded to 5.1.49, use --force if you still need to run mysql_                                             upgrade
May 16 19:19:18 Serveerster /etc/mysql/debian-start[1760]: Checking for insecure                                              root accounts.
May 16 19:19:18 Serveerster /etc/mysql/debian-start[1766]: Triggering myisam-rec                                             over for all MyISAM tables
May 16 19:19:21 Serveerster postfix/master[1878]: daemon started -- version 2.7.                                             1, configuration /etc/postfix
May 16 19:20:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[1972]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:20:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[1973]: (getmail) CMD (/usr/local/bin/                                             run-getmail.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:20:02 Serveerster pure-ftpd: (?@127.0.0.1) [INFO] New connection from                                              127.0.0.1
May 16 19:20:02 Serveerster pure-ftpd: (?@127.0.0.1) [INFO] Logout.
May 16 19:20:03 Serveerster pop3d: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:20:03 Serveerster imapd: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:20:03 Serveerster imapd: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1], time=0
May 16 19:20:03 Serveerster pop3d: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:20:05 Serveerster postfix/smtpd[1996]: connect from localhost.localdom                                             ain[127.0.0.1]
May 16 19:20:05 Serveerster postfix/smtpd[1996]: lost connection after CONNECT f                                             rom localhost.localdomain[127.0.0.1]
May 16 19:20:05 Serveerster postfix/smtpd[1996]: disconnect from localhost.local                                             domain[127.0.0.1]
May 16 19:21:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2047]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:21:50 Serveerster named[890]: error (network unreachable) resolving 'n                                             s1.google.com/A/IN': 2001:503:a83e::2:30#53
May 16 19:22:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2058]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:23:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2065]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:24:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2074]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:25:02 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2083]: (getmail) CMD (/usr/local/bin/                                             run-getmail.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:25:02 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2084]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:25:02 Serveerster pure-ftpd: (?@127.0.0.1) [INFO] New connection from                                              127.0.0.1
May 16 19:25:02 Serveerster pure-ftpd: (?@127.0.0.1) [INFO] Logout.
May 16 19:25:02 Serveerster pop3d: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:25:02 Serveerster imapd: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:25:02 Serveerster pop3d: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:25:02 Serveerster imapd: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1], time=0
May 16 19:25:02 Serveerster postfix/smtpd[2107]: connect from localhost.localdom                                             ain[127.0.0.1]
May 16 19:25:02 Serveerster postfix/smtpd[2107]: lost connection after CONNECT f                                             rom localhost.localdomain[127.0.0.1]
May 16 19:25:02 Serveerster postfix/smtpd[2107]: disconnect from localhost.local                                             domain[127.0.0.1]
May 16 19:26:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2124]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:27:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2131]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:28:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2139]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:29:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2158]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:29:17 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [INFO] New connection fro                                             m 192.168.1.8
May 16 19:29:17 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [DEBUG] Command [user] [t                                             est]
May 16 19:29:17 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [DEBUG] Command [pass] [<                                             *>]
May 16 19:29:17 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [INFO] PAM_RHOST enabled.                                              Getting the peer address
May 16 19:29:25 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [WARNING] Authentication                                              failed for user [test]
May 16 19:29:25 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [INFO] Logout.
May 16 19:29:39 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [INFO] New connection fro                                             m 192.168.1.8
May 16 19:29:39 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [DEBUG] Command [user] [K                                             lant]
May 16 19:29:39 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [DEBUG] Command [pass] [<                                             *>]
May 16 19:29:39 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [INFO] PAM_RHOST enabled.                                              Getting the peer address
May 16 19:29:45 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [WARNING] Authentication                                              failed for user [Klant]
May 16 19:29:45 Serveerster pure-ftpd: (?@192.168.1.8) [INFO] Logout.
May 16 19:30:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2170]: (root) CMD (/usr/local/ispconf                                             ig/server/server.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:30:01 Serveerster /USR/SBIN/CRON[2171]: (getmail) CMD (/usr/local/bin/                                             run-getmail.sh > /dev/null 2>> /var/log/ispconfig/cron.log)
May 16 19:30:02 Serveerster pure-ftpd: (?@127.0.0.1) [INFO] New connection from                                              127.0.0.1
May 16 19:30:02 Serveerster pure-ftpd: (?@127.0.0.1) [DEBUG] Command [quit] []
May 16 19:30:02 Serveerster pure-ftpd: (?@127.0.0.1) [INFO] Logout.
May 16 19:30:02 Serveerster pop3d: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:30:02 Serveerster imapd: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:30:02 Serveerster pop3d: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1]
May 16 19:30:02 Serveerster imapd: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1], time=0
May 16 19:30:02 Serveerster postfix/smtpd[2194]: connect from localhost.localdom                                             ain[127.0.0.1]
May 16 19:30:02 Serveerster postfix/smtpd[2194]: lost connection after CONNECT f                                             rom localhost.localdomain[127.0.0.1]
May 16 19:30:02 Serveerster postfix/smtpd[2194]: disconnect from localhost.local
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISPConfig3 Mail Warn Errors reason8 General 3 25th November 2009 13:58
How to retrieve email? (Postfix / Courier) Merritt General 20 5th April 2009 14:26
Spamsnake - Problem with spamassassin, FuzzyOcr and MySQL debuguser HOWTO-Related Questions 6 16th September 2008 18:37
ISPConfig 2.2.14 released till General 48 19th July 2007 23:46
spamassasin/clamAV not working Daisy Installation/Configuration 32 15th February 2007 00:09


All times are GMT +2. The time now is 16:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.