#1  
Old 20th May 2008, 16:46
Brenton Brenton is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 68
Thanks: 2
Thanked 2 Times in 1 Post
Default New Install - Bind problem

Hi

I'm busy with a new install on Ubuntu 8.04 server and have reached the Bind stage of the steps. I have done all the steps as listed (I have triple checked to make sure) and when I run the "/etc/init.d/bind9 start" command I get a [fail]. When I check /var/log/syslog I see the following message:
Code:
May 20 15:36:07 server named[5696]: starting BIND 9.4.2 -u bind -t /var/lib/named
May 20 15:36:07 server named[5696]: found 1 CPU, using 1 worker thread
May 20 15:36:07 server named[5696]: loading configuration from '/etc/bind/named.conf'
May 20 15:36:07 server named[5696]: none:0: open: /etc/bind/named.conf: permission denied
May 20 15:36:07 server named[5696]: loading configuration: permission denied
May 20 15:36:07 server named[5696]: exiting (due to fatal error)
May 20 15:36:07 server kernel: [ 6378.721706] audit(1211290567.766:2): type=1503 operation="inode_permission" requested_mask="r::" denied_mask="r::" name="/var/lib/named/etc/bind/named.conf" pid=5697 profile="/usr/sbin/named" namespace="default"
Is it posible to tell me what I'm doing wrong from the above?

Regards
Brenton
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 20th May 2008, 18:17
Brenton Brenton is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 68
Thanks: 2
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Solved

I just rebooted the server and decided to try again and all is well.

I can't quite explain it, but it seemed to be something to do with user "bind"

Regards
Brenton
Reply With Quote
  #3  
Old 20th May 2008, 19:19
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,717
Thanks: 840
Thanked 5,592 Times in 4,404 Posts
Default

Please post the output of:

ls -la /etc/bind/
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #4  
Old 20th May 2008, 19:32
Brenton Brenton is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 68
Thanks: 2
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Hi till

As I said, bind now starts after I'd rebooted and all seems to be working now.

Here is the output requested:
Code:
drwxr-sr-x 2 bind bind 4096 2008-05-20 15:28 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 2008-05-20 15:34 ..
-rw-r--r-- 1 bind bind  237 2008-04-09 21:42 db.0
-rw-r--r-- 1 bind bind  271 2008-04-09 21:42 db.127
-rw-r--r-- 1 bind bind  237 2008-04-09 21:42 db.255
-rw-r--r-- 1 bind bind  353 2008-04-09 21:42 db.empty
-rw-r--r-- 1 bind bind  270 2008-04-09 21:42 db.local
-rw-r--r-- 1 bind bind 2878 2008-04-09 21:42 db.root
-rw-r--r-- 1 bind bind  907 2008-04-09 21:42 named.conf
-rw-r--r-- 1 bind bind  165 2008-04-09 21:42 named.conf.local
-rw-r--r-- 1 bind bind  695 2008-04-09 21:42 named.conf.options
-rw-r----- 1 bind bind   77 2008-05-20 15:28 rndc.key
-rw-r--r-- 1 bind bind 1317 2008-04-09 21:42 zones.rfc1918
Regards
Brenton
Reply With Quote
  #5  
Old 22nd May 2008, 18:14
ELMIT ELMIT is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have the same problem, ... ls -la /etc/bind/ looks the same.

What can I do next?

bye

R.
Reply With Quote
  #6  
Old 23rd May 2008, 07:44
ELMIT ELMIT is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

partially solved.

I changed the /etc/apparmor.d/usr.sbin.named to:
# Ronald changed was: /etc/bind/** r,
/etc/bind/** rw,
# Ronald changed was: /var/lib/bind/** rw,
/var/lib/named/** rw,
/var/cache/bind/** rw,

I use /var/lib/named instead of /var/lib/bind


However, if I use the option -u bind -t /var/lib/named it does not start.

What am I still missing?

bye

R.
Reply With Quote
  #7  
Old 23rd May 2008, 11:02
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,717
Thanks: 840
Thanked 5,592 Times in 4,404 Posts
 
Default

Apparmor should be disabled as described in the perfects etup guide. Otherwise variuos services will not work correctly.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem install postfix part (7.10) on ubuntu hardy DefZero Installation/Configuration 2 14th April 2008 08:48
problem install perl modules Cirox Installation/Configuration 10 16th May 2007 17:04
install Net::DNS chrno Installation/Configuration 4 5th September 2006 18:01
Mandriva 10.2 Perfect Setup Install Problems... ctroyp Installation/Configuration 12 30th December 2005 17:04
MySQL problem on install badben Installation/Configuration 12 20th December 2005 13:59


All times are GMT +2. The time now is 23:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.