Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > HOWTO-Related Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 26th April 2006, 14:56
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by linuxuser1
tcp 0 0 localhost.localdom:smtp *:* LISTEN 1 160/exim4
You have Exim installed, not Sendmail or Postfix...
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Sponsored Links
  #12  
Old 8th October 2006, 06:51
Nap Nap is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 143
Thanks: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Since I'm new to Linux, I'm not sure if I have SendMail running on this machine. Here is my NetStat -tap output.

Based on the info below, do I need to install Sendmail in order to use the PHP email() function?

Cheers,
Nap

Code:
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State PID/Program name
tcp        0      0 *:mysql                 *:*                     LISTEN     2 1327/mysqld
tcp        0      0 *:sunrpc                *:*                     LISTEN     2 166/portmap
tcp        0      0 *:81                    *:*                     LISTEN     1 1021/ispconfig_htt
tcp        0      0 *:ftp                   *:*                     LISTEN     1 1189/proftpd: (acc
tcp        0      0 *:smtp                  *:*                     LISTEN     3 1715/master
tcp        0      0 localhost.localdoma:670 *:*                     LISTEN     3 038/famd
tcp6       0      0 *:imaps                 *:*                     LISTEN     2 734/couriertcpd
tcp6       0      0 *:pop3s                 *:*                     LISTEN     2 755/couriertcpd
tcp6       0      0 *:pop3                  *:*                     LISTEN     2 742/couriertcpd
tcp6       0      0 *:imap2                 *:*                     LISTEN     2 721/couriertcpd
tcp6       0      0 *:www                   *:*                     LISTEN     1 1052/apache2
tcp6       0      0 *:ssh                   *:*                     LISTEN     3 034/sshd
tcp6       0      0 *:smtp                  *:*                     LISTEN     3 1715/master
tcp6       0      0 *:https                 *:*                     LISTEN     1 1052/apache2
Reply With Quote
  #13  
Old 9th October 2006, 14:40
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

You have Postfix installed:
Quote:
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 3 1715/master
master is a Postfix process.

You don't need to have Sendmail installed to use PHP's mail() function, any SMTP server (like Postfix) is fine.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #14  
Old 10th October 2006, 03:55
Nap Nap is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 143
Thanks: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Thanks. Wasn't sure, since the PHP manual says that the mail() function requires sendmail.

Cheers,
Nap
Reply With Quote
  #15  
Old 16th November 2006, 20:19
rosy rosy is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default php and mail

Hi,
I used mail command as command line argument and it works fine to send email to my mailbox . If i try using php mail() command its not working, i have no errors encountered. In the program if i use phpinfo(),
sendmail_from has no values set
sendmail_path has no values set
smtp is set to localhost
smtp_port is set to 25.
I think this might be the problem , how do i need to fix it.
Please help.
Thanks.
Reply With Quote
  #16  
Old 17th November 2006, 15:14
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by rosy
If i try using php mail() command its not working, i have no errors encountered.
What's in your mail log when this happens?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #17  
Old 17th November 2006, 15:38
rosy rosy is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

In my mail log /var/log/exim/mainlog
2006-11-17 09:38:01 Start queue run: pid=4326
2006-11-17 09:38:01 End queue run: pid=4326
This is in my mail log.
What might be the problem.please help.
Reply With Quote
  #18  
Old 17th November 2006, 21:32
Nap Nap is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 143
Thanks: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Rosy,
Can you post some of your code that you're using to send the mail?
Cheers,
Nap
Reply With Quote
  #19  
Old 17th November 2006, 21:53
rosy rosy is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thanks a lot and php mail problem is solved.
It works for me.
Thanks again
Reply With Quote
  #20  
Old 8th July 2008, 15:06
ataman79 ataman79 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 25
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

Hi I have same problem, I have Debian with postfix, when I type
sendmail - t .... I received email to my mailbox. But now I try to use a php script for sending mails and don't receive any mails (the script is working on other servers) I'm using php mail() function.

Where can be the problem ??

Thank you in advanced!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Not receiving any incoming mail. Jcorrea920 General 11 3rd April 2010 13:08
Filtering emails using Spamassassin and Clamav for Exchange 2000 Server Rocky Server Operation 19 11th March 2008 08:27
Ispconfig + FC4 + mail function vocoder General 15 10th March 2006 12:36
Virtual Users And Domains With Postfix, Courier And MySQL (+ SMTP-AUTH, Quota, SpamAs ebbay Installation/Configuration 9 4th March 2006 11:47
Problem sending mail to 2nd SMTP server inside network kisong Server Operation 2 2nd March 2006 18:05


All times are GMT +2. The time now is 23:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.