Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 16th November 2009, 22:10
jmuz jmuz is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Detroit MI
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Bonding interfaces in Lenny - Lost gateway

Running Debian 5.0.3, running into issue where upon reboot the bond0 gateway configuration from /etc/network/interfaces is not utilized.

My config: /etc/network/interfaces
auto bond0
iface bond0 inet static
address 10.1.100.20
netmask 255.255.0.0
network 10.1.0.0
gateway 10.1.100.1
broadcast 10.1.255.255
up /sbin/ifenslave bond0 eth0 eth1
down /sbin/ifenslave -d bond0 eth0 eth1

/etc/modprobe.d/arch/i386
alias bond0 bonding
options bonding mode=1 miimon=100 downdelay=200 updelay=200

I've added a workaround that applies a default route using bond0 to direct traffic to the default gateway and applied to the rc files. I would like to eliminate this workaround - please advise if anyone has encountered a similar issue.

Thanks,
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 17th November 2009, 17:15
kn kn is offline
Banned
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

Hi,

why do you use a netmask "255.255.0.0"? are you on a supernet or another class?

normally under lenny there is no need to add these things:

up /sbin/ifenslave bond0 eth0 eth1
down /sbin/ifenslave -d bond0 eth0 eth1

/etc/modprobe.d/arch/i386
alias bond0 bonding
options bonding mode=1 miimon=100 downdelay=200 updelay=200

REMOVE all the entries made above

try this and it will work, and i will use a 3x 255 subnet/netmask and use a class c ip address in this example.

auto bond0
iface bond0 inet static
address 10.1.100.20
netmask 255.255.255.0
network 10.1.100.0
gateway 10.1.100.1
broadcast 10.1.100.255
bond_mode balance-tlb
bond_miimon 100
bond_downdelay 200
bond_updelay 200
slaves eth0 eth1
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ispconfig 3 cant receive emails lishaw1968 Installation/Configuration 25 19th August 2013 10:37
The Perfect Desktop Debian Lenny: Configure Additional Repositories ensens HOWTO-Related Questions 1 21st February 2009 01:27
Howto upgrade from Debian 4 (Etch) to Debian 5 (Lenny) Hans Tips/Tricks/Mods 2 1st December 2008 23:40
Postfix problem: lost connection after CONNECT from unknown fernando_torrez Server Operation 5 30th November 2007 14:17
interface bonding with ubuntu 6.10 elvis.nuno HOWTO-Related Questions 7 26th March 2007 04:59


All times are GMT +2. The time now is 16:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.