Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 3rd November 2008, 10:11
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 36,804
Thanks: 840
Thanked 5,613 Times in 4,424 Posts
Default

Try to disable ipv6 in postfix main.cf file if you not really need it.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Sponsored Links
  #12  
Old 3rd November 2008, 20:41
coolen coolen is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 26
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Till,

I think you meant that I should set
inet_protocols = ipv4
from the all
it had after the install.

I did that and did a restart of postfix.

The problem has changed from the adding AAAA type to adding A type,
but it still keeps the same, email receiving is rejected (locally)

Nov 3 19:27:43 idefix postfix/pickup[28396]: CA93DA567: uid=10003 from=<web2_arthur>
Nov 3 19:27:43 idefix postfix/cleanup[28424]: CA93DA567: message-id=<20081103182743.CA93DA567@server1.idefix.lan>
Nov 3 19:27:43 idefix postfix/qmgr[28398]: CA93DA567: from=<web2_arthur@server1.idefix.lan>, size=459, nrcpt=1 (queue active)
Nov 3 19:27:44 idefix postfix/smtp[28426]: CA93DA567: to=<web3_henk@server1.idefix.lan>, orig_to=<henk@cafestrings.com>, relay=none, delay=0.22, delays=0.15/0.02/0.04/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.idefix.lan type=A: Host not found)
Nov 3 19:27:44 idefix postfix/cleanup[28424]: 0494AA568: message-id=<20081103182744.0494AA568@server1.idefix.lan>
Nov 3 19:27:44 idefix postfix/qmgr[28398]: 0494AA568: from=<>, size=2459, nrcpt=1 (queue active)
Nov 3 19:27:44 idefix postfix/bounce[28427]: CA93DA567: sender non-delivery notification: 0494AA568
Nov 3 19:27:44 idefix postfix/qmgr[28398]: CA93DA567: removed
Nov 3 19:27:44 idefix postfix/smtp[28426]: 0494AA568: to=<web2_arthur@server1.idefix.lan>, relay=none, delay=0.09, delays=0.06/0/0.03/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.idefix.lan type=A: Host not found)
Nov 3 19:27:44 idefix postfix/qmgr[28398]: 0494AA568: removed


I also checked the order in /etc/nsswitch, that's "files" 1st everywhere, so that should be ok.

furthermore server1.idefix.lan IS reachable from local:
web2_arthur@idefix:~> ping server1.idefix.lan
PING localhost (127.0.0.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.117 ms
64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_seq=2 ttl=64 time=0.105 ms
64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_seq=3 ttl=64 time=0.109 ms


only not via nslookup:
web2_arthur@idefix:~> nslookup server1.idefix.lan
Server: 192.168.1.254
Address: 192.168.1.254#53

** server can't find server1.idefix.lan: NXDOMAIN

web2_arthur@idefix:~> nslookup idefix.lan
Server: 192.168.1.254
Address: 192.168.1.254#53

Name: idefix.lan
Address: 192.168.1.76

web2_arthur@idefix:~>

maybe that gives some extra info.


Not sure that it is Suse that makes it harder for you guys, but I'm leaning towards a new install (again) and this time probably CentOS (see my other tread you answered to)

But, I really would like to KNOW what and why this is going wrong.

thanks again for your help with this.
  #13  
Old 4th November 2008, 08:30
coolen coolen is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 26
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Ok, I seem to have managed something, but I have no clue exactly what.

What I did:

I changed all occurances in network setup and postfix from idefix.lan to adviesburau-beateam.nl (one of my existing domains)

my hostfile now looks like:

#
# hosts This file describes a number of hostname-to-address
# mappings for the TCP/IP subsystem. It is mostly
# used at boot time, when no name servers are running.
# On small systems, this file can be used instead of a
# "named" name server.
# Syntax:
#
# IP-Address Full-Qualified-Hostname Short-Hostname
#

127.0.0.1 localhost

# special IPv6 addresses
::1 localhost ipv6-localhost ipv6-loopback

fe00::0 ipv6-localnet

ff00::0 ipv6-mcastprefix
ff02::1 ipv6-allnodes
ff02::2 ipv6-allrouters
ff02::3 ipv6-allhosts
127.0.0.2 server1.adviesbureau-beateam.nl server1
192.168.1.76 server1.adviesbureau-beateam.nl server1


main.cf in postfix:

unknown_local_recipient_reject_code = 550
debug_peer_level = 2
debugger_command =
PATH=/bin:/usr/bin:/usr/local/bin:/usr/X11R6/bin
ddd $daemon_directory/$process_name $process_id & sleep 5
sendmail_path = /usr/sbin/sendmail
newaliases_path = /usr/bin/newaliases
mailq_path = /usr/bin/mailq
setgid_group = maildrop
html_directory = /usr/share/doc/packages/postfix/html
manpage_directory = /usr/share/man
sample_directory = /usr/share/doc/packages/postfix/samples
readme_directory = /usr/share/doc/packages/postfix/README_FILES
inet_protocols = ipv4
biff = no
mail_spool_directory = /var/mail
canonical_maps = hash:/etc/postfix/canonical
#virtual_alias_maps = hash:/etc/postfix/virtual
virtual_alias_domains = hash:/etc/postfix/virtual
relocated_maps = hash:/etc/postfix/relocated
transport_maps = hash:/etc/postfix/transport
sender_canonical_maps = hash:/etc/postfix/sender_canonical
masquerade_exceptions = root
masquerade_classes = envelope_sender, header_sender, header_recipient
myhostname = server1.$mydomain
program_directory = /usr/lib/postfix
inet_interfaces = all
masquerade_domains =
#mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain
defer_transports =
mynetworks_style = subnet
disable_dns_lookups = no
relayhost =
mailbox_command =
mailbox_transport =
strict_8bitmime = no
disable_mime_output_conversion = no
smtpd_sender_restrictions = hash:/etc/postfix/access
smtpd_client_restrictions =
smtpd_helo_required = no
smtpd_helo_restrictions =
strict_rfc821_envelopes = no
smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,permit_mynetworks,check
_relay_domains
smtp_sasl_auth_enable = no
smtpd_sasl_auth_enable = yes
smtpd_use_tls = yes
smtp_use_tls = yes
alias_maps = hash:/etc/aliases
mailbox_size_limit = 0
message_size_limit = 10240000
#mydomain = example.com
mydomain = adviesbureau-beateam.nl
mynetworks = 127.0.0.0/8
smtpd_sasl_local_domain =
smtpd_sasl_security_options = noanonymous
broken_sasl_auth_clients = yes
smtpd_sasl_authenticated_header = yes
smtpd_tls_auth_only = no
smtp_tls_note_starttls_offer = yes
smtpd_tls_key_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.key
smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.crt
smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/cacert.pem
smtpd_tls_loglevel = 1
smtpd_tls_received_header = yes
smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s
tls_random_source = dev:/dev/urandom

virtual_maps = hash:/etc/postfix/virtusertable

mydestination = /etc/postfix/local-host-names
home_mailbox = Maildir/




What goes and fails now is:

When I send mail from local account to local account it works:


web2_arthur@server1:~> mail henk@cafestrings.com
Subject: local test
dfwqfwfc
EOT
web2_arthur@server1:~>

--

ov 4 06:42:35 server1 postfix/pickup[11325]: E749AA566: uid=10003 from=<web2_arthur>
Nov 4 06:42:35 server1 postfix/cleanup[11446]: E749AA566: message-id=<20081104054235.E749AA566@server1.adviesbureau-beateam.nl>
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/qmgr[5374]: E749AA566: from=<web2_arthur@server1.adviesbureau-beateam.nl>, size=504, nrcpt=1 (queue active)
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/pickup[11325]: 27FCFA567: uid=10005 from=<web3_henk>
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/cleanup[11446]: 27FCFA567: message-id=<20081104054236.27FCFA567@server1.adviesbureau-beateam.nl>
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/local[11448]: E749AA566: to=<web3_henk@server1.adviesbureau-beateam.nl>, orig_to=<henk@cafestrings.com>, relay=local, delay=0.31, delays=0.16/0.02/0/0.13, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/qmgr[5374]: E749AA566: removed
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/qmgr[5374]: 27FCFA567: from=<web3_henk@server1.adviesbureau-beateam.nl>, size=421, nrcpt=1 (queue active)
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/local[11448]: 27FCFA567: to=<admispconfig@localhost.localdomain>, relay=local, delay=0.14, delays=0.1/0/0/0.03, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
Nov 4 06:42:36 server1 postfix/qmgr[5374]: 27FCFA567: removed




When I send from OUTSIDE account to arthur@adviesbureau-beateam.nl it also works:



Nov 4 07:17:45 server1 postfix/smtpd[12477]: connect from hpsmtp-eml19.KPNXCHANGE.COM[213.75.38.84]
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/smtpd[12477]: warning: support for restriction "check_relay_domains" will be removed from Postfix; use "reject_unauth_destination" instead
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/smtpd[12477]: 21AE0A563: client=hpsmtp-eml19.KPNXCHANGE.COM[213.75.38.84]
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/cleanup[12481]: 21AE0A563: message-id=<DEE47E6B317046BBA1C22DDE6D629287@artix>
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/qmgr[5374]: 21AE0A563: from=<coole372@planet.nl>, size=1154, nrcpt=1 (queue active)
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/smtpd[12477]: disconnect from hpsmtp-eml19.KPNXCHANGE.COM[213.75.38.84]
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/pickup[11325]: 4EF7AA567: uid=10003 from=<web2_arthur>
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/cleanup[12481]: 4EF7AA567: message-id=<20081104061745.4EF7AA567@server1.adviesbureau-beateam.nl>
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/local[12482]: 21AE0A563: to=<web2_arthur@server1.adviesbureau-beateam.nl>, orig_to=<arthur@adviesbureau-beateam.nl>, relay=local, delay=0.24, delays=0.12/0.02/0/0.09, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/qmgr[5374]: 21AE0A563: removed
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/qmgr[5374]: 4EF7AA567: from=<web2_arthur@server1.adviesbureau-beateam.nl>, size=428, nrcpt=1 (queue active)
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/local[12482]: 4EF7AA567: to=<admispconfig@localhost.localdomain>, relay=local, delay=0.13, delays=0.1/0/0/0.03, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
Nov 4 07:17:45 server1 postfix/qmgr[5374]: 4EF7AA567: removed


email from outside, send to another then the adviesbureau beateam.nl fails:
I get NO undelivarable email back (as in sending to wrong address I get instantly a dns not found error.)

But I also do NOT get ANY sign from an email in : mail, mail.warn, mail.info nor mail.err.

Any new ideas please ?
  #14  
Old 4th November 2008, 15:24
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,748 Times in 2,579 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by coolen View Post
email from outside, send to another then the adviesbureau beateam.nl fails:
I get NO undelivarable email back (as in sending to wrong address I get instantly a dns not found error.)

But I also do NOT get ANY sign from an email in : mail, mail.warn, mail.info nor mail.err.

Any new ideas please ?
If you don't see anything in the logs, then probably the MX records are pointing to different servers.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
The Following User Says Thank You to falko For This Useful Post:
coolen (4th November 2008)
  #15  
Old 4th November 2008, 20:34
coolen coolen is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 26
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

OMG!!!

talked about misfortune If I had tried ANY of the other accounts I would have had no failure

Turned out that in the mx records at my provider they made a typo and forwarded to .nl in stead of .com ALL other records are ip based, just the mx one has the address in it, and the typo

This thread can be closed, I was able to solve the initial problems thx to it, and this last one was just a (*@^(*^@ typo.

Thanks a bundle Till and Falco !
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
email forwarding locally consumes all resources rdells General 20 1st May 2006 20:43
ISPConfig 2.2.0 problem with email addresses DataJet General 1 29th March 2006 14:29
ISPConfig Devel Report. till Developers' Forum 3 27th November 2005 16:07
ISP-Ubuntu breezy ispconfig dns email e-mail working finally yellowjelly HOWTO-Related Questions 0 19th November 2005 21:30
Receiving Email and Username Problem dstme General 20 16th November 2005 10:33


All times are GMT +2. The time now is 08:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.