Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Kernel Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 8th February 2009, 11:18
Hans Hans is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Montfoort, The Netherlands
Posts: 2,259
Thanks: 215
Thanked 648 Times in 294 Posts
Default A different kernel, because of more memory?

After i had added some extra memory in my Linux server with Debian Etch, the following error occurred during starting up the system:

"no such device open sock (?)" or something like that.

After that message, the system hangs.
Within the BIOS setup screen i could see that the system recognizes all the memory banks within the server, so that's ok. I am sure that the memory chipsets are ok for the server, because Dell advised me to use the ones i've bought.

So it seems that the current Linux kernel (AMD64) does not recognise the extra memory.
Now i want to know, how to solve this problem.

I am thinking about installing a different Linux kernel, but on the moment i don't know which one.
(The total memory of the server will be 8 GB)

Can anyone give me advise what to do in this situation?

Thanks in advance!
__________________
Hans

MrHostman | Master in managed hosting
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 9th February 2009, 14:10
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,745 Times in 2,578 Posts
Default

What do
Code:
free
and
Code:
cat /proc/meminfo
display?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 9th February 2009, 14:54
Hans Hans is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Montfoort, The Netherlands
Posts: 2,259
Thanks: 215
Thanked 648 Times in 294 Posts
Default

Thanks for your reply Falko,
As you understand, within the atachment is the output without the additional memory installed.
(Because the server does not boot with the new memory added, or with only the new memory installed)...
Attached Files
File Type: txt memory.txt (861 Bytes, 272 views)
__________________
Hans

MrHostman | Master in managed hosting
Reply With Quote
  #4  
Old 10th February 2009, 17:38
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,745 Times in 2,578 Posts
Default

Are those additional modules from the same manufacturer, and if so, are they the same model? Using RAM modules from different manufacturers can make a system unstable.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 20th February 2009, 09:39
Hans Hans is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Montfoort, The Netherlands
Posts: 2,259
Thanks: 215
Thanked 648 Times in 294 Posts
 
Default Problem has been solved

Hi Falko,
Thank you for your reply. I know that the same memory modules are important.
And yes they are all from the same manufacturer and model.

My problem occurred because the rather old Linux 2.6.x-EM64T-P4 SMP kernel did not recognise more then 2 GB. Last night, i installed the 2.6.26-1-AMD64 kernel from Debian and now all memory (8GB) can be used.

The reason i still had an EM64T kernel was from the period that Debian AMD64 was unofficial. I was still using it, because it is very stable and i had never problems with it. From now on i will use AMD64 which comes with Lenny.


Last edited by Hans; 20th February 2009 at 11:25.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ispconfig IE7 Xen aurelius Installation/Configuration 8 19th October 2008 10:46
Google Apps dayjahone General 19 29th March 2008 17:25
Xen 3.0.2 /3.0.3 | No Swap in DomU Merc HOWTO-Related Questions 10 27th March 2007 11:40
WG311v2 almost working with Edgy (w/o ndiswrapper) need help with the rest caudata Server Operation 11 13th November 2006 20:02
Questions about ubuntu ISP-Server Setup badgerbox76 HOWTO-Related Questions 15 5th March 2006 14:41


All times are GMT +2. The time now is 00:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.