Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Kernel Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 14th August 2008, 13:48
anoopprasad anoopprasad is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Problem in booting OpenVZ kernel in Fedora 9

Hi,

I am trying to install OpenVZ in Fedora 9 with the help of "Installing And Using OpenVZ On Fedora 9" published in How to Forge article section.

Everything went ok except, the system is showing error as
"Unable to access resume device (/dev/VolGroup00/LogVol01)
Could not find filesystem '/dev/root' ", while booting and system don't get booted.

However the system is booting with original kernel.

Please help me to resolve this problem


Anoop Prasad
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 15th August 2008, 18:04
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
Default

Can you post your /boot/grub/menu.lst and /etc/fstab?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 18th August 2008, 11:03
anoopprasad anoopprasad is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for Reply
Following is my /boot/grub/menu.lst and /etc/fstab files.

# grub.conf generated by anaconda
#



[root@ringserver grub]# vi /etc/fstab
/dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1
UUID=d57c2416-ec95-4f9e-bbe9-8f9e0b10eef8 /boot ext3 defaults 1 2
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0





Thank you once again.

Anoop Prasad
Reply With Quote
  #4  
Old 19th August 2008, 14:24
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
Default

The menu.lst is missing...
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 20th August 2008, 14:36
anoopprasad anoopprasad is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question

Thanks for reply.

[root@ringserver ~]# vi /boot/grub/menu.lst
# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE: You have a /boot partition. This means that
# all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
# root (hd0,0)
# kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00
# initrd /initrd-version.img
#boot=/dev/sda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora OpenVZ-2(2.6.18-92.1.1.el5.028stab057.2)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.18-92.1.1.el5.028stab057.2 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.18-92.1.1.el5.028stab057.2.img
title Fedora (2.6.25-14.fc9.i686)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.25-14.fc9.i686 ro root=UUID=f76efca2-601c-491b-bec2-dbce4cff5a90 rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.25-14.fc9.i686.img




Anoop Prasad
Reply With Quote
  #6  
Old 21st August 2008, 19:47
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by anoopprasad View Post
"Unable to access resume device (/dev/VolGroup00/LogVol01)
Could not find filesystem '/dev/root' ", while booting and system don't get booted.
I'm not sure why it says LogVol01.

What are the outputs of
Code:
pvdisplay
vgdisplay
lvdisplay
?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #7  
Old 22nd August 2008, 11:50
hardy123 hardy123 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thnks for the reply.
__________________
Mobile Ticketing
Reply With Quote
  #8  
Old 22nd August 2008, 15:21
anoopprasad anoopprasad is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy

Thanking You for being with me for so long.

Following is vgdisplay, pvdisplay and lvdisplay


[root@ringserver ~]# pvdisplay
--- Physical volume ---
PV Name /dev/sda2
VG Name VolGroup00
PV Size 74.34 GB / not usable 340.50 KB
Allocatable yes
PE Size (KByte) 32768
Total PE 2379
Free PE 1
Allocated PE 2378
PV UUID aBeWug-eP6V-QMMr-XL4C-IfVQ-ecfq-4tIElU


[root@ringserver ~]# vgdisplay
--- Volume group ---
VG Name VolGroup00
System ID
Format lvm2
Metadata Areas 1
Metadata Sequence No 3
VG Access read/write
VG Status resizable
MAX LV 0
Cur LV 2
Open LV 2
Max PV 0
Cur PV 1
Act PV 1
VG Size 74.34 GB
PE Size 32.00 MB
Total PE 2379
Alloc PE / Size 2378 / 74.31 GB
Free PE / Size 1 / 32.00 MB
VG UUID 0UCZxW-G211-CXbw-O1uR-0V5Y-VDqV-CXUSDw

[root@ringserver ~]# lvdisplay

--- Logical volume ---
LV Name /dev/VolGroup00/LogVol00
VG Name VolGroup00
LV UUID iVEiYe-irBA-MGsz-qIXC-lh77-oNqx-KGKeQx
LV Write Access read/write
LV Status available
# open 1
LV Size 73.34 GB
Current LE 2347
Segments 1
Allocation inherit
Read ahead sectors auto
- currently set to 256
Block device 253:0

--- Logical volume ---
LV Name /dev/VolGroup00/LogVol01
VG Name VolGroup00
LV UUID irxfgk-cEIe-yng1-eO0R-FTbY-59NF-anG12Q
LV Write Access read/write
LV Status available
# open 1
LV Size 992.00 MB
Current LE 31
Segments 1
Allocation inherit
Read ahead sectors auto
- currently set to 256
Block device 253:1





Anoop Prasad
Reply With Quote
  #9  
Old 23rd August 2008, 16:18
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
Default

Ok there you have /dev/VolGroup00/LogVol01. What partition do you have on that volume?
What's the output of
Code:
mount
, and what's in /etc/mtab?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #10  
Old 29th August 2008, 22:15
eager eager is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default Similar problem

I was having a similar problem with the error about the resume device. I resolved this problem by unpacking the initrd file and editing the init file to remove the reference. Instructions for unpacking/repacking the initird are here: http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=111565

I also converted all UUID references in /etc/fstab to /dev/sda references.

I still get the error "could not find filesystem '/dev/root'".

The grub/menu.lst entry is this:
title Fedora OpenVZ (2.6.18-92.1.1.el5.028stab057.2)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.18-92.1.1.el5.028stab057.2 ro root=/dev/sda2 rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.18-92.1.1.el5.028stab057.2.img

/etc/fstab:
/dev/sda2 / ext3 defaults 1 1
/dev/sda5 /home ext3 defaults 1 2
/dev/sda1 /boot ext3 defaults 1 2

/etc/mtab:
/dev/sda2 / ext3 rw 0 0
proc /proc proc rw 0 0
sysfs /sys sysfs rw 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,gid=5,mode=620 0 0
/dev/sda5 /home ext3 rw 0 0
/dev/sda1 /boot ext3 rw 0 0

output from mount is similar.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Virtual users... Ubuntu 8.04 spaceuser HOWTO-Related Questions 12 19th June 2008 08:04
Google Apps dayjahone General 19 29th March 2008 17:25
Howto resolve sudden server crashes? Possibly spamassassin or clamscan? linus General 3 1st February 2007 09:00
Problems installing NForce4 sound drivers Wraithfire Installation/Configuration 21 16th April 2006 17:30
KErnel not showing all my memory Jorem Kernel Questions 8 13th April 2006 12:59


All times are GMT +2. The time now is 07:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.