Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 22nd December 2007, 22:56
Chip Chip is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 1 Post
Default cacti problem - graphs have huge gaps

Hi all,

I have cacti on our server (CentOS, ISP Config) but graphics have huge gaps. Do you have any idea why this is happening?

Thanks
Nuno



Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 23rd December 2007, 18:23
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,747 Times in 2,578 Posts
Default

Any errors in your logs? Was your server running all the time, or was it down sometimes?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 23rd December 2007, 20:17
Chip Chip is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

server is running all the time, as for the logs, I'm not quite sure which log to look at :S
Reply With Quote
  #4  
Old 24th December 2007, 14:43
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,747 Times in 2,578 Posts
Default

Check all the log files in the /var/log directory.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 5th February 2008, 18:19
Chip Chip is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Hi,

There was a table in mysql from cacti that was blocked, fixed now, but I still have the same problem.

I can't find errors when looking at /var/log/cron for this period of time:

Code:
Feb  5 14:50:01 server crond[19961]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 14:50:01 server crond[19962]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 14:55:01 server crond[20462]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 14:55:01 server crond[20463]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:00:01 server crond[20989]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:00:01 server crond[20992]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:00:01 server crond[20993]: (root) CMD (/root/ispconfig/php/php /root/ispconfig/scripts/shell/check_services.php &> /dev/null)
Feb  5 15:01:01 server crond[21070]: (root) CMD (run-parts /etc/cron.hourly)
Feb  5 15:05:01 server crond[21380]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:05:01 server crond[21381]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:10:01 server crond[21762]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:10:01 server crond[21763]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:15:01 server crond[22140]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:15:01 server crond[22141]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:20:01 server crond[22556]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:20:01 server crond[22559]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:25:01 server crond[22961]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:25:01 server crond[22963]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:30:01 server crond[23477]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:30:01 server crond[23480]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:30:01 server crond[23481]: (root) CMD (/root/ispconfig/php/php /root/ispconfig/scripts/shell/check_services.php &> /dev/null)
Feb  5 15:35:01 server crond[23901]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:35:01 server crond[23902]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:40:01 server crond[24289]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:40:01 server crond[24290]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:45:01 server crond[24857]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:45:01 server crond[24859]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:50:01 server crond[25472]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:50:01 server crond[25475]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 15:55:01 server crond[25904]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 15:55:01 server crond[25906]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 16:00:01 server crond[26313]: (cacti) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &>/dev/null)
Feb  5 16:00:01 server crond[26316]: (root) CMD (php /var/www/cacti/poller.php &> /dev/null)
Feb  5 16:00:01 server crond[26317]: (root) CMD (/root/ispconfig/php/php /root/ispconfig/scripts/shell/check_services.php &> /dev/null)
Feb  5 16:01:01 server crond[26396]: (root) CMD (run-parts /etc/cron.hourly)
but the graph shows gaps:



I am not able to find any other kind of errors that could be related to this.

Other logs:

audit.log

Code:
type=CRED_ACQ msg=audit(1201584001.590:145265): user pid=6368 uid=0 auid=4294967295 msg='PAM: setcred acct="cacti" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'
type=LOGIN msg=audit(1201584001.590:145266): login pid=6368 uid=0 old auid=4294967295 new auid=102
type=USER_ACCT msg=audit(1201584001.591:145267): user pid=6369 uid=0 auid=4294967295 msg='PAM: accounting acct="root" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'
type=CRED_ACQ msg=audit(1201584001.591:145268): user pid=6369 uid=0 auid=4294967295 msg='PAM: setcred acct="root" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'
type=LOGIN msg=audit(1201584001.591:145269): login pid=6369 uid=0 old auid=4294967295 new auid=0
type=USER_START msg=audit(1201584001.593:145270): user pid=6368 uid=0 auid=102 msg='PAM: session open acct="cacti" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'
type=USER_START msg=audit(1201584001.599:145271): user pid=6369 uid=0 auid=0 msg='PAM: session open acct="root" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'
type=CRED_DISP msg=audit(1201584002.866:145272): user pid=6369 uid=0 auid=0 msg='PAM: setcred acct="root" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'
type=USER_END msg=audit(1201584002.866:145273): user pid=6369 uid=0 auid=0 msg='PAM: session close acct="root" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'
type=USER_ACCT msg=audit(1201584301.446:145274): user pid=6765 uid=0 auid=4294967295 msg='PAM: accounting acct="cacti" : exe="/usr/sbin/crond" (hostname=?, addr=?, terminal=cron res=success)'

Last edited by Chip; 5th February 2008 at 18:27.
Reply With Quote
  #6  
Old 6th February 2008, 13:56
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,747 Times in 2,578 Posts
Default

You can try to run this command:
Code:
php /var/www/cacti/poller.php
as root and as the cacti user. Do you get any output?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to falko For This Useful Post:
Chip (8th February 2008)
  #7  
Old 6th February 2008, 22:44
Chip Chip is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Hi,

no output as root, the following as cacti user:

sh-3.1$ php /var/www/cacti/poller.php
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_mem_free_18.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_mem_cache_17.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_load_5min_15.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_cpu_user_12.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_cpu_system_11.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_cpu_nice_10.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_load_15min_14.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_mem_buffers_16.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_load_1min_13.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_hdd_free_8.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_proc_7.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_load_1min_5.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_mem_swap_4.rrd': Permission denied
ERROR: opening '/var/www/cacti/rra/localhost_mem_buffers_3.rrd': Permission denied
02/06/2008 09:34:20 PM - SYSTEM STATS: Time:1.1170 Method:cmd.php Processes:1 Threads:N/A Hosts:2 HostsPerProcess:2 DataSources:15 RRDsProcessed:14

after changing permissions no errors on both, I'll wait to see the results and report here again


root:
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
02/06/2008 09:42:31 PM - SYSTEM STATS: Time:1.1193 Method:cmd.php Processes:1 Threads:N/A Hosts:2 HostsPerProcess:2 DataSources:15 RRDsProcessed:14
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01
OK u:0.00 s:0.00 r:1.01

output after changing permissions:

root: no output

cacti: no output
Reply With Quote
  #8  
Old 8th February 2008, 00:24
Chip Chip is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 1 Post
 
Default

It all works now, tks!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
postfix problems with smtp linkdeb Server Operation 13 15th March 2014 18:58
sending e-mail using mail() function linuxuser1 HOWTO-Related Questions 38 21st April 2009 13:20
cacti installation how to sysconfig Suggest HOWTO 3 21st November 2006 14:07
Cacti Problem pinguingilo Installation/Configuration 1 18th July 2006 13:22
Postfix+MySQL Problem jasutton Installation/Configuration 1 15th June 2006 17:06


All times are GMT +2. The time now is 04:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.