Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > HOWTO-Related Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 17th April 2009, 16:05
ChristianFe ChristianFe is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Clamav problem - ISPConfig 3 -Lenny

Hallo,

nachdem die Installation von ISPConfig 3 auf einem Lenny vServer super funktioniert hat habe ich nun ein Problem mit clamd.

Clamd scheint nicht zu starten. Ich kann jedoch den Fehler nicht nachvollziehen.

Code:
/etc/init.d/clamav-daemon status
clamd is not running failed!
daraufhin probiert mit
Code:
/etc/init.d/clamav-daemon start
den daemon zu starten fhrt zu folgender Ausgabe:

Code:
Starting ClamAV daemon: clamd  failed!
Was Failed da ? (Die outdated meldung hab ich nicht mit gepostet, die kennt ja jeder)

dmesg sagt nichts.

/var/log/clamav/clamav.log sagt:
Code:
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> +++ Started at Fri Apr 17 15:47:22 2009
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> clamd daemon 0.94.2 (OS: linux-gnu, ARCH: x86_64, CPU: x86_64)
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> Log file size limit disabled.
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> Reading databases from /var/lib/clamav
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> Not loading PUA signatures.
Fri Apr 17 15:47:39 2009 -> Loaded 541181 signatures.
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> LOCAL: Removing stale socket file /var/run/clamav/clamd.ctl
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> LOCAL: Unix socket file /var/run/clamav/clamd.ctl
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> LOCAL: Setting connection queue length to 15
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> ERROR: daemonize() failed

mit dem "daemonize() failed" an sich kann nich so nicht weiter was anfangen. Google hat auch nicht geholfen. Wie komme ich weiter ?
Kann ich bis das Problem gelst ist den virenscan abschalten, damit die mails wenigstens durchgehen ?

Vielen Dank im Vorraus

Christian
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 18th April 2009, 00:22
ChristianFe ChristianFe is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Once again in english, totally didn't realize that I wrote my original post in German.

Hi,

now that the installation of ISPConfig 3 on a Lenny vServer has worked flawlessly I have a problem with clamd.

Clamd seems to be unable to start, however I can't find the reason.

Code:
/etc/init.d/clamav-daemon status
clamd is not running failed!
I then tried
Code:
/etc/init.d/clamav-daemon start
to start the daemon and got the following reply.

Code:
Starting ClamAV daemon: clamd  failed!
What exaclty has failed? (I cut out the ClamAV is outdated... message)

dmesg doesn't tell me anything

/var/log/clamav/clamav.log:
Code:
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> +++ Started at Fri Apr 17 15:47:22 2009
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> clamd daemon 0.94.2 (OS: linux-gnu, ARCH: x86_64, CPU: x86_64)
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> Log file size limit disabled.
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> Reading databases from /var/lib/clamav
Fri Apr 17 15:47:22 2009 -> Not loading PUA signatures.
Fri Apr 17 15:47:39 2009 -> Loaded 541181 signatures.
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> LOCAL: Removing stale socket file /var/run/clamav/clamd.ctl
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> LOCAL: Unix socket file /var/run/clamav/clamd.ctl
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> LOCAL: Setting connection queue length to 15
Fri Apr 17 15:48:00 2009 -> ERROR: daemonize() failed
The "daemonize() failed" doesn't give me any hints on what is wrong. google didn't help either. How do I proceed ? Can I deactivate the virus scan until finding the problem to ensure that mails are delivered ?

Thanks in advance

Christian
Reply With Quote
  #3  
Old 18th April 2009, 15:07
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
Default

What's in/etc/init.d/clamav-daemon? That might help in that we know under what condition the script shows the various error messages.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #4  
Old 19th April 2009, 00:22
ChristianFe ChristianFe is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It's the standard start/stop script that came with Lenny. I've attached it to this post.
Attached Files
File Type: txt clamav-daemon.txt (6.8 KB, 158 views)
Reply With Quote
  #5  
Old 19th April 2009, 15:36
ChristianFe ChristianFe is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Can anyone help me out with this ? Postfix seems to be completely stuck as well, no mails get delivered. Fortunately I haven't changed the MX record of my domains to this server yet, but I'd really like to get this working soon.

Postfix is building up a queue of mails at the moment.

Some more error logs i found:

Code:
/0/0.05, dsn=4.4.1, status=deferred (delivery temporarily suspended: connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused)
Apr 19 15:28:48 vsr019 postfix/error[21503]: 6938756E09: to=, relay=none, delay=155774, delays=155774/0.11/0/0.34, dsn=4.4.1, status=deferred (delivery temporarily suspended: connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused)
Apr 19 15:28:48 vsr019 postfix/error[21504]: A144857376: to=, relay=none, delay=407, delays=406/0.05/0/0.07, dsn=4.4.1, status=deferred (delivery temporarily suspended: connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused)
Apr 19 15:28:48 vsr019 postfix/error[21503]: 6938756E09: to=, relay=none, delay=155774, delays=155774/0.11/0/0.4, dsn=4.4.1, status=deferred (delivery temporarily suspended: connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused)
Any help on how to start tracking this problem is appreciated. If this thread is in the wrong forum category please do move it accordingly.

It looks to me at the moment that amavis doesn't work b/c the clamav daemon isnt working, which then causes postfix not to work. What exactly is stuck I don't understand.
Reply With Quote
  #6  
Old 19th April 2009, 16:41
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
Default

Does the command
Code:
daemon --name=clamd --respawn /usr/sbin/clamd -F /var/run/clamav/daemon-clamd.pid
show any errors?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #7  
Old 20th April 2009, 01:29
ChristianFe ChristianFe is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Good evening.
When the server got terribly slow today I found the problem.
It was running out of memory.

After adding a swap file and rebooting all services including amavis (that had crashed just before adding the swap space) and clamav came up and the server seems to be working now.

The server still is slow so I'm wondering what amount of RAM u guys would suggest would be necessary along with how much swap space ?

Last edited by ChristianFe; 20th April 2009 at 01:32.
Reply With Quote
  #8  
Old 20th April 2009, 11:43
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
 
Default

I think you should at least have 512MB RAM. My swap space is usually the double size of my RAM.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISPConfig 3.0.1.1 / Debian Lenny FTP Problem arkkimus Installation/Configuration 4 4th April 2009 15:19
ISPConfig installation into multiple OpenVZ containers letezo Installation/Configuration 11 3rd March 2009 22:47
Problem with ClamAV in ISPConfig Captain Installation/Configuration 6 5th February 2009 19:12
Virtual users... Ubuntu 8.04 spaceuser HOWTO-Related Questions 12 19th June 2008 08:04
ISPConfig DNS and virtual host configuration tips and problem Ripper Installation/Configuration 6 26th June 2007 00:29


All times are GMT +2. The time now is 16:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.