Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Developers' Forum

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 22nd September 2008, 16:10
torusturtle torusturtle is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 296
Thanks: 21
Thanked 24 Times in 16 Posts
Send a message via ICQ to torusturtle Send a message via AIM to torusturtle
Default difference between aliasdomain and subdomain in ISPConfig 3

What is the difference in behavior of those to domains?

Thanks
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 22nd September 2008, 16:18
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
Default

Both will end up as Alias entry in the vhost. The difference is that a subdomain is always a subdomain of the main domain of the site. Example:

Website: domain.com
Subdomain: office.domain.com

While aaliasdomains can be a different domain:

website: domain.com
Aliasdomain: otherdomain.com

This has been splitted because users complained that they were not able to lock their customers down in ispconfig 2 to add only subdomains of their own domains and not other domains as the co-domain faeture in ispconfig 2 allows it.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 22nd September 2008, 18:11
torusturtle torusturtle is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 296
Thanks: 21
Thanked 24 Times in 16 Posts
Send a message via ICQ to torusturtle Send a message via AIM to torusturtle
Default

Yes, this is a great feature. Thanks for adding it.
Reply With Quote
  #4  
Old 28th April 2009, 21:03
jackl jackl is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Till/Falko,

I have the same issue with ISPConfig3 which I just recently installed (changed from ISPCP-Omega) I found ISPConfig to have more options that I needed.

By default ISPConfig3 is not creating ServerAlias directive, is that normal? I added website as www.website.com and it properly redirect to a default Welcome to website page if I use www.website.com but browser displays It Works! only if I use website.com. I tried using Alias domain:
Domain: website.com
Parent Website: www.website.com
RedirectType: L
Redirect Path: www.website.com

and I get error 400.

Is there a work around to this?

Thanks a lot!

Jack L

-----------------------------
Hi Till/Falko,

Never mind... thanks! I found the fix for it my bad I asked too soon the answer is in Alias Domain, I added a Website website.com then add an Alias Domain www.website.com without any redirection and it works.

But Till/Falko, why does it make the alias www.www.website.com when I add Website www.website.com then add an alias website.com? is it a bug?

Thanks!

Last edited by jackl; 28th April 2009 at 23:54. Reason: Found the fix
Reply With Quote
  #5  
Old 7th July 2009, 11:38
Thomas Jensen Thomas Jensen is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 127
Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Is it possible to choose which folder the subdomain should point at? Or how should they be used?
Reply With Quote
  #6  
Old 7th July 2009, 13:13
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
Default

Yes, thats possible. Just create the folder and then set the folder as redirect path in the subdomain settings like this:

/foldername/

Make sure that you have a / at the beginning and the end.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #7  
Old 8th July 2009, 03:45
Thomas Jensen Thomas Jensen is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 127
Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Works just fine, thank you.
Reply With Quote
  #8  
Old 31st August 2009, 00:18
nixx nixx is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My alias domain mydomain2.com with redirect to /mydir/ is not redirecting, but instead it points to the web-root (directory /web/) of the main domain. If have tried all redirect types, unfortunatly without success.

What am I doing wrong?

Alias domain:

Domain mydomain2.com
Parent website mydomain.com
Redirect type L
Redirect pad /mydir/
Auto-Subdomain *.
Active v

The server is just new installed and there are no special settings applied. Also there are no URL-rewrite settings or other .htaccess settings. Thanks in advance for your help...
Reply With Quote
  #9  
Old 2nd September 2009, 02:29
clixclix clixclix is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Italy, Rome
Posts: 15
Thanks: 3
Thanked 4 Times in 2 Posts
Default Similar issue

Hi everybody,
first of all, thanks to till&falko for their great job.

I've just installed Ispconfig 3.0.1.3 on a fresh debian5.0

I've configured a website example.com with the "Auto-Subdomain" option set to "*."

At this point, the "/etc/apache2/sites-enabled/example.com.vhost" file correctly contains the following lines:

Code:
    ServerName example.com
    ServerAlias *.example.com

Then, I tried to add an Aliasdomain like this:

Domain: example.net
Parent Website: example.com
Auto-Subdomain: *.
Active: yes


and I expected the example.com.vhost file to contain an additional line such as:
Code:
    ServerAlias *.example.net
but it didn't appear, and apache continued showing the "It Works" page on any "*.example.net" http request.

I also tried to repeat the operation in many different ways, configuring the Aliasdomain with some kind of Redirection, but I didn't notice any action on the "example.com.vhost" file.

It looks like the 3.0.1.3 version has some kind of bug on this feature, or I'm just not lucky today...

Thank you in advance for any help on such issue.

Claudio
Reply With Quote
  #10  
Old 2nd September 2009, 10:13
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
 
Default

Look at the monitor if there are any errors. Also be aware that it takes some time until changes are applied.

Please make a new thread the next time as your problem is not related to this thread.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
clixclix (2nd September 2009)
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 02:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.