Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12th October 2009, 19:15
Franz Franz is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cakovec
Posts: 117
Thanks: 7
Thanked 24 Times in 18 Posts
Send a message via Skype™ to Franz
Default ispconfig 3.1.5 - upgrade on slave server

I also try with: ispconfig_update.sh
here is my install:

root@server2:/tmp/ispconfig3_install/install# php -q update.php


--------------------------------------------------------------------------------
_____ ___________ _____ __ _
|_ _/ ___| ___ \ / __ \ / _(_)
| | \ `--.| |_/ / | / \/ ___ _ __ | |_ _ __ _
| | `--. \ __/ | | / _ \| '_ \| _| |/ _` |
_| |_/\__/ / | | \__/\ (_) | | | | | | | (_| |
\___/\____/\_| \____/\___/|_| |_|_| |_|\__, |
__/ |
|___/
--------------------------------------------------------------------------------


>> Update

Operating System: Debian Lenny/Sid or compatible

This application will update ISPConfig 3 on your server.
MySQL root password []: XXXXXXXXXXX


Fatal error: Cannot use string offset as an array in /tmp/ispconfig3_install/install/update.php on line 157



on master server all is OK.
__________________
my PAGE
VoIP
my IT help blog
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 12th October 2009, 19:24
damir damir is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 375
Thanks: 11
Thanked 51 Times in 42 Posts
Default

Hi, pozdrav Franz

Me as well have the same issue, which you probably saw here: http://www.howtoforge.org/forums/showthread.php?t=40026

I recived a update script with debug options from Till but i can't test it until tomorrow.

This seems to be releated to multiserver env. On my master i had no problem but with other two, web and mail im getting the same error message. My DNS servers are separeted from this multi server setup so they are not affected.

Hope we find some solution soon
Reply With Quote
  #3  
Old 12th October 2009, 20:03
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,647
Thanks: 794
Thanked 5,001 Times in 3,911 Posts
Default

On a multiserver system, you should always update the slaves first and then the master to ensure that you do not get replication errors. With the current update its not that relevant as the database structure has not changed, but for the next updates you should always update the slaves first and then the master.

@Franz: if you send me a email to dev [at] ispconfig [dot] org, I can send you the debug script too.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
Hans (12th October 2009)
  #4  
Old 12th October 2009, 20:11
damir damir is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 375
Thanks: 11
Thanked 51 Times in 42 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
On a multiserver system, you should always update the slaves first and then the master to ensure that you do not get replication errors. With the current update its not that relevant as the database structure has not changed, but for the next updates you should always update the slaves first and then the master.

@Franz: if you send me a email to dev [at] ispconfig [dot] org, I can send you the debug script too.
Good to know , i have another multi server env. that i use for testing purposes, i will try to update slaves first and than master to see if this issue occurs again. Thanx
Reply With Quote
  #5  
Old 13th October 2009, 13:04
damir damir is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 375
Thanks: 11
Thanked 51 Times in 42 Posts
Default

Franz or Till, have you guys found any solutions to this update problem?
Reply With Quote
  #6  
Old 13th October 2009, 13:12
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,647
Thanks: 794
Thanked 5,001 Times in 3,911 Posts
Default

No. I'am still working on it. The normal operation of the server should not be affected at the moment as the update stopped before anything was changed. I expect that I will have a solution for it today.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
damir (13th October 2009)
  #7  
Old 13th October 2009, 20:46
Franz Franz is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cakovec
Posts: 117
Thanks: 7
Thanked 24 Times in 18 Posts
Send a message via Skype™ to Franz
Default

i have another issue:
I create database on slave server, but this is in ispconfig.log:


13.10.2009-20:38 - DEBUG - Replicated from master: REPLACE INTO web_database (`database_id`,`sys_userid`,`sys_groupid`,`sys_per m_user`,`sys_perm_group`,`sys_perm_other`,`server_ id`,`type`,`database_name`,`database_user`,`databa se_password`,`database_charset`,`remote_access`,`r emote_ips`,`active`) VALUES ('10','7','5','riud','riud','','3','mysql','c5neka j','c5nekaj','c5nekaj','','y','','y')
13.10.2009-20:38 - DEBUG - Call function 'db_insert' in plugin 'mysql_clientdb_plugin' raised by event 'database_insert'.
13.10.2009-20:38 - ERROR - Unable to connect to the database
13.10.2009-20:38 - DEBUG - Processed datalog_id 866

I can not create websate too.
on master server I can create database.

how can I try manualy create user on mysql database (ISPconfig way) ?

and I have table entry in table: web_database on slave server for this database...
and this entry is also in master database.
all other entryes are on master only
__________________
my PAGE
VoIP
my IT help blog

Last edited by Franz; 13th October 2009 at 20:50.
Reply With Quote
  #8  
Old 13th October 2009, 21:11
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,647
Thanks: 794
Thanked 5,001 Times in 3,911 Posts
Default

@Franz: Please make new threads for new issues as it might confuse other readers. To your other problem: The mysql root password in the file /usr/local/ispconfig/server/lib/mysql_clientdb.conf is wrong.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #9  
Old 13th October 2009, 21:20
Franz Franz is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cakovec
Posts: 117
Thanks: 7
Thanked 24 Times in 18 Posts
Send a message via Skype™ to Franz
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
@Franz: Please make new threads for new issues as it might confuse other readers. To your other problem: The mysql root password in the file /usr/local/ispconfig/server/lib/mysql_clientdb.conf is wrong.
TNX, Fixed.
__________________
my PAGE
VoIP
my IT help blog
Reply With Quote
  #10  
Old 14th October 2009, 18:44
Franz Franz is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cakovec
Posts: 117
Thanks: 7
Thanked 24 Times in 18 Posts
Send a message via Skype™ to Franz
 
Default

Today I update with SVN version (as Till sugested, v3.1.6) and all work fine.

TNX again Till
__________________
my PAGE
VoIP
my IT help blog
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISPConfig migration to new server. cambo Installation/Configuration 11 4th July 2013 22:10
Ubuntu Server, postfix, gmail relay sjau Server Operation 3 14th December 2010 18:20
What can be wrong martin_rudowicz Installation/Configuration 9 11th May 2008 19:42
Rejecting outbound mail tristanlee85 General 11 20th May 2007 17:04
SuSE as master DNS server and Centos as slave DNS server... sthompson Server Operation 3 17th September 2006 13:24


All times are GMT +2. The time now is 19:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.