Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12th March 2009, 16:11
skysober skysober is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Broke Server installing Postfix etc... HELP

I was following this tutorial -http://workaround.org/articles/ispmail-etch/ and now anytime I try to install anything I get 'can not connect to database.

I have webmin and virtualmin both installed, and ssh into the root... It is running "Debian GNU/Linux 4.0"

I had Postfix and Dovecot all running, but never quite working, then tried the setup above and now have it totally fubar.

my Sql and Apache does work, as one of my main sites I have on it is running still, but without any email capabilities.

For a Linux idiot, is there any tutorial that can be followed that doesn't care if something has already been installed, but is quite probably installed incorrectly? I have tried the server support, but they say theirs are unmanaged dedicated servers, so I need to find my own help. My problem is I know enough about Linux to fit on the head of a needle, and everytime I search for clues to fix it, it just keeps getting more broke.

Can anyone help me find how to get the email server working?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 13th March 2009, 17:21
falko falko is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by skysober View Post
I was following this tutorial -http://workaround.org/articles/ispmail-etch/ and now anytime I try to install anything I get 'can not connect to database.
Are you referring to apt or MySQL?

Do you have the possibility to restore a clean Etch image onto your server?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 14th March 2009, 03:02
skysober skysober is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I can have it re-installed, at $69.... but I would loose about 18 gig of uploaded files - with the 7 sites I have already installed on there...

And I wish I only knew what 'database' it can not connect to. It does it when I try to install anything now.

I did get the postfix and dovecot re-installed and it says it is working according to webmin, but it isn't.

Example I added an email account of "joe@joeblow.com", when I click on the view mailbox and select "joe" it will send out email using webmin, but it is not 'joe@joeblow.com', it is 'joe@MyServerDefault.com" and I have tried setting up Outlook to send and receive using both 'names', yet nothing. I have tried replying to the sent email from 'joe@joeblow.com" and it never shows up in the users mailbox in webmin...

If you wish, I could PM you an ssh into the server to peek at it?
Reply With Quote
  #4  
Old 14th March 2009, 13:27
falko falko is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by skysober View Post
I have tried replying to the sent email from 'joe@joeblow.com" and it never shows up in the users mailbox in webmin...
What's in your mail log when you reply?

Does the MX record for joeblow.com point to the right server? you can check that with
Code:
dig mx joeblow.com
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 14th March 2009, 17:15
skysober skysober is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Domain Name Manager:
Quote:
A (HOST)
Host Points To
@ XXX.XX.145.7

CNAMES (Aliases)
Host Points To
webmail joeblow.com
www @
mail joeblow.com
imap mail.joeblow.com
ftp @
MX (Mail Exchange)
Priority Host Goes To
0 @ mail.joeblow.com

NS (Name Servers)
Host Points To
@ ns41.domaincontrol.com
@ ns42.domaincontrol.com
Dig:

Quote:
pty12307:~# dig mx joeblow.com

; <<>> DiG 9.3.4-P1.1 <<>> mx joeblow.com
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 31668
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;joeblow.com. IN MX

;; ANSWER SECTION:
joeblow.com. 3600 IN MX 0 mail.joeblow.com.

;; AUTHORITY SECTION:
joeblow.com. 3600 IN NS ns42.domaincontrol.com.
joeblow.com. 3600 IN NS ns41.domaincontrol.com.

;; Query time: 159 msec
;; SERVER: XXX.XX.146.236#53(XXX.XX.146.236)
;; WHEN: Sat Mar 14 08:58:51 2009
;; MSG SIZE rcvd: 104
Reply With Quote
  #6  
Old 14th March 2009, 17:21
skysober skysober is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Looking at the Mail Queue: 495 messages

Example message 000D5120D50:
Quote:
Mail headers View all headers
From root@mail.joeblow.com (Cron Daemon)
To nobody@mail.joeblow.com
Date Fri, 13 Mar 2009 06:33:01 -0400 (EDT)
Subject Cron <nobody@pty12307> [ -x /usr/share/sa-exim/greylistclean ] && /usr/share/sa-exim/greylistclean


Could not connect to database

Eaxmple test using the forums software to send an email,
message 076DB120E14:

Quote:
Mail headers View all headers
From "JoeBlow Community" <joe@joeblow.com>
To MyPersonalAccount@hotmail.com
Date Sat, 14 Mar 2009 00:06:48 -0400
Subject test ( JoeBlow Community )


Sky,


ignore if this comes thru.. just an email test

of the forum
Reply With Quote
  #7  
Old 14th March 2009, 17:33
skysober skysober is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

var/log/mail.err

Quote:
Last lines of /var/log/mail.err Only show lines with text

Mar 14 09:33:34 pty12307 postfix/trivial-rewrite[5105]: fatal: mysql:/etc/postfix/mysql-virtual-mailbox-domains.cf(0,lock|fold_fix): table lookup problem
Mar 14 09:33:34 pty12307 postfix/trivial-rewrite[5106]: fatal: mysql:/etc/postfix/mysql-virtual-mailbox-domains.cf(0,lock|fold_fix): table lookup problem
Mar 14 09:33:34 pty12307 postfix/trivial-rewrite[5107]: fatal: mysql:/etc/postfix/mysql-virtual-mailbox-domains.cf(0,lock|fold_fix): table lookup problem
Mar 14 09:33:34 pty12307 postfix/trivial-rewrite[5108]: fatal: mysql:/etc/postfix/mysql-virtual-mailbox-domains.cf(0,lock|fold_fix): table lookup problem
Reply With Quote
  #8  
Old 15th March 2009, 14:23
falko falko is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

The MX record for joeblow.com is pointing to mail.joeblow.com which is a CNAME record. But it must be an A record. Please fix that first before we proceed with the other problems.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #9  
Old 15th March 2009, 23:02
skysober skysober is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

okay... then I must not know how to proper set it... This is done in the domain name setup itself? where do I change it, to what?


on a side note: if I even try to addusr joeblow now on the command line, it says "can not connect to database..." user not added.
Reply With Quote
  #10  
Old 16th March 2009, 14:05
falko falko is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
 
Default

Quote:
Originally Posted by skysober View Post
okay... then I must not know how to proper set it... This is done in the domain name setup itself? where do I change it, to what?
Do you run your own nameservers, or do you use your registrar's nameservers? You can find that out with
Code:
dig ns joeblow.com
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
php Apps email not going through palkat General 8 21st September 2011 05:35
Virtual Users And Domains With Postfix, Courier, MySQL And SquirrelMail -Ubuntu 8.04 c4rdinal HOWTO-Related Questions 112 23rd August 2011 10:49
Ubuntu Server, postfix, gmail relay sjau Server Operation 3 14th December 2010 18:20
What can be wrong martin_rudowicz Installation/Configuration 9 11th May 2008 19:42
Webmail Relay Error palkat General 17 23rd April 2006 18:12


All times are GMT +2. The time now is 00:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.