#1  
Old 25th August 2010, 00:00
Petr Petr is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 30
Thanks: 22
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Change Master <> Slave

Greetings,
please, I have any question about ISP Confing 3.

Is it possible to change the Master server in multiserver configuration ? ( from server1 to server2)
(this multiservers configuration contains 6 servers , including 1 Master ,and 5 slaves )

Problem is , the master server is unusually slowly. Slaves servers are OK.

I need to change one slave server reconfigure to a new master server , and current master server reconfigure to slave server to work for a new master, at the same time.

What is the correct procedure?
How do I guarantee no lost working accounts on wrong master server? The current master server has about 60 accounts including webs, mails, DB and all of them work permanently.

thanx for all answer
Petr
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 25th August 2010, 15:01
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 36,799
Thanks: 840
Thanked 5,613 Times in 4,424 Posts
Default

You can not change a slave to be the master as the slave does not have the information that is required to be the master.

One solution for your problem is to make a full backup of the master and replace the hardware.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 25th August 2010, 16:33
Petr Petr is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 30
Thanks: 22
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Till, thanks for your response.
ok, i am know.

little other questions.
my idea be to change the master server, but not the tasks running on servers

this scenario:
server1.domain.ltd master
serv2.domain.ltd slave
serv3.domain.ltd slave

ok, new i am make server4.domain.ltd and configure him that new master.
step 1. from server 1domain.ltd migrate dbispconfig on server4.domain.ltd
step 2. for all sleve servers change master (from server1.domain.ltd > server4.domain.ltd)

I think it is posible. servers 2 , 3 must be work for server 4 new correctly.

step3. ???
on ispconfig on server1.domain.ltd run php -q install.php - select expert, select new master is server4.domain.ltd , select reconfigure all tasks - end......... but! all data , postfix, sql, apache , mailbox working continually from server1.domain.ltd , or this operation is delete or wrong data and server is emty new?

sorry for my pure english
Petr

Last edited by Petr; 25th August 2010 at 16:56.
Reply With Quote
  #4  
Old 25th August 2010, 17:07
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 36,799
Thanks: 840
Thanked 5,613 Times in 4,424 Posts
 
Default

This might work, but you will have to copy all permission records from the mysql database of the old masetr to the new master and then adjust the hostnames in the mysql permission records.

But the much easier solution is to make a full backup of the current master harddisk and restore this full backup to the new master. Then switch of the old master and turn on the new one, so that it has the same IP and and hostname is used. Or in other words, you replace the hardware as I suggested above.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
Petr (25th August 2010)
Reply

Bookmarks

Tags
ispconfig

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
multiserver: change slave to master grungy General 3 31st July 2014 09:58
Fedora 13 BIND Server wont start. ev0css Installation/Configuration 1 23rd June 2010 23:16
Master and Slave ISP scandal32 Installation/Configuration 2 13th June 2010 22:55
master myDNS and slave bind9 acumen Installation/Configuration 3 9th July 2009 11:20
DNS views with Master and Slave servers howto guytools Server Operation 0 24th May 2009 01:19


All times are GMT +2. The time now is 12:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.