Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 25th June 2008, 15:14
nidhintomson nidhintomson is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 41
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default DNS Not able to resolve http://domainname.com

Hi All
I have configured DNS as per DNS how to in howtoforge.com
http://howtoforge.com/linux_bind9_an...ing_nameserver

I configured DNS for the domain domainname.net. My setup works perfectly fine other than in one palce.

If i ping www.domainname.net it responds fine

If i ping domainname.net it says ping cannot find host name.



I am herewith attaching the zone entry for domainname.net in /etc/named.conf

zone "domainname.net" IN {
type master;
file "domainname.net.zone";
allow-update { none; };
};


and /var/named/chroot/var/named/domainname.net.zone is as follows :-




$TTL 86400
@ IN SOA @ root.nameserver.domainname.net. (
42 ; serial (d. adams)
3H ; refresh
15M ; retry
1W ; expiry
1D ) ; minimum
@ IN NS nameserver.domainname.net.
nameserver IN A 192.168.0.19
www IN A 192.168.0.19
IN A 192.168.0.19




what is wrong with my setup ? how do we setup www.domainname.net as well as domainname.net ?


I tried this setup on an FC8 Machine and installed all the packages required using yum.

Looking forward to hear from you

Thanks and Regards
Nidhin Tomson
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 25th June 2008, 18:11
Acidus Acidus is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

hi there..
check this line:

Quote:
IN SOA @ root.nameserver.domainname.net.
should look like:

@ IN SOA yourhostname.yourdomain.net. root.yourhostname.yourdomain.net.

same for reverse zones.

also check yours resolv.conf file.

regards,!
Reply With Quote
  #3  
Old 26th June 2008, 07:40
nidhintomson nidhintomson is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 41
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Acidus View Post
hi there..
check this line:



should look like:

@ IN SOA yourhostname.yourdomain.net. root.yourhostname.yourdomain.net.

same for reverse zones.

also check yours resolv.conf file.

regards,!



Hi Acidus
Thanks for the response. I changed the zone file as per ur instructions . but still ti doesnt work. This is my updated zone file.


$TTL 86400
@ IN SOA nameserver.domainname.net root.nameserver.domainname.net. (
42 ; serial (d. adams)
3H ; refresh
15M ; retry
1W ; expiry
1D ) ; minimum
@ IN NS nameserver.domainname.net.
nameserver IN A 192.168.0.19
www IN A 192.168.0.19
IN A 192.168.0.19



My /etc/resolve.conf is as follows :-

nameserver 127.0.0.1


My hostname is nameserver



But still the same error is getting

Looking forward to hear from you

Thanks and Regards
Nidhin Tomson
Reply With Quote
  #4  
Old 26th June 2008, 12:00
c4rdinal c4rdinal is offline
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 78
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

check DNS service if it is running.
what's in the logs?
Reply With Quote
  #5  
Old 26th June 2008, 13:26
topdog topdog is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: South Africa
Posts: 1,352
Thanks: 0
Thanked 154 Times in 151 Posts
Default

You need to add this to your zone file
Code:
@   IN A 192.168.0.19
__________________
----
http://www.topdog.za.net - Got Linux problems ? - I can help.
http://www.baruwa.org - Try it.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to topdog For This Useful Post:
nidhintomson (26th June 2008)
  #6  
Old 26th June 2008, 15:50
nidhintomson nidhintomson is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 41
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by topdog View Post
You need to add this to your zone file
Code:
@   IN A 192.168.0.19
Thanks topdog
Your help worked for me. now www.domain.net and domain.net is pinging fine.

I have one more doubt related to this.

How to we do if we have to ping www.nameserver.domain.net or www.mail.domainname.net ?

Like in real world scenarios where we have to get the mail login page if we browse

mail.domainname.net or
www.mail.domainname.net

How do we setup this ?

Looking forward to hear from you

Thanks and Regards
Nidhin Tomson
Reply With Quote
  #7  
Old 26th June 2008, 15:54
topdog topdog is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: South Africa
Posts: 1,352
Thanks: 0
Thanked 154 Times in 151 Posts
Default

Code:
mail.domainname.net  IN  A ip_address
www.mail.domainname.net  IN  A ip_address
__________________
----
http://www.topdog.za.net - Got Linux problems ? - I can help.
http://www.baruwa.org - Try it.
Reply With Quote
  #8  
Old 27th June 2008, 08:16
nidhintomson nidhintomson is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 41
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by topdog View Post
Code:
mail.domainname.net  IN  A ip_address
www.mail.domainname.net  IN  A ip_address
Hi Topdog
Thanks for help. Now almost my problems are solved. Thanks again for the help. I am herewith pasting my latest zone file again.

$TTL 86400
@ IN SOA nameserver.domainname.net root.nameserver.domainname.net. (
42 ; serial (d. adams)
3H ; refresh
15M ; retry
1W ; expiry
1D ) ; minimum
@ IN NS nameserver.domainname.net.
@ IN A 192.168.0.19
nameserver IN A 192.168.0.19
www IN A 192.168.0.19
www.mail IN A 192.168.0.19
ftp IN A 192.168.0.19


Is there a better way of doing this (I doubt wether what i have done is a professional config) ? I mean like using CNAME and all.

If any one can reconfigure the same with using CNAME and all it would be of great help to me as well as newbies like me.


Looking forward to hear from you

Thanks and Regards
Nidhin Tomson
Reply With Quote
  #9  
Old 27th June 2008, 17:13
topdog topdog is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: South Africa
Posts: 1,352
Thanks: 0
Thanked 154 Times in 151 Posts
Default

It seems fine to me.
__________________
----
http://www.topdog.za.net - Got Linux problems ? - I can help.
http://www.baruwa.org - Try it.
Reply With Quote
  #10  
Old 30th June 2008, 09:01
nidhintomson nidhintomson is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 41
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

Thanks to all who helped me out of this trouble..

Thanks to one and all
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Squid Proxy Caching on Linux obzerver Installation/Configuration 4 13th August 2008 20:51
Google Apps dayjahone General 19 29th March 2008 18:25
DNS Configuration Problems VMartins Installation/Configuration 10 24th July 2007 15:40
Unable send receive emails vassilis3 Installation/Configuration 15 19th May 2007 15:34
No SPF record. beryl Installation/Configuration 6 17th May 2007 20:52


All times are GMT +2. The time now is 02:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.