Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 31st May 2006, 22:19
anton anton is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Running 2 nameservers on One machine or 2

Hi Falko,

I read your post about ns1.hostmu.com etc and have done as you said.

I have created a domain and custom nameservers at the registrar.

The ns are working fine. I would like to know how to either run the ns's on the one ispconfig machine so each time I create accounts they will both be authorative, or how to create the second ispconfig machine as seond ns only - and if you can explain briefly how i do that. Also would I have to create the entries for domains I want to register on each ispconfig server, and how would I avoid the mail www etc requests getting mixed up.

Your help will be greatly appreciated.

regards
Anton
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 31st May 2006, 23:53
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by anton
I would like to know how to either run the ns's on the one ispconfig machine so each time I create accounts they will both be authorative
You'd only have one BIND installation on the server (because you cannot make two applications share the same port), which will be the master and where you create all your DNS records. You don't have to transfer the records to the secondary DNS because the secondary DNS is the same system.
All you have to do then is point your NS records (e.g. ns1.example.com and ns2.example.com) to the same IP address, and when you register a domain, you create the DNS records on that system first and then you specify ns1.example.com and ns2.example.com as the authoritative name servers for the new domain.

Quote:
Originally Posted by anton
or how to create the second ispconfig machine as seond ns only - and if you can explain briefly how i do that. Also would I have to create the entries for domains I want to register on each ispconfig server, and how would I avoid the mail www etc requests getting mixed up.
Just set up a second ISPConfig server and let ns2.example.com point to that server. Then you create the DNS records on the first ISPConfig server as master records, and on the second ISPConfig server you just create a slave zone and specify the IP address of the master server. Then the master records will automatically be transferred to the second ISPConfig system, and you have identical records on both system, and if the first ISPConfig server goes down, the second can serve the DNS records.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 1st June 2006, 00:15
anton anton is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Falko,

Thanks for the speedy reply.

I'm a little confused. I have 2 ips. I intended to use the one for ns1.domain.com and main domain name for shared hosting and ip2 for ns2.domain.com for second nameserver. Server 1 is called inv.domain.com and server2 is called ns2.domain.com

I see that it does work if I use the same ip for both ns's but some tlds dont allow that - ie co.za

If I just setup machine 2 as ns2.domain.com and create records for ns2.domain.com can I still have one machine update the other ? if yes how ? or will I have to just create zone files without setting up mx www etc

Also...I created the ns at the registrar, will ipconfig be happy with that as master domain during setup or should I use the master domain I used on server1 ?

rgds
Anton.
Reply With Quote
  #4  
Old 1st June 2006, 17:50
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
 
Default

Quote:
Originally Posted by anton
If I just setup machine 2 as ns2.domain.com and create records for ns2.domain.com can I still have one machine update the other ? if yes how ? or will I have to just create zone files without setting up mx www etc
Just install ISPConfig on the second machine and create the same zones as on the first machine, but this time as slave zones! Then the records will be transferred automatically from the master to the slave.

Quote:
Originally Posted by anton
Also...I created the ns at the registrar, will ipconfig be happy with that as master domain during setup
That's no problem.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fedora 4 TPS mail problem Hagforce HOWTO-Related Questions 13 10th February 2010 18:23
MySQL is not running!! iceberg Installation/Configuration 11 3rd January 2008 15:10
PHP not running!!! Porter Installation/Configuration 4 30th May 2006 00:41
pop3 SSL/TLS not running, smtp+imap TLS/SSL ok st2xo Installation/Configuration 2 2nd February 2006 20:29
postfix courier not running in ssl mode? shadowsa Server Operation 4 19th December 2005 13:20


All times are GMT +2. The time now is 14:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.