Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #21  
Old 21st February 2006, 10:51
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If I delete and recreate users with the same usernames will their emails be lost? Might this action solve the problem.
Don't want to panic though....
Reply With Quote
Sponsored Links
  #22  
Old 21st February 2006, 11:22
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,584
Thanks: 792
Thanked 4,980 Times in 3,901 Posts
Default

You posted that the emails of the users are in /var/spool/mail/ and on the other hand you use maildir ??

I guess you might run in the problem described in this thread:

http://www.howtoforge.com/forums/showpost.php?p=15235

Please try the solution i posted there. This wont help you to get the mails out of /var/spool/mail/ because they have been stored there trough an error in the quota script, but it might prevent this to happen again.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #23  
Old 21st February 2006, 11:32
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thank you for quick raction till,
I am useing Maildir but as far as I understand the system all emails arrive in the /var/spool/userxx and then are fetched by the Courier. I might be wrong but that is what I thought how it works.
I had Maildir checkbox ticked all the time. So for me (my username) is the file in /var/spool/mail/myusername is 0Kb but all other users' files are just growing and growing...

1. Is there any possibilitie to get them out of there or are they gone to nirvana?

2. Shall i tweak something with quota script?

Thx a lot in advance
Reply With Quote
  #24  
Old 21st February 2006, 11:52
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
This will affect all new accounts. If you want to change existing accounts, you will have to edite the .procmailrc file in the home directories of the users or cahnge any setting of the user in ISPCOnfig and save the user.
What exactly do I need to edit in the .procmailrc of every existing user?

I created a new user just for test but the .procmailrc look identical with the .procmailrc of the existing users!

Last edited by bogdinator; 21st February 2006 at 11:58.
Reply With Quote
  #25  
Old 21st February 2006, 12:01
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This is the .procmailrc of the existing user
Code:
MAILDIR=$HOME/Maildir/
DEFAULT=$MAILDIR
#
INCLUDERC=/home/www/web6/user/bruce/.mailsize.rc
INCLUDERC=/home/www/web6/user/bruce/.quota.rc
## INCLUDERC=/home/www/web6/user/bruce/.antivirus.rc
## INCLUDERC=/home/www/web6/user/bruce/.local-rules.rc
## INCLUDERC=/home/www/web6/user/bruce/.html-trap.rc
## INCLUDERC=/home/www/web6/user/bruce/.spamassassin.rc
## INCLUDERC=/home/www/web6/user/bruce/.autoresponder.rc
and this is my /root/ispconfig/isp/conf/procmailrc.master
Code:
{MAILDIR_COMMENT}MAILDIR=$HOME/Maildir/
{MAILDIR_COMMENT}DEFAULT=$MAILDIR
# {QUOTA}
INCLUDERC={PMDIR}/.mailsize.rc
INCLUDERC={PMDIR}/.quota.rc
{ANTIVIRUS_COMMENT}INCLUDERC={PMDIR}/.antivirus.rc
{MAILSCAN_COMMENT}INCLUDERC={PMDIR}/.local-rules.rc
{MAILSCAN_COMMENT}INCLUDERC={PMDIR}/.html-trap.rc
{SPAMASSASSIN_COMMENT}INCLUDERC={PMDIR}/.spamassassin.rc
{AUTORESPONDER_COMMENT}INCLUDERC={PMDIR}/.autoresponder.rc

Last edited by bogdinator; 21st February 2006 at 12:25.
Reply With Quote
  #26  
Old 21st February 2006, 12:45
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Restarted the server and recreated users after that without problems.
AND emails are comming!!!

Thx till. I think it was your suggestion which helped!!!
Guys you rock...
Reply With Quote
  #27  
Old 21st February 2006, 13:05
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

After emails started reaching the users something new appeared:

If I try send something with Thunderbird it sais
Code:
The current command did not succeed. The mailserver responded: [TRYCREATE] Must create mailbox before append.
and if I klick OK it sais
Code:
There was an error copying message to Sent folder.
I can't see the sent folder in Thunderbird... this was not the case before.

Is there some obvious medicine for this?
Reply With Quote
  #28  
Old 21st February 2006, 17:58
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,899
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bogdinator
Thank you for quick raction till,
I am useing Maildir but as far as I understand the system all emails arrive in the /var/spool/userxx and then are fetched by the Courier. I might be wrong but that is what I thought how it works.
No, emails are delivered directly to Maildir.

Quote:
Originally Posted by bogdinator
I had Maildir checkbox ticked all the time. So for me (my username) is the file in /var/spool/mail/myusername is 0Kb but all other users' files are just growing and growing...

1. Is there any possibilitie to get them out of there or are they gone to nirvana?
Have a look at the tool mb2md: http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=835
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #29  
Old 22nd February 2006, 11:35
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thx falko,
I did sort out the emails which came to /var/spool/mail but there remains still one big problem. There is no Sent folder in the user accounts. The messag in my previous post still appears when somebody tries to send something.
Any suggestions what could be the reason for this?

Thanks in advance
Reply With Quote
  #30  
Old 22nd February 2006, 14:02
bogdinator bogdinator is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Talking

No idea what happend but today mornin I sent an email and the long desired Sent folder was created. I didn't change any configuration since I left yesterday... weird but I am happy that it works
Anybody can give me a hint how to make an email redirect?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cant get mail after applying the update 2.1.2 mphayesuk Installation/Configuration 2 31st December 2008 14:48
Filtering emails using Spamassassin and Clamav for Exchange 2000 Server Rocky Server Operation 19 11th March 2008 08:27
Postfix mail is held in queue indefinitely... squallbsr Server Operation 9 15th January 2006 19:13
Mail server jas_esp Server Operation 1 7th December 2005 18:17
Mail Configuration mphayesuk General 1 12th September 2005 13:16


All times are GMT +2. The time now is 16:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.