Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 22nd November 2010, 01:50
drewb0y drewb0y is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 103
Thanks: 10
Thanked 14 Times in 7 Posts
Default Debian Server hardware upgrade questions

My current ISPConfig3 server is on an Intel Pentium 4 system with 2 80GB SATA drives configured in LVM as one big drive.
(I mostly did this just to see how it worked, and because debian would see the software RAID as 2 devices and not the RAID 0 I wanted.)

So that is where I am at now. I have a Dual AMD Opteron server coming next week. It will have 2 250GB SATA drives, and 12GB RAM when I have it all assembled.

So my questions are, how easy or difficult would it be to transfer everything from the P4 system to the AMD?

What steps would you take? Other than network drivers, what other problems will I encounter?

I do have a daily backup running using the back-res script posted here.
__________________
ISPConfig 3.0.5.4p1 - The Perfect Server - Debian Wheezy (nginx, BIND, Dovecot, ISPConfig 3)
Installed on Debian 7.6 on a KVM VPS
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 22nd November 2010, 14:41
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,749 Times in 2,579 Posts
Default

You can try to create an image of the current system (e.g. with CloneZilla, Ghost4Linux, or SystemImager) and restore the image on the new system.

http://www.howtoforge.com/cloning-li...-clonezilla-se
http://www.howtoforge.com/back_up_re...th_ghost4linux
http://www.howtoforge.com/how-to-bac...h-systemimager
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 22nd November 2010, 18:54
drewb0y drewb0y is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 103
Thanks: 10
Thanked 14 Times in 7 Posts
Default

I was considering that method actually. Or I could also do a fresh install and then try out my backups by actually doing a restore of everything to the new installation. I guess the only major concern is that the kernel may need to be different. The existing was installed using the i386 and for a dual processor AMD should be using AMD-x64. I will try it a couple of different ways and report back which worked the best.

Thanks again
__________________
ISPConfig 3.0.5.4p1 - The Perfect Server - Debian Wheezy (nginx, BIND, Dovecot, ISPConfig 3)
Installed on Debian 7.6 on a KVM VPS
Reply With Quote
  #4  
Old 26th November 2010, 21:44
drewb0y drewb0y is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 103
Thanks: 10
Thanked 14 Times in 7 Posts
Default Another idea

The one thing I am concerned about if I do a clone of the drive is the new system will not be using a kernel that can really use the dual processors. It will still be 32 bit.

Which leaves me with 2 options I guess, each with their own questions.

1. Create a new server (64 bit) and then copy over everything from the backups. If I do this, will I need to worry about old 32 bit binaries from the
backups overwriting the new 64bit binaries?

2. Create a new server and then make it a slave of old server, then promote it. I can see where this would work, but I think it would only be copying over all the standard ispconfig databases and configs but none of my modifications.

Method 1 would potentially be less complicated, and I wouldn't have to worry about missing anything if my backups have all that is needed. Method 2 would be more fun and good practice, but I may have to re-institute any modifications I have made from stock.

I think I will have to consider the pros an cons of each option some more before I commit to either. (And read up in the manual on Master & slave operations) Thanks for your help and ideas on this one.

I guess the main thing I wonder at this point is, am I making the 32 bit versus 64 bit thing a bigger issue than it should be?
__________________
ISPConfig 3.0.5.4p1 - The Perfect Server - Debian Wheezy (nginx, BIND, Dovecot, ISPConfig 3)
Installed on Debian 7.6 on a KVM VPS
Reply With Quote
  #5  
Old 27th November 2010, 10:05
sjau sjau is offline
Local Meanie
 
Join Date: Apr 2006
Location: Switzerland
Posts: 1,158
Thanks: 4
Thanked 58 Times in 54 Posts
Default

if you're not under any time pressure, why not setup the new serve with 64 bit and then migrate ISPConfig to it... that way you get more experience doing that.

The problem with 32bit is that you can only address 4 GB ram in there. Although some distros provide PAE which ehances the 32bit addressing to 34bit which means that you can use more than 4 GB ram however each process will still be bound to 4gb at max.

As you have 12 GB on the new machine, it would be a shame not to put it at good use.
__________________
"Common sense is not as common as commonly believed" by sjau

Auto-Install Script for ISPConfig and Horde on a Vanilla Debian Stable

Need more Repos for Ubuntu? Repository Generator
Need more Repos for Debian? Debian Repository Generator
Reply With Quote
  #6  
Old 24th March 2011, 16:30
drewb0y drewb0y is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 103
Thanks: 10
Thanked 14 Times in 7 Posts
Wink Update

I finally got around to upgrading. I ended up doing a clean install of Debian Squeeze 64 bit with Ispconfig 3.0.3.2.

I copied over the old /var/vmail directory and imported only specific tables from the dbispconfig database. Also copied over the roundcube database.

The tables that I imported from the mysql dump for dbispconfig were

Code:
client
mail_domain
mail_forwarding
mail_user
remote_user
spamfilter_users
spamfilter_wblist
Other than a few hiccups in various configurations it has gone fairly smoothly.
__________________
ISPConfig 3.0.5.4p1 - The Perfect Server - Debian Wheezy (nginx, BIND, Dovecot, ISPConfig 3)
Installed on Debian 7.6 on a KVM VPS
Reply With Quote
  #7  
Old 24th March 2011, 21:27
astinsan astinsan is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
 
Default

I have always done it that way... The only time it is a issue is if you deviate from a stock install dramatically and even then it is still easier to just do a fresh install then copy only data over.

Maybe a good tutorial could come out of this to automate migrations.... I have often wondered how one would do this in a large scale operation.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ubuntu Server, postfix, gmail relay sjau Server Operation 3 14th December 2010 19:20
Webmail problems with only one domain? compner Installation/Configuration 14 16th February 2010 17:59
mail delivered in mbox patfee Installation/Configuration 8 11th December 2007 14:58
Problem with keeping Apache alive bobeq Server Operation 3 29th November 2007 17:11
Webmail Relay Error palkat General 17 23rd April 2006 19:12


All times are GMT +2. The time now is 12:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.