Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > HOWTO-Related Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 8th May 2008, 07:42
stkrzysiak stkrzysiak is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Drupal Multisite setup with CVS

hi everyone, new to the board, some help would be greatly appreciated....
I have followed the excellent tutorial at http://howtoforge.com/multisite_drup...llation_ubuntu almost exactly, but I am concerned it is not setup as it should be. My issue is that when I load one of my sites, it claims that the settings.php does not have the right permissions. This makes sense because it says the settings.php file in question is ./sites/default/settings.php when I expect is to be ./sites/www.example_1_or_2.com/settings.php where the tutorial says to set the a+w rights. My concern is that apache is not working with drupal correctly to direct to the site's respective directory.

Before I go any further, it is Ubuntu 8.04 server, setup as a lamp. Other than the automated lamp setup, the only difference I can find is in my site conf files, I have :

<VirtualHost *>
ServerAdmin webmaster@localhost
ServerName www.site1.com
ServerAlias site1.com
DocumentRoot /var/www/drupal/
<Directory />
Options FollowSymLinks
AllowOverride None
</Directory>
<Directory /var/www/drupal/>
Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
AllowOverride None
Order allow,deny
allow from all
</Directory>

ErrorLog /var/log/apache2/error.log

# Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit,
# alert, emerg.
LogLevel warn
CustomLog /var/log/apache2/access.log combined
ServerSignature On


</VirtualHost>

As opposed to what the tutorial outlines:
<VirtualHost *="">
ServerAdmin serveradmin@example.com
DocumentRoot /var/www/drupal
<Directory>
Options FollowSymLinks
AllowOverride None
</directory>
<Directory var="" www="" drupal="">
Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
AllowOverride None
Order allow,deny
allow from all
</directory>
ErrorLog /var/log/apache2/error.log
LogLevel warn
CustomLog /var/log/apache2/access.log combined
ServerSignature Off
</virtualhost>

If I use the <Directory var="" www="" drupal=""> as well as <VirtualHost *=""> I get the apache error stating that multiple directories are not supported (yet).

Is this where my problem lies?? Why is apache not directing the request to the individual site's directory where it has it's own settings.php?

Thanks in advance, and keep up the great work everyone!
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 8th May 2008, 10:52
zcworld zcworld is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: South Australia
Posts: 329
Thanks: 2
Thanked 37 Times in 37 Posts
Send a message via MSN to zcworld Send a message via Skype™ to zcworld
Default

NameVirtualHost *

<VirtualHost *>
ServerName sql.admin.lan
DocumentRoot /var/www/vhosts/admin/sql
CustomLog /var/www/logs/sql.admin.lan_access.log combined
ErrorLog /var/www/logs/sql.admin.lan_error.log
</VirtualHost>


thats all i use


give me an hour or two if no one else replys to do an test myself .... sorry ... i cant remember much ... ATM
__________________
Shane Ebert :: Facebok

Last edited by zcworld; 8th May 2008 at 10:55.
Reply With Quote
  #3  
Old 8th May 2008, 23:33
stkrzysiak stkrzysiak is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default k, thanks, but...

That looks like a config for a standard site, right? Or is that how your sites are setup, do you host multiple sites in 'vhosts'?

Did you do the drupal multisite setup as well?
Reply With Quote
  #4  
Old 9th May 2008, 01:48
soniah soniah is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Sydney, Australia
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hey Stkrzysiak, thanks for your emails and comments about the HowTo. It's quite a while since I wrote it, so I'm going to have to dredge the details out of the depths of my brain (now there's a scary idea) and have a think about your question

To help ppl who are reading this, would you mind showing the results of diffing your config with the suggested config? Also, grep out the contents of any logs that are showing any errors related to Apache.

Thanks, Sonia.
(author of "Multisite CVS Drupal Installation on Ubuntu")
Reply With Quote
  #5  
Old 10th May 2008, 06:36
stkrzysiak stkrzysiak is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default logs...

Soniah,
Thanks for the quick response. The differences between your tutorial and my setup, as mentioned previously, is that a)I used the Ubuntu LAMP install feature(during the setup) and b)the apache 'default' file differs as posted.

As for the error logs, well they show nothing pertinent to this, just the events from when I bring up apache and shut it down.

The access log follows(after trying to open both pages, site1 & site2):

tail access.log

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:18 -0500] "GET /modules/system/system.css HTTP/1.1" 200 6932 "http://site1.com/install.php?profile=default" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:18 -0500] "GET /misc/druplicon.png HTTP/1.1" 200 4072 "http://site1.com/misc/maintenance.css" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET / HTTP/1.1" 302 - "-" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET /install.php HTTP/1.1" 302 - "-" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET /install.php?profile=default HTTP/1.1" 200 947 "-" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET /misc/favicon.ico HTTP/1.1" 200 5430 "-" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET /misc/maintenance.css HTTP/1.1" 200 1013 "http://site2.com/install.php?profile=default" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET /modules/system/defaults.css HTTP/1.1" 200 737 "http://site2.com/install.php?profile=default" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET /modules/system/system.css HTTP/1.1" 200 6932 "http://site2.com/install.php?profile=default" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"

192.168.1.114 - - [09/May/2008:23:21:24 -0500] "GET /misc/druplicon.png HTTP/1.1" 200 4072 "http://site2.com/misc/maintenance.css" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080418 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.14"


I can't gather much from it. Seems like it is sending it to the drupal /var/www/drupal/ directory, as I directed it. I wish the method you used('var="" www="" ...etc' ) would work, because I think that may be the issue. But like I said, I get the 'multiple directories not accepted yet' error, or something along those lines....

This could be a Drupal issue for all I know at this point. Maybe I will just build two virtual machines on this server instead...but I would rather do it your way, it seems much cleaner...

In your original tutorial, what does the line:
<Directory var="" www="" drupal=""> tell apache to do, and why doesn't it work with my apache(2.2.8)?

Thanks for the help.....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISPConfig + Drupal Multisite Felipe Installation/Configuration 8 27th October 2008 22:31
ISPConfig + Drupal Multisite Felipe Installation/Configuration 1 3rd September 2007 23:20
Drupal and ISPConfig tomd General 6 16th August 2007 18:14
drupal setup with several vhosts scherpenzeel Installation/Configuration 4 2nd June 2006 12:13
Debian perfect setup network problem reddogg Installation/Configuration 2 18th January 2006 22:04


All times are GMT +2. The time now is 14:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.