Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2nd May 2009, 12:36
zillac zillac is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default [solved] Invalid user at installation

I followed the guide (http://www.howtoforge.com/perfect-se....2-ispconfig-3) of installing ispconfig3 for CentOS 5.2 on CentOS 5.3,
and got following error:

Code:
chown: `ispconfig:ispconfig': invalid user
chown: `getmail': invalid user
and

Code:
httpd: bad user name ispconfig
Starting httpd:                                            [FAILED]
What should I do from this point?

Thanks in advance.

Last edited by zillac; 2nd May 2009 at 12:49. Reason: solved
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 2nd May 2009, 21:37
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,494
Thanks: 813
Thanked 5,261 Times in 4,125 Posts
Default

Redo the setup. It seems as if you have getmail not installed and / or that you did not run the ispconfig setup as root user.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 2nd May 2009, 21:45
zillac zillac is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

You're right. I figured it out after posting : )
I actually updated the title to say [solved] but some how it isn't reflected in the forum.
Reply With Quote
  #4  
Old 15th August 2009, 02:58
sylcor sylcor is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default i dont have no ipsconfig user or group created...

Forgive my english please.
I just installed the perfect-server-centos-5.3-x86_64-ispconfig-3 from scratch ( about 4 times in 2 days) . Everything is working flawlessly all the way trough...except at the end when it's time to install ispconfig. Just before that i tried with success http://myserverip/webmail OK, http://myserverip/phpmyadmin OK. So i was good.
When i install ispconfig i've got all the 4 times the same message: chown: `ispconfig:ispconfig': usager invalide chown: `getmail': usager invalide . HTTPD wont start.
I swear i follow all the procedure line by line, and i'm sure i have getmail installed.
So i join in the my ispconfig output configuration in hope that someone can help me. I will love to use ispconfig

Thanks again.
Attached Files
File Type: txt ispconfig_output.txt (5.3 KB, 168 views)

Last edited by sylcor; 15th August 2009 at 03:03.
Reply With Quote
  #5  
Old 15th August 2009, 03:33
zillac zillac is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

sometimes sudo -s does not work. I first thought sudo would be enough, but it turns out that I'm wrong.
I still do not know the reason, but some commands are missing when in sudo -s.

so, try running the install script under root user, that should fix the issue.
Reply With Quote
  #6  
Old 18th August 2009, 15:29
sylcor sylcor is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default no success...same message

Hi
I logged in as root user
1. drop database dbispconfig in mysql
2. run the php -q install.php script...same thing

Do i need to re-run all the installation process with the root user ?

Thank you!
Reply With Quote
  #7  
Old 18th August 2009, 15:31
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,494
Thanks: 813
Thanked 5,261 Times in 4,125 Posts
Default

1) Login as root user. You can not use sudo for installation as it will loose its priveliges during install.
2) uninstall ispconfig with the uninstall.php script.
3) Install it again with install.php script.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #8  
Old 18th August 2009, 16:05
sylcor sylcor is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default its working finaly :) [SOLVED]

Thanks i understand fast but you have to explain me a long time lol

Working at last
Reply With Quote
  #9  
Old 1st February 2010, 11:05
rylangrant rylangrant is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: same problem

Hi, I've logged in as root and when I tried to run the install i get the same error:
chown: `ispconfig:ispconfig': invalid user
chown: `getmail': invalid user
...
Stopping httpd: [FAILED]
httpd: bad user name ispconfig
Starting httpd: [FAILED]

I've checked and made sure that I have getmail installed and I have tried to uninstall / reinstall. Previously I also had an issue getting pure-ftpd to work (wouldnt start when installed with yum but seems to be ok when i installed the rpm).

I also noticed that above this during the Configuring Apache section i get:

Configuring Apache
PHP Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /tmp/ispconfig3_install /install/dist/lib/fedora.lib.php on line 436

I opened up the fedora.lib.php file to that line and i see the following section, with the foreach part being the line with the error:

// copy('tpl/apache_ispconfig.conf.master',$vhost_conf_dir.'/ispconfig.conf');
$content = rf("tpl/apache_ispconfig.conf.master");
$records = $this->db->queryAllRecords("SELECT * FROM server_ip WHERE server_id = ".$c$
if(count($records) > 0) {
foreach($records as $rec) {
$content .= "NameVirtualHost ".$rec["ip_address"].":80\n";
$content .= "NameVirtualHost ".$rec["ip_address"].":443\n";
}
}


Any suggestsions on what might be wrong or where to look? I'm running CentOS 5.4

Thanks!

Last edited by rylangrant; 1st February 2010 at 22:38.
Reply With Quote
  #10  
Old 2nd February 2010, 15:08
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
 
Default

What's the output of
Code:
getenforce
?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Statistic not working mzo Installation/Configuration 49 20th April 2011 12:19
The system is currently updating the configuration files. warlock General 8 21st February 2009 18:15
admispconfig invalid user johann Installation/Configuration 4 15th January 2009 18:51
Ruby / FastCGI Problem Chad Server Operation 1 8th March 2008 20:38
log files cruz Technical 3 15th May 2007 14:35


All times are GMT +2. The time now is 09:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.