Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > HOWTO-Related Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 18th March 2006, 17:19
dex dex is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Problem with saslauthd

Hi,
when i write this code :
Code:
PARAMS="-m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd -r"
in the /etc/default/saslauthd to activate saslauthd

and I do : /etc/init.d/saslauthd force-reload

i am an error : Salsauthd authentication : failed

sorry but I'm not speaking english very well
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 18th March 2006, 22:43
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,739 Times in 2,574 Posts
Default

Does this happen when you send an email? What's the exact error message from the mail log?

What's the output of
Code:
ps aux|grep saslauthd
?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 20th March 2006, 09:31
dex dex is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ps aux|grep saslauthd :
Code:
root      3573  0.0  0.6  6664 1648 ?        Ss   Mar18   0:00 /usr/sbin/saslauthd -m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd -r -a pam
root      3574  0.0  0.6  6664 1648 ?        S    Mar18   0:00 /usr/sbin/saslauthd -m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd -r -a pam
root      3575  0.0  0.6  6664 1648 ?        S    Mar18   0:00 /usr/sbin/saslauthd -m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd -r -a pam
root      3576  0.0  0.6  6664 1648 ?        S    Mar18   0:00 /usr/sbin/saslauthd -m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd -r -a pam
root      3577  0.0  0.6  6664 1648 ?        S    Mar18   0:00 /usr/sbin/saslauthd -m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd -r -a pam
root     11014  0.0  0.3  2072  772 pts/2    R+   09:29   0:00 grep saslauthd
/var/log/auth.log :
Code:
Mar 20 09:29:21 mail saslauthd[6311]: server_exit     : master exited: 6311
Mar 20 09:29:23 mail saslauthd[11004]: detach_tty      : could not lock pid file /var/spool/postfix/var/run/saslauthd/saslauthd.pid: Resource temporarily unavailable
Mar 20 09:29:23 mail saslauthd[11003]: detach_tty      : Cannot start saslauthd
Mar 20 09:29:23 mail saslauthd[11003]: detach_tty      : Another instance of saslauthd is currently running
/var/log/mail.log :
Code:
Mar 20 09:41:10 mail postfix/smtpd[11280]: connect from mail.domain.tld[82.210.170.123]
Mar 20 09:41:10 mail postfix/smtpd[11280]: 4BD291112A2: client=mail.domain.tld[82.210.170.123], sasl_method=LOGIN, sasl_username=admin
Mar 20 09:41:10 mail postfix/cleanup[11283]: 4BD291112A2: message-id=<001101c64bfa$18b414c0$a000a8c0@etch>
Mar 20 09:41:10 mail postfix/smtpd[11280]: disconnect from mail.domain.tld[82.210.170.123]
Mar 20 09:41:10 mail postfix/qmgr[6303]: 4BD291112A2: from=<admin@domain.tld>, size=1391, nrcpt=1 (queue active)
Mar 20 09:41:40 mail postfix/smtp[11286]: connect to mx1.celeonet.fr[193.25.197.64]: Connection timed out (port 25)
Mar 20 09:42:10 mail postfix/smtp[11286]: connect to mx2.celeonet.fr[193.25.197.24]: Connection timed out (port 25)
Mar 20 09:42:10 mail postfix/smtp[11286]: 4BD291112A2: to=<admin@domain.tld>, relay=none, delay=60, status=deferred (connect to mx2.celeonet.fr[193.25.197.24]: Connection timed out)
And I send the mail but the mail can't arrive to the destination
But I receive all mails very good

/etc/postfix/main.cf :
Code:
# See /usr/share/postfix/main.cf.dist for a commented, more complete version

smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU)
biff = no

# appending .domain is the MUA's job.
append_dot_mydomain = no

# Uncomment the next line to generate "delayed mail" warnings
#delay_warning_time = 4h

myhostname = mail.domain.tld
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
myorigin = /etc/mailname
#mydestination = mail.domain.tld, localhost.domain.tld, localhost
relayhost =
mynetworks = 127.0.0.0/8
mailbox_command = procmail -a "$EXTENSION"
mailbox_size_limit = 0
recipient_delimiter = +
inet_interfaces = all
smtpd_sasl_local_domain =
smtpd_sasl_auth_enable = yes
smtpd_sasl_security_options = noanonymous
broken_sasl_auth_clients = yes
smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,permit_mynetworks,reject_unauth_destination,permit
smtpd_tls_auth_only = no
smtp_use_tls = yes
smtpd_use_tls = yes
smtp_tls_note_starttls_offer = yes
smtpd_tls_key_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.key
smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.crt
smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/cacert.pem
smtpd_tls_loglevel = 1
smtpd_tls_received_header = yes
smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s
tls_random_source = dev:/dev/urandom

Last edited by dex; 20th March 2006 at 10:07.
Reply With Quote
  #4  
Old 20th March 2006, 11:59
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,739 Times in 2,574 Posts
Default

Kill the existing saslauthd processes:

Code:
kill -9 3573
kill -9 3574
kill -9 3575
kill -9 3576
kill -9 3577
and start saslauthd:
Code:
/etc/init.d/saslauthd start
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 20th March 2006, 12:34
dex dex is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok, thank you very much it's easy
Reply With Quote
  #6  
Old 7th May 2006, 17:52
nenad nenad is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Novi Sad, Serbia
Posts: 415
Thanks: 13
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

This works only until reboot.

Does not solve problem with acessing pop3 with email client, neither with webmail.

After reboot,

/etc/init.d/saslauthd stop or start or restart do not work again.
__________________
Nenad Bulatovic
---------------
Debian Lenny & ISPConfig 3
Reply With Quote
  #7  
Old 21st May 2006, 01:34
admire admire is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up

This is easy to fix

edit the file: /etc/init.d/saslauthd

find this line:
Code:
PIDFILE=/var/run/$NAME/saslauthd.pid
change it to:
Code:
PIDFILE=/var/spool/postfix/var/run/$NAME/saslauthd.pid
This is because the pidfile is created inside the jail, but the init script looks for an not chrooted sasl pidfile.
Reply With Quote
  #8  
Old 21st May 2006, 08:47
falcon5 falcon5 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default problem solved???

Hi,

Does this solve the problem?
pwcheck_method: saslauthd auxprop
mech_list: plain login
allow_plaintext: true
auxprop_plugin: mysql
sql_hostnames: localhost
sql_user: ***
sql_passwd: ***
sql_database: ***
sql_select: select password from users where email = '%u'
sql_verbose: yes

With this I don't have "postfix/smtpd: _sasl_plugin_load failed on sasl_auxprop_plug_init for plugin: sql" BUT I do receive "postfix/smtpd: sql auxprop plugin using mysql engine"

How can I get rid of this message too???
Reply With Quote
  #9  
Old 21st May 2006, 20:49
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,739 Times in 2,574 Posts
Default

I don't think this message:
Code:
postfix/smtpd: sql auxprop plugin using mysql engine
is an error.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #10  
Old 23rd May 2006, 07:46
falcon5 falcon5 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Smile

Quote:
Originally Posted by falko
I don't think this message:
Code:
postfix/smtpd: sql auxprop plugin using mysql engine
is an error.
Thank You Falko for confirming it. I just want to know if there's some way I do not receive this message again without disabling it in logcheck. I hope my previous message will solve some problems.

BTW: I saw a new postfix comming out on backports. Is there some howto which is as extended as yours for this version?

Thanks in advance
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange email problem for one of my domains... any help appreciated paulrobert_a Installation/Configuration 5 9th August 2010 14:15
postfix auth problem (sasl) lerra Installation/Configuration 40 10th May 2006 23:36
Perfect Setup - Fedora Core 3 - saslauthd problem Median Installation/Configuration 28 29th January 2006 18:51
SMTP TLS Problem with Mail Client dschmid Installation/Configuration 1 9th December 2005 01:56
saslauthd problem ... tmwtp Server Operation 11 16th October 2005 16:50


All times are GMT +2. The time now is 20:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.