Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 31st October 2008, 20:44
jlaudz jlaudz is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default The perfect Server Ubuntu 8.04 -- got STUCK

hello All, Im pretty new to Ubuntu though been using the ubuntu desktop more than a year and mostly openoffice, so now I decided to try UBUNTU server edition 8.04. found an old PIII 866 MHz which now my host hardware. everything on board just added power supply, HD and memory.

I have read "The Perfect Server ...." ver 8.04 and follow direction except I selected all the option instead of installing it one by one.

http://www.howtoforge.com/perfect-se...ntu8.04-lts-p3

I got stuck on step 7: /etc/init.d/networking restart resulting an Error regarding eth0.
eth0: error while getting interface flags: no such devices... failed eth0... somthing like that.

I found solution from other forum of which recommended to edit /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules of which I did.

I pass that process (I think) but when I got into the next one /etc/hosts...
then

hostname
hostname -f

I'm not getting same value, and hostname -f actually an error: lookup fail.

pls help... I'm stuck, spend lot of hours last night looking for solution. Is this problem related to above, because I edited ...-net.rules???

thanks in advance

jlaudz@yahoo.com
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 1st November 2008, 16:54
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,900
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Have you tried to reboot the system?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 1st November 2008, 23:27
jlaudz jlaudz is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko View Post
Have you tried to reboot the system?
Hi, and thanks for the reply...
Yes, I rebooted multiple times, even tried to complete this under user with sudo instead of root account... no success.

I also can ping other PCs on my lan and other intrnet sites.
Reply With Quote
  #4  
Old 2nd November 2008, 15:05
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,900
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

What's in /etc/network/interfaces? Do you remember how it looked before you changed it?
Does the system have one or more than one network interfaces?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 3rd November 2008, 20:19
jlaudz jlaudz is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

hi, I can remember exacty but it look something like this...

#PCI **something here *** (8139too)
SUBSYSTEM== ** somehere like TYPE, ATTR, MAC address...then**, NAME=="eth0"

#PCI **something here *** (e100)
SUBSYSTEM== ** somehere like TYPE, ATTR, MAC address...then**, NAME=="eth1"

I deleted first #PCI & SUBSYSTEM line and change NAME== from eth1 to eth0 on the second group to look like this:

#PCI **something here *** (e100)
SUBSYSTEM== ** somehere like TYPE, ATTR, MAC address...then**, NAME=="eth0" <--- change from eth1
Reply With Quote
  #6  
Old 4th November 2008, 14:29
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,900
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jlaudz View Post
hi, I can remember exacty but it look something like this...

#PCI **something here *** (8139too)
SUBSYSTEM== ** somehere like TYPE, ATTR, MAC address...then**, NAME=="eth0"

#PCI **something here *** (e100)
SUBSYSTEM== ** somehere like TYPE, ATTR, MAC address...then**, NAME=="eth1"

I deleted first #PCI & SUBSYSTEM line and change NAME== from eth1 to eth0 on the second group to look like this:

#PCI **something here *** (e100)
SUBSYSTEM== ** somehere like TYPE, ATTR, MAC address...then**, NAME=="eth0" <--- change from eth1
That looks strange. What's in /etc/network/interfaces now?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #7  
Old 4th November 2008, 18:25
jlaudz jlaudz is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko View Post
That looks strange. What's in /etc/network/interfaces now?
Hi falko, I decided to restart installation from start, and do manual installation just like on the procedure. I sucesfully finish install, but I cant seem to access the server.

using a LAN connected PC, I can ping server1 using the IP address but I can not ping it using server1.example.com or www.example.com or simply example.com.

I can also ping any website from the server1, but I can not ping any PC connected to my LAN, even using the IP address.

I can connect to server1 using putty but with using IP address not hostname.

FYI, my other PC is a vista connected wireless, and my workgroup is "HOME" how this affects my connection? any idea how to fix this???
Reply With Quote
  #8  
Old 5th November 2008, 19:00
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,900
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

If the hostnames don't exist in DNS, you can add them to your client PC's hosts file: http://www.howtoforge.com/forums/sho...s+file+windows
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #9  
Old 6th November 2008, 05:08
jlaudz jlaudz is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

falko, technically i can do that to all of my PC, but I forgot to tell that theres other PC/laptop (guest) that not uder my control of which also connect to my home network.

Is theres a way to configure the server instead to accomplish this??? what are the steps?
Reply With Quote
  #10  
Old 6th November 2008, 13:48
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,900
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
 
Default

You'd have to set up an internal DNS server and make the client PCs use that DNS server as the primary one.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
8.04 server, eth0, hostname, lookup fail, no device found

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Webmail problems with only one domain? compner Installation/Configuration 14 16th February 2010 16:59
The Perfect Server - Ubuntu Hardy Heron (Ubuntu 8.04 LTS Server) Carlo Gambino HOWTO-Related Questions 4 19th July 2008 21:19
The Perfect Server UBUNTU 8.04 stuck step 8 Samir-12 Installation/Configuration 8 25th May 2008 13:47
The Perfect Setup - Debian Etch (Debian 4.0) some trouble daniel80 HOWTO-Related Questions 26 1st February 2008 16:30
The Perfect Setup - Ubuntu 6.10 Server Question n74jw HOWTO-Related Questions 5 27th January 2008 12:14


All times are GMT +2. The time now is 04:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.