Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Technical

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 13th January 2011, 18:14
muzi muzi is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Qemu-kVM setup vm using 2 NIC's are not working

Hi Guys

I am facing some strange problem as using 2 nic's on kvm child vm. Secondary interface eth1 is not working on vm but eth0 is working , i am using routing mode, here below details.

Platform --> Fedora 13 (for both KVM host and child vm)

Start VM using 2 nics support using below command.

/usr/bin/qemu-kvm -M pc -m 256 -smp 1 -name myguest1 -uuid
5dcb91e1 -nographic -monitor
unix:/var/lib/libvirt/qemu/myguest1.monitor,server,nowait -boot c -drive
file=/dev/vmdata/vm.root,if=ide,index=0,boot=on -drive
file=/dev/vmdata/vm.var,if=ide,index=1 -drive
file=/dev/vmdata/vm.swap,if=ide,index=3 -net
nic,macaddr=52:54:00:ea:aa:fe,vlan=0,name=nic0 -net
tap,ifname=tap3,script=/etc/KVM/vm-tap3.sh,vlan=0,name=tap3 -net
nic,macaddr=52:54:00:a7:9b:c1,vlan=1,name=nic1 -net
tap,ifname=tap30,script=/etc/KVM/vm-tap30.sh,vlan=1,name=tap30 -serial pty
-parallel none -usb &

VM is started and ifconfig shows both eth0 and eth1 in child vm.

From KVM host, tap script using above add routes to desire ip. like

ip route add 11.11.11.11/32 dev tap3 (For eth0 on child VM guest)
ip route add 22.22.22.22/32 dev tap30 (For eth1 on child VM guest)

Ip forwarding is enabled, and i ensure no traffic is blocked.

Now when i ping eth0 ip (11.11.11.11) from outside or inside KVM host mother its working. But when i ping eth1 ip ( 22.22.22.22) from outside or even inside kvm mother its not working.

After some diagonse, i conclude below.

tcpdump on eth1 on child shows below.

17:05:55.213100 ARP, Request who-has 22.22.22.22 tell x.x.x.x, length 46
17:05:56.213493 ARP, Request who-has 22.22.22.22 tell x.x.x.xlength 46

As on kvm host, arp -e shows below.

[root@host ~]# arp -e
Address HWtype HWaddress Flags Mask Iface
x.x.x.x ether 52:54:00:56:40:56 C tap1
x.x.x.x (incomplete) tap30

As tap30 used by eth1 on child vm and tap1 used by eth0 on child vm. So its shows arp request not completed.

Above setup is working f9 till FC-11, but i see from FC-12, libvirt drop process capabilities for interface ethernet, but above setup is still working f9 4 me using 1 int eth0 but eth1 is not working.

Can you guys please suggest,

Thanks
Muzi
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 14th February 2011, 22:27
muzi muzi is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Default problem resolved successfully

Problem has been resolved now after disabling rp_filter for desire interfaces
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to muzi For This Useful Post:
falko (15th February 2011)
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FC4 Setup DNS and ISPCONFIG issues The General Installation/Configuration 7 15th May 2006 09:45
Questions in regards to ISP-Server Setup - Ubuntu 5.10 "Breezy Badger" rbrantley HOWTO-Related Questions 16 10th April 2006 18:26
Server setup for Web Purposes with custom Firewall ramangill Installation/Configuration 22 8th February 2006 22:43
Debian perfect setup network problem reddogg Installation/Configuration 2 18th January 2006 22:04
Attempting The Perfect Setup (To Some Extent) PsyVision HOWTO-Related Questions 3 3rd November 2005 11:50


All times are GMT +2. The time now is 22:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.