Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2nd February 2008, 19:53
chancer chancer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 88
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Default email problem, one client only

I have a client who wants their email diverting to an existing email address. I already have a few clients set up doing that and it works perfectly. Neither I nor any clients apart from that one are having email problems just now, and I can't find what may be causing the problem.

I have tried adding one of my email addresses to the list of forwarding addresses, then sent an email to the client's address from one of my private email addresses - it bounces with Relay access denied in the bounce message.

So far as I can see, the email setup in ISPConfig is exactly the same as for all the other clients. Why would relay access be denied? Where do I look for a cure?

The logs are not telling me anything is untoward, just the usual lengthy list of E. Europeans probing for a spam relay.

Many thanks.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 2nd February 2008, 20:16
madmucho madmucho is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Czech republic, Karlovy Vary
Posts: 158
Thanks: 79
Thanked 11 Times in 11 Posts
Send a message via ICQ to madmucho
Default

Please can you describe situation at example?
As i see you want Forward mail addres to another address, is destination forward address hosted on same server?

PS : I try solve similiar problem today at one client, but not forwarding, only delivering and problem was in standart dns entery, was deleted :-)
Reply With Quote
  #3  
Old 2nd February 2008, 20:41
chancer chancer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 88
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Hi, madmucho, no the destination address is on another server, although my own address that I added to forward to is on the same server.

I have checked the DNS settings and they are correct. The web site is working and the MX records are set correctly according to dig.
Reply With Quote
  #4  
Old 2nd February 2008, 21:53
madmucho madmucho is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Czech republic, Karlovy Vary
Posts: 158
Thanks: 79
Thanked 11 Times in 11 Posts
Send a message via ICQ to madmucho
Default

And any errors in ispconfig log, mail log ?

Take a look inside you domain folder
/var/www/problemdomain/.forward
is there mailaddresses to which users from domain want forward to?
Reply With Quote
  #5  
Old 4th February 2008, 09:55
chancer chancer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 88
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Yes. But

a) It's my address, which is th eone on the same server

b) The one the client wants mail forwarded to is missing

Also, I now understand a message I get from the server every 12 hours saying certain clients have overused their mail quotas - these all have email response addresses or forms on their sites.

This particular client has a radio campaign pointing people to their web site and they are losing a fortune. Would someone help me, urgently, please?

TIA,

Sorry, nearly forgot - spent hours poring over the logs, but couldn't find anything which told me what's happening. To be honest, I'm not even sure where to look or what I should be looking for.
Reply With Quote
  #6  
Old 4th February 2008, 11:42
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,006
Thanks: 826
Thanked 5,377 Times in 4,224 Posts
Default

Please check the mail log file for errors. The mail log is in the directory /var/log/ and can be named maillog, mail.log or just mail
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #7  
Old 4th February 2008, 12:37
chancer chancer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 88
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I have mail.err mail.log mail.info and mail.warn - there are no entries in mail.err, mail.warn tells me clamav is out of date, as do the other two, reproduced below, mail.log then mail.info:

Code:
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: Received signal: wake up 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: ClamAV update process started at Mon Feb  4 09:08:34 2008 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: SECURITY WARNING: NO SUPPORT FOR DIGITAL SIGNATURES 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: See the FAQ at http://www.clamav.net/support/faq for an explanation. 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: Your ClamAV installation is OUTDATED! 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: Local version: 0.91.2 Recommended version: 0.92 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: main.inc is up to date (version: 45, sigs: 169676, f-level: 21, builder: sven) 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: daily.inc is up to date (version: 5678, sigs: 33988, f-level: 21, builder: ccordes) 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: --------------------------------------
Code:
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: Received signal: wake up 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: ClamAV update process started at Mon Feb  4 09:08:34 2008 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: SECURITY WARNING: NO SUPPORT FOR DIGITAL SIGNATURES 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: See the FAQ at http://www.clamav.net/support/faq for an explanation. 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: Your ClamAV installation is OUTDATED! 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: Local version: 0.91.2 Recommended version: 0.92 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: main.inc is up to date (version: 45, sigs: 169676, f-level: 21, builder: sven) 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: daily.inc is up to date (version: 5678, sigs: 33988, f-level: 21, builder: ccordes) 
Feb  4 09:08:34 sww2 freshclam[25166]: --------------------------------------
Not much help, I'm afraid.
Reply With Quote
  #8  
Old 4th February 2008, 13:06
chancer chancer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 88
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Update: The logs have been repeating those messages and making no other entries since Friday, when I downloaded the zipped log files and then deleted the zips which were there.

I don't understand why that has happened. I keep meaning to change the cron job so the zips will be emailed to me anyway.
Reply With Quote
  #9  
Old 4th February 2008, 15:27
chancer chancer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 88
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

So, can anyone tell me how to get the logs recording normally again, so I can try some test emails and see what the logs say?
Reply With Quote
  #10  
Old 4th February 2008, 15:32
madmucho madmucho is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Czech republic, Karlovy Vary
Posts: 158
Thanks: 79
Thanked 11 Times in 11 Posts
Send a message via ICQ to madmucho
 
Default

Normal logs about emails can be found usualy
/var/log/mail/info
There are whole mailserver comunication.
When i debug email mesages i using hardcore telnet :-)
telnet mailserver 25
and simulate connection like this
http://www.yuki-onna.co.uk/email/smtp.html

you can check log and see what is there.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
client 'can not send email' reinier Server Operation 1 17th April 2007 11:38
Can't retrieve email from client cambo Installation/Configuration 13 23rd November 2006 04:08
Email problem freeborn Installation/Configuration 5 19th August 2006 13:42
got a problem with a email account paulley Server Operation 7 9th July 2006 13:11
Receiving Email and Username Problem dstme General 20 16th November 2005 09:33


All times are GMT +2. The time now is 21:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.