Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 14th September 2007, 17:44
catdude catdude is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 178
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 11 Posts
Default Some user e-mails being written to /var/mail instead of being delivered to Maildir

A small handful of my users have their e-mail being written to /var/mail/<domaina_name>_<user name> instead of being delivered to the apropriate Maildir. I haven't been able yet to determine what sets these users apart. So far it's happening to 6 users out of more than 250.

I've verified that they have proper entries in /etc/passwd. I've also verified that they do appear in /etc/postfix/virtusertable, that they are listed in /etc/courier/userdb and that userdb.dat is current with userdb.

I've also examined the contents of the domain top level directory and of the user directory under the domain top level directory.

Any ideas as to why these few users aren't delivering normally?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 14th September 2007, 18:44
catdude catdude is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 178
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 11 Posts
Default Additional info

Additional info to go with my previous post:
The users in question have not rached their mail quota (their mail quota is entered in the system as -1).

Mail log shows normal delivery:
Sep 14 11:31:46 ge postfix/local[3283]: C5F8B6D4039: to=<<cust domain>.com_jewelry@ge.<my work domain>.net>, orig_to=<jewelry@<customerdomain>.com>, relay=local, delay=0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)

The mail log entry for an e-mail that got delivered normally looks like:
Sep 14 11:29:51 ge postfix/local[3284]: C7EBA6D4039: to=<<another domain>.info_dan@ge.iowatelecom.net>, orig_to=<dan@<another domain>.info>, relay=local, delay=0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)

The users that are affected with this problem are all mail admin users. However, not all mail admin users are experiencing this problem.
Reply With Quote
  #3  
Old 15th September 2007, 16:01
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,739 Times in 2,574 Posts
Default

What's the output of
Code:
repquota -avug
, and what's in /etc/postfix/main.cf?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #4  
Old 16th September 2007, 21:17
catdude catdude is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 178
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 11 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko
What's the output of
Code:
repquota -avug
, and what's in /etc/postfix/main.cf?
repquota -avug returns nothing:
ge:~# repquota -avug
ge:~#

/etc/postfix/main.cf contains:
smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU)
biff = no

# appending .domain is the MUA's job.
append_dot_mydomain = no

# Uncomment the next line to generate "delayed mail" warnings
#delay_warning_time = 4h

myhostname = ge.<my work domain>.net
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
myorigin = /etc/mailname
mydestination = /etc/postfix/local-host-names
relayhost =
mynetworks = 127.0.0.0/8
mailbox_command = procmail -a "$EXTENSION"
mailbox_size_limit = 0
recipient_delimiter = +
inet_interfaces = all

# DCM
virtual_maps = hash:/etc/postfix/virtusertable
unknown_local_recipient_reject_code = 450

#debug_peer_level = 12
Reply With Quote
  #5  
Old 17th September 2007, 10:03
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,672
Thanks: 819
Thanked 5,317 Times in 4,170 Posts
Default

Please execute the following commands:

postconf -e 'home_mailbox = Maildir/'
postconf -e 'mailbox_command ='
/etc/init.d/postfix restart
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #6  
Old 17th September 2007, 15:28
catdude catdude is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 178
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 11 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by till
Please execute the following commands:

postconf -e 'home_mailbox = Maildir/'
postconf -e 'mailbox_command ='
/etc/init.d/postfix restart
I performed these steps, and mail for the users in question still goes to their mbox files in /var/mail.

After executing the commands shown above, mail.cf now contains:
smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU)
biff = no

# appending .domain is the MUA's job.
append_dot_mydomain = no

# Uncomment the next line to generate "delayed mail" warnings
#delay_warning_time = 4h

myhostname = ge.<my work domain>.net
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
myorigin = /etc/mailname
mydestination = /etc/postfix/local-host-names
relayhost =
mynetworks = 127.0.0.0/8
mailbox_command =
mailbox_size_limit = 0
recipient_delimiter = +
inet_interfaces = all

# DCM
virtual_maps = hash:/etc/postfix/virtusertable
unknown_local_recipient_reject_code = 450

#debug_peer_level = 12

home_mailbox = Maildir/
Reply With Quote
  #7  
Old 18th September 2007, 08:38
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,672
Thanks: 819
Thanked 5,317 Times in 4,170 Posts
Default

1) Is this a vserver?
2) Please post the output of:

df -h
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #8  
Old 18th September 2007, 15:20
catdude catdude is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 178
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 11 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by till
1) Is this a vserver?
2) Please post the output of:

df -h
If you mean, are the affected users all in domains vhosted under ISPConfig, the answer is yes.

DocumentRoot is /its/isp/hosted. Mail for user@affecteddomain.com should be going to /its/isp/hosted/www.affecteddomain.com/useraffecteddomain.com_user/Maildir/new, is instead going to /var/mail/affecteddomain.com_user.

The handful of users experiencing this problem are constant - it's always the same 6 users, and all messages sent to these 6 users go to /var/mail. When new users are added, they experience normal mail delivery.


ge:~# df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/cciss/c0d0p2 28G 2.7G 24G 11% /
tmpfs 1.5G 0 1.5G 0% /dev/shm
/dev/cciss/c0d1p1 67G 689M 63G 2% /var
192.168.200.52:/webhost/hosts
40G 25G 15G 64% /its/isp/hosted
ge:~# df -i
Filesystem Inodes IUsed IFree IUse% Mounted on
/dev/cciss/c0d0p2 3719168 132802 3586366 4% /
tmpfs 222012 1 222011 1% /dev/shm
/dev/cciss/c0d1p1 8896512 5063 8891449 1% /var
192.168.200.52:/webhost/hosts
10297344 70103 10227241 1% /its/isp/hosted
Reply With Quote
  #9  
Old 19th September 2007, 14:55
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,739 Times in 2,574 Posts
Default

Did you restart Postfix?

What's the output of
Code:
repquota -avug
?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #10  
Old 19th September 2007, 15:12
catdude catdude is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 178
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 11 Posts
 
Default

Quote:
Originally Posted by falko
Did you restart Postfix?

What's the output of
Code:
repquota -avug
?
Yes, I've restarted Postfix several times.

ge:~# repquota -avug
ge:~#
(i.e. no output)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Statistic not working mzo Installation/Configuration 49 20th April 2011 12:19
Anything I can do against illegal login-requests? schmidtedv Installation/Configuration 17 7th November 2008 09:25
Maildir: wrong user and group AlArenal General 1 20th June 2007 08:17
log files cruz Technical 3 15th May 2007 14:35
Mails can't be delivered --::wizZzard::-- Installation/Configuration 32 25th January 2006 14:23


All times are GMT +2. The time now is 19:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.