Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > HOWTO-Related Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 23rd September 2009, 17:39
TechN9Ne1730 TechN9Ne1730 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default LAMP - No Package Available (for php/mysql)

I am running CentOS 5.3 on a VPS. It is using the centos kernel and not openvz or anything like that. I have set up a LAMP server before on CentOS 5.3 using an openvz kernel so this is not my first LAMP install. However I am stumped now. I have installed RPMForge before and installed it now.

So now I try to run yum like so:
Code:
yum install httpd php php-mysql php-gd php-mbstring php-mcrypt mysql mysql-server phpmyadmin
however it says no package available except for htppd/apache which it says are already installed.

Does it sound like i missed something when doing RPMForge?

Last edited by TechN9Ne1730; 23rd September 2009 at 18:52.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 24th September 2009, 13:49
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
Default

Is the RPMforge repository present and enabled in the /etc/yum.repos.d/ directory?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 24th September 2009, 13:56
TechN9Ne1730 TechN9Ne1730 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yes it is, but looks like i forgot to set a priority for it. Does that matter?

After talking with my host they said the packaged were installed already. This baffles me as every linux distro i have ever seen usually says the pacage is installed and up to date. Furthermore I even tried to remove MySQL using yum, which i did, and webmin no longer recognized mysql, but yet it still told me the same thing as above when I tried "yum install mysql mysql-server."
Reply With Quote
  #4  
Old 25th September 2009, 12:10
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
Default

Can you check if enabled is set to 1 in all the repository files in /etc/yum.repos.d/?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 25th September 2009, 14:21
TechN9Ne1730 TechN9Ne1730 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My centos-base.repo looks exactly like the one here:
http://wiki.centos.org/PackageManagement/Yum/Priorities
Except for
gpgkey=http://mirror.centos.org/centos/RPM-GPG-KEY-centos4
which is of course
gpgkey=http://mirror.centos.org/centos/RPM-GPG-KEY-centos5
for my set up. Have enabled the ones that have enable next to them in that file. The RPMForge repo is set to enabled=1. kbsingh-CentOS-Extras.repo and CentOS-Media.repo are all set to enabled=1.

Now i ran yum update and gets:
root@server101 [/etc/yum.repos.d]# yum update
Loaded plugins: fastestmirror, priorities
Loading mirror speeds from cached hostfile
* rpmforge: apt.sw.be
* base: centosj3.centos.org
* updates: centosh.centos.org
* c5-media:
* contrib: mirror.nsc.liu.se
* centosplus: centosb2.centos.org
* addons: centosj-msync-dvd.centos.org
* extras: centosh2.centos.org
file:///media/CentOS/repodata/repomd.xml: [Errno 5] OSError: [Errno 2] No such file or directory: '/media/CentOS/repodata/repomd.xml'
Trying other mirror.
file:///media/cdrecorder/repodata/repomd.xml: [Errno 5] OSError: [Errno 2] No such file or directory: '/media/cdrecorder/repodata/repomd.xml'
Trying other mirror.
file:///media/cdrom/repodata/repomd.xml: [Errno 5] OSError: [Errno 2] No such file or directory: '/media/cdrom/repodata/repomd.xml'
Trying other mirror.
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: c5-media. Please verify its path and try again

which has never happened before.
Reply With Quote
  #6  
Old 25th September 2009, 19:23
TechN9Ne1730 TechN9Ne1730 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

CentOS-Base.repo looked just like this:
http://wiki.centos.org/PackageManagement/Yum/Priorities
I set enabled to 1 on [centosplus] and [contrab].

In kbsingh-CentOS-Extras.repo [kbs-CentOS-Extras] is enabled. [kbs-CentOS-Extras] is not(Enabled=0)

CentOS-Media.repo enabled=0 but i changed it to 1.

rpmforge.repo enabled=1

Since making the changes i know get:
Loaded plugins: fastestmirror, priorities
Determining fastest mirrors
* rpmforge: apt.sw.be
* base: centosj3.centos.org
* updates: centosj-msync-dvd.centos.org
* c5-media:
* contrib: mirror.nsc.liu.se
* centosplus: centosb2.centos.org
* addons: centosj-msync-dvd.centos.org
* extras: centosh2.centos.org
kbs-CentOS-Extras | 951 B 00:00
primary.xml.gz | 157 B 00:00
rpmforge | 1.1 kB 00:00
primary.xml.gz | 3.5 MB 00:01
rpmforge 9603/9603
base | 1.1 kB 00:00
primary.xml.gz | 878 kB 00:00
base 2508/2508
updates | 951 B 00:00
primary.xml.gz | 353 kB 00:00
updates 528/528
file:///media/CentOS/repodata/repomd.xml: [Errno 5] OSError: [Errno 2] No such file or directory: '/media/CentOS/repodata/repomd.xml'
Trying other mirror.
file:///media/cdrecorder/repodata/repomd.xml: [Errno 5] OSError: [Errno 2] No such file or directory: '/media/cdrecorder/repodata/repomd.xml'
Trying other mirror.
file:///media/cdrom/repodata/repomd.xml: [Errno 5] OSError: [Errno 2] No such file or directory: '/media/cdrom/repodata/repomd.xml'
Trying other mirror.
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: c5-media. Please verify its path and try again
Reply With Quote
  #7  
Old 25th September 2009, 19:43
TechN9Ne1730 TechN9Ne1730 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

root@server [/]# grep exclude /etc/yum.conf
exclude=apache* bind-chroot courier* dovecot* exim* httpd* mod_ssl* mysql* nsd* perl* php* proftpd* pure-ftpd* ruby* spamassassin* squirrelmail*

That could be a problem
Reply With Quote
  #8  
Old 26th September 2009, 14:05
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
 
Default

To me it looks as if yum is trying to get the packages from the CentOS CDs/DVD...
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
yum issues el-sid Installation/Configuration 4 10th August 2011 11:01
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) ergti Installation/Configuration 1 16th August 2009 12:36
How to install OpenOficeOrg 3.0.0 in Ubuntu 8.04 ernesthagger HOWTO-Related Questions 43 23rd December 2008 14:42
Transaction error Perfect FC6 setup ACDII HOWTO-Related Questions 1 6th July 2007 14:56
Help....package missing sbovisjb1 Installation/Configuration 3 31st March 2006 11:14


All times are GMT +2. The time now is 04:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.