Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 19th February 2008, 16:31
newz2000 newz2000 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Iowa USA
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default ISP Config update ignores out-of-disk space error

Hi, I've successfully updated to the latest ispconfig. During the install I was surprised to see an out of disk space warning. I figured the install would stop but it went right on going. The fs that ran out of space was /tmp so the only problem was that the backup was not done reliably. Fortunately the install did not have any problems.

I'm not sure what the ideal solution is, I find the ISP Config's tendancy to abort on error a bit annoying since it won't resume and has to start over from scratch, but I think I'd find it more annoying to have a broken system after an attempted upgrade.

Here's the log of the errors:

Code:
All prerequisites are fulfilled.
Here we go...

Connected successfully to db db_ispconfig
mv: writing `/tmp/root_ispconfig_02_18_2008__12_45_58.tar.gz': No space left on device
mv: writing `/tmp/home_admispconfig_02_18_2008__12_45_58.tar.gz': No space left on device
cp: writing `/tmp/existing_db_02_18_2008__12_45_58.sql': No space left on device
Restarting some services...
 * Stopping Postfix Mail Transport Agent postfix                                                                         [ ok ] 
 * Starting Postfix Mail Transport Agent postfix                                                                         [ ok ] 
Restarting ProFTPD ftp daemon.proftpd
.. - setting default address to 127.0.0.1
proftpd
 done
Shutting down ISPConfig system...
/root/ispconfig/httpd/bin/apachectl stop: httpd (no pid file) not running
ISPConfig system stopped!
Starting ISPConfig system...
/root/ispconfig/httpd/bin/apachectl startssl: httpd started
ISPConfig system is now up and running!
Congratulations! Your ISPConfig system is now installed. If you had to install quota, please take the steps described in the installation manual. Otherwise your system is now available without reboot.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 20th February 2008, 18:25
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
Default

What's the output of
Code:
df -h
? Can you delete some unused files in /tmp?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 20th February 2008, 19:05
newz2000 newz2000 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Iowa USA
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well, everything is OK now. After ispconfig finished the /tmp fs was full. After I deleted the backup files it had tons of space in there. By default my comptuer allocates only 16M to the temp fs, so I changed it in the fstab to 64 and rebooted.

I was just pointing this problem out as something that may be good to address in future versions. Maybe check the return value of the process that creates the backup and if the backup doesn't work, prompt the user for a new location or to proceed without a backup.
Reply With Quote
  #4  
Old 21st February 2008, 17:27
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,743 Times in 2,577 Posts
 
Default

It's on our To-Do list.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Webmail problems with only one domain? compner Installation/Configuration 14 16th February 2010 16:59
log files cruz Technical 3 15th May 2007 14:35
ADSL PCI Modems alexillsley Server Operation 5 9th May 2007 19:32
moved isp config error lifeisboost Installation/Configuration 3 23rd April 2007 09:56
Installation Fails... :( cyberstorm Installation/Configuration 1 15th January 2006 18:07


All times are GMT +2. The time now is 11:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.