Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 31st October 2007, 12:41
satimis satimis is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 533
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Send and receive mail problem

Hi folks,


Ubuntu 7.04 server amd64 (Host OS)
VMWare Server
Postfix 2.3.8-2

1)
On testing sendmail to Internet encounting following problem;

$ telnet localhost 25
Code:
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.localdomain.
Escape character is '^]'.
ehlo xyg.com
It hung here after hitting [Enter]

$ netstat -l | grep tcp
Code:
tcp        0      0 *:vmware-authd          *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 localhost.localdo:mysql *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 *:8333                  *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 *:www                   *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 192.168.213.1:domain    *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 172.16.77.1:domain      *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 *:ftp                   *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 192.168.0.10:domain     *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 localhost.locald:domain *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 192.168.0.10:ssh        *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 localhost.localdoma:ipp *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 *:smtp                  *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 localhost.localdoma:953 *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 *:https                 *:*                     LISTEN     
tcp        0      0 *:8222                  *:*                     LISTEN     
tcp6       0      0 *:imaps                 *:*                     LISTEN     
tcp6       0      0 *:pop3s                 *:*                     LISTEN     
tcp6       0      0 *:pop3                  *:*                     LISTEN     
tcp6       0      0 *:imap2                 *:*                     LISTEN     
tcp6       0      0 *:domain                *:*                     LISTEN     
tcp6       0      0 *:smtp                  *:*                     LISTEN     
tcp6       0      0 ip6-localhost:953       *:*                     LISTEN
Sending mails on Intranet/locally on the same PC without problem.


2)
All mails sent on yahoo.com/gmail.com to this server returned saying users NOT found. However the respective users including Maildir have been created. Mails sent to them on Intranet w/o problem.

Please advise where shall I check? TIA


B.R.
satimis
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 31st October 2007, 19:36
satimis satimis is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 533
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Hi folks,

Problem half solved.

Now I can send mails to yahoo.com after running;

$ sudo touch /etc/postfix/virtusertable
$ sudo postmap /etc/postfix/virtusertable
$ sudo /etc/init.d/postfix restart


But still can't receive mail. Mails sent on yahoo.com to users on this server returned immediately saying users NOT found..


$ cat /etc/postfix/virtusertable
No printout. It is empty.


$ ls -l /etc/postfix/ | grep virtusertable
Code:
-rw-r--r-- 1 root root     0 2007-10-31 21:58 virtusertable
-rw-r--r-- 1 root root 12288 2007-10-31 21:58 virtusertable.db

$ sudo tail /var/log/mail.log
Code:
Oct 31 22:19:12 ubuntu postfix/master[4880]: terminating on signal 15
Oct 31 22:19:12 ubuntu postfix/master[7070]: daemon started -- version 2.3.8, configuration /etc/postfix
Oct 31 22:19:36 ubuntu postfix/smtpd[7076]: connect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
Oct 31 22:21:28 ubuntu postfix/smtpd[7076]: C0781DF01AE: client=localhost.localdomain[127.0.0.1]
Oct 31 22:22:06 ubuntu postfix/cleanup[7080]: C0781DF01AE: message-id=<20071101052128>
Oct 31 22:22:06 ubuntu postfix/qmgr[7074]: C0781DF01AE: from=<satimis>, size=396, nrcpt=1 (queue active)
Oct 31 22:22:07 ubuntu postfix/smtp[7081]: C0781DF01AE: host d.mx.mail.yahoo.com[216.39.53.2] said: 451 Resources temporarily not available - Please try again later [#4.16.5]. (in reply to end of DATA command)
Oct 31 22:22:09 ubuntu postfix/smtpd[7076]: disconnect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
Oct 31 22:22:10 ubuntu postfix/smtp[7081]: C0781DF01AE: to=<satimis>, relay=f.mx.mail.yahoo.com[209.191.88.247]:25, delay=64, delays=59/0.01/2.7/1.6, dsn=2.0.0, status=sent (250 ok dirdel)
Oct 31 22:22:10 ubuntu postfix/qmgr[7074]: C0781DF01AE: removed

$ sudo tail /var/log/mail.err
Code:
Oct 31 21:48:49 ubuntu postfix/smtpd[6837]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:49:50 ubuntu postfix/smtpd[6839]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:50:51 ubuntu postfix/smtpd[6841]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:51:52 ubuntu postfix/smtpd[6846]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:52:53 ubuntu postfix/smtpd[6848]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:53:54 ubuntu postfix/smtpd[6861]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:54:55 ubuntu postfix/smtpd[6863]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:55:56 ubuntu postfix/smtpd[6879]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:56:57 ubuntu postfix/smtpd[6882]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory
Oct 31 21:57:58 ubuntu postfix/smtpd[6894]: fatal: open database /etc/postfix/virtusertable.db: No such file or directory

$ sudo postconf -n
Code:
Password:
alias_database = hash:/etc/aliases
alias_maps = hash:/etc/aliases
append_dot_mydomain = no
biff = no
broken_sasl_auth_clients = yes
config_directory = /etc/postfix
home_mailbox = Maildir/
inet_interfaces = all
inet_protocols = all
mailbox_command =
mailbox_size_limit = 0
mydestination = ubuntu.satimis.com, satimis.com, localhost.satimis.com, localhost.localdomain, localhost
myhostname = ubuntu.satimis.com
mynetworks = 127.0.0.0/8, 192.168.1.0/24
myorigin = /etc/mailname
recipient_delimiter = +
relayhost =
smtp_tls_note_starttls_offer = yes
smtp_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtp_scache
smtp_use_tls = yes
smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Ubuntu)
smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,permit_mynetworks,reject_unauth_destination
smtpd_sasl_auth_enable = yes
smtpd_sasl_local_domain =
smtpd_sasl_security_options = noanonymous
smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/cacert.pem
smtpd_tls_auth_only = no
smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.crt
smtpd_tls_key_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.key
smtpd_tls_loglevel = 1
smtpd_tls_received_header = yes
smtpd_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtpd_scache
smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s
smtpd_use_tls = yes
tls_random_source = dev:/dev/urandom
Advice will be appreciated. TIA


B.R.
satimis
Reply With Quote
  #3  
Old 1st November 2007, 18:48
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Please make sure that the MX record for your domain points to the correct server. You can check with
Code:
dig mx yourdomain.com
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #4  
Old 1st November 2007, 18:51
satimis satimis is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 533
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko
Please make sure that the MX record for your domain points to the correct server. You can check with
Code:
dig mx yourdomain.com
# dig mx satimis.com
Code:
; <<>> DiG 9.3.4 <<>> mx satimis.com
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 64931
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 3, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 3

;; QUESTION SECTION:
;satimis.com.                   IN      MX

;; ANSWER SECTION:
satimis.com.            3600    IN      MX      0 smtp.secureserver.net.
satimis.com.            3600    IN      MX      10 ubuntu.satimis.com.
satimis.com.            3600    IN      MX      10 mailstore1.secureserver.net.

;; AUTHORITY SECTION:
satimis.com.            3600    IN      NS      NS6.secureserver.net.
satimis.com.            3600    IN      NS      NS5.secureserver.net.

;; ADDITIONAL SECTION:
mailstore1.secureserver.net. 2755 IN    A       64.202.166.11
NS5.secureserver.net.   2376    IN      A       208.109.78.180
NS6.secureserver.net.   2376    IN      A       208.109.80.75

;; Query time: 448 msec
;; SERVER: 202.14.67.4#53(202.14.67.4)
;; WHEN: Fri Nov  2 01:44:00 2007
;; MSG SIZE  rcvd: 200
# hostname -f
ubuntu.satimis.com
Reply With Quote
  #5  
Old 1st November 2007, 19:05
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Quote:
satimis.com. 3600 IN MX 0 smtp.secureserver.net.
The mails go to smtp.secureserver.net because it has the highest priority, and I guess that server doesn't know your users. Change the MX record so that only ubuntu.satimis.com is left as your MX.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #6  
Old 1st November 2007, 20:02
satimis satimis is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 533
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko
The mails go to smtp.secureserver.net because it has the highest priority, and I guess that server doesn't know your users. Change the MX record so that only ubuntu.satimis.com is left as your MX.
On MX (Mail Exchange):-

Delete;
smtp.secureserver.net
mailstore1.secureserver.net

leaving only;
ubuntu.satimis.com


Sent one mail to 4 users;
satimis
fmaster
administrator
newuser

The mail has not been returned. But it never arrived.

satimis
fmaster
administrator
All have Maildir directory.

Only newuser, a new user, is without Maildir. The trick is here. Maildir will be automatically created if the 1st new mail arrives.

Now where has the mail gone ???



Edit:

Mail returned
Code:
Subject:	 failure notice

Hi. This is the qmail-send program at yahoo.com.
I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following
 addresses.
This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.

<satimis@satimis.com>:
Sorry, I couldn't find a mail exchanger or IP address. (#5.4.4)

--- Below this line is a copy of the message.

Return-Path: <satimis@yahoo.com>
Received: (qmail 39667 invoked by uid 60001); 1 Nov 2007 18:38:02 -0000
DomainKey-Signature: a=rsa-sha1; q=dns; c=nofws;
  s=s1024; d=yahoo.com;

  h=X-YMail-OSG:Received:Date:From:Subject:To:MIME-Version:Content-Type:Content-Transfer-Encoding:Message-ID;

  b=USH2FbR+fUPNdcHARGB0/vAIukR530Rc4+uTexNLOJFoRBLZACIE6O0+XtPsn85dlwJbpHc3w3PNNFIdoGpRiSvsquJCy/Z1tsUwYObDG0+si7zMAnhtS/72mzBVZiUHPPijY52kZSYCY7hZY9BtDl5LSJvhjJNBD56e4+UsqNU=;
X-YMail-OSG:
 Zg9YgnkVM1lWH4kPMHtPZ3GMkQThS4zh9VPkRHPluq4sEo3TkjZeUMoHD89qzLPSA.H3zdTJrGtNpL_RPAr3fOXUQOAtzKAivBdFAlVFYKlJyhQ4XBUo43Wcd7l0Ag--
Received: from [220.232.213.178] by web35208.mail.mud.yahoo.com via
 HTTP; Fri, 02 Nov 2007 02:38:01 CST
Date: Fri, 2 Nov 2007 02:38:01 +0800 (CST)
From: Stephen Liu <satimis@yahoo.com>
Subject: Test_20071101
To: satimis@satimis.com
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <958706.38988.qm@web35208.mail.mud.yahoo.com>

Test_20071101

satimis

Last edited by satimis; 1st November 2007 at 20:18.
Reply With Quote
  #7  
Old 2nd November 2007, 18:02
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

This might be a temporary problem. It can take up to 72 hours until DNS changes propagate.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #8  
Old 3rd November 2007, 18:00
Maximus_DDT Maximus_DDT is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default PERM_FAILURE: DNS Error: Domain name not found

Working with UBUNTU 7.04 Feisty as mail server, after a few months without problems the next message appears when i try to send a mail to a account in the server:

Quote:
Delivery to the following recipient failed permanently:

d.lopez@genes.com.mx

Technical details of permanent failure:
PERM_FAILURE: DNS Error: Domain name not found
What can i do???
Reply With Quote
  #9  
Old 4th November 2007, 11:51
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

There are no DNS records for that domain; there's not even an authoritative DNS server:

Code:
mh1:~# dig mx genes.com.mx

; <<>> DiG 9.2.1 <<>> mx genes.com.mx
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 55702
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;genes.com.mx.                  IN      MX

;; AUTHORITY SECTION:
com.mx.                 1800    IN      SOA     a.ns.mx. hostmaster.nic.mx. 857763 3600 300 604800 1800

;; Query time: 214 msec
;; SERVER: 213.191.92.84#53(213.191.92.84)
;; WHEN: Sun Nov  4 11:39:49 2007
;; MSG SIZE  rcvd: 86

mh1:~# dig genes.com.mx

; <<>> DiG 9.2.1 <<>> genes.com.mx
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 34616
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;genes.com.mx.                  IN      A

;; AUTHORITY SECTION:
com.mx.                 1794    IN      SOA     a.ns.mx. hostmaster.nic.mx. 857763 3600 300 604800 1800

;; Query time: 16 msec
;; SERVER: 213.191.92.84#53(213.191.92.84)
;; WHEN: Sun Nov  4 11:39:55 2007
;; MSG SIZE  rcvd: 86

mh1:~# dig ns genes.com.mx

; <<>> DiG 9.2.1 <<>> ns genes.com.mx
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 60852
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;genes.com.mx.                  IN      NS

;; AUTHORITY SECTION:
com.mx.                 1786    IN      SOA     a.ns.mx. hostmaster.nic.mx. 857763 3600 300 604800 1800

;; Query time: 16 msec
;; SERVER: 213.191.92.84#53(213.191.92.84)
;; WHEN: Sun Nov  4 11:40:03 2007
;; MSG SIZE  rcvd: 86

mh1:~#
Is it possible that your domain expired because you forgot to renew it?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #10  
Old 4th November 2007, 12:30
satimis satimis is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 533
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
 
Default Solved

Hi Maximus_DDT,


I solved my problem only playing around on the Registrar's Total DNS Control Panel. Please recheck yours on your registrar's website


satimis
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unable to send and receive mail in command line mode kdclaver Installation/Configuration 7 26th July 2007 19:45
mail problems: receive but cannot send shajazzi Server Operation 6 24th June 2007 10:27
Perfect Setup Suse 10 can send but not receive mail Grizzly HOWTO-Related Questions 33 6th March 2006 23:14
Send mail but don't receive domenico Installation/Configuration 9 27th January 2006 11:16
I can't seem to send or receive mail indicator72 Installation/Configuration 21 19th November 2005 20:46


All times are GMT +2. The time now is 05:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.