Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 6th July 2007, 13:34
4integration 4integration is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 44
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Login at Dovecot with POP3 fails

Hello,

I have reinstalled my server and are using Dovecot with IMAP + POP3.

When using IMAP everything works fine but for POP3 accounts I get in Thunderbird:
Quote:
Sending of username did not succeed. Mail server mail.domain.se responded: Plaintext authentication disallowed on non-secure connections
In the syslog I don't find very much
Quote:
Jul 6 13:28:01 frodo dovecot: pop3-login: Disconnected: rip=192.168.1.1, lip=192.168.1.2
Any idea what could be wrong?
__________________
Best Regards
4 Integration
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 6th July 2007, 13:42
Hans Hans is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: Montfoort, The Netherlands
Posts: 2,256
Thanks: 210
Thanked 648 Times in 294 Posts
Send a message via Skype™ to Hans
Default

After installing Dovecot, you have to configure your /etc/dovecot/dovecot.conf, did you do that already?

Probably, you also see in ISPConfig that pop3 is not running...
__________________
Hans

BB-Hosting | Quality Web Hosting since 2005
Reply With Quote
  #3  
Old 6th July 2007, 15:39
4integration 4integration is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 44
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

I am not using using ISPConfig and just realized that I posted in the wrong installation/configuration forum, sorry!

Yes, I have configured dovecot.conf
Parts of the setup is from these sites:
http://johnny.chadda.se/2007/04/15/m...rey-and-dspam/
http://www.howtoforge.com/virtual_po...er_ubuntu_edgy

netstat -tap
Code:
root@frodo:/var/log# netstat -tap
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name
tcp        0      0 localhost.localdo:10024 *:*                     LISTEN     5239/amavisd (maste
tcp        0      0 localhost.localdo:10025 *:*                     LISTEN     6719/master
tcp        0      0 localhost.localdo:mysql *:*                     LISTEN     5359/mysqld
tcp        0      0 *:pop3                  *:*                     LISTEN     5758/dovecot
tcp        0      0 *:imap2                 *:*                     LISTEN     5758/dovecot
tcp        0      0 *:webmin                *:*                     LISTEN     5962/perl
tcp        0      0 localhost.localdoma:ipp *:*                     LISTEN     5271/cupsd
tcp        0      0 *:smtp                  *:*                     LISTEN     6719/master
Shouldn't saslauthd be running?
__________________
Best Regards
4 Integration
Reply With Quote
  #4  
Old 7th July 2007, 16:47
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,899
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Saslauthd has nothing to do with fetching mails, it's used only for sending. And you don't find saslauthd in the netstat output, you must search the output of
Code:
ps aux
for it.

What's in your dovecot.conf?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 7th July 2007, 22:33
4integration 4integration is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 44
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Hello,

I think I got it working with the setting:
disable_plaintext_auth = no
Is this good or bad? Other solution??

Below you will find the dovecot.conf (with the comments removed)
Code:
## Dovecot configuration file


base_dir = /var/run/dovecot/
protocols = imap pop3
protocol imap {
	listen = *:143
	ssl_listen = *:993
}
protocol pop3 {
	listen = *:110
	ssl_listen = *:995
}
disable_plaintext_auth = no
log_timestamp = "%Y-%m-%d %H:%M:%S "
syslog_facility = mail
ssl_cert_file = /etc/ssl/domain/mailserver/mail-cert.pem
ssl_key_file = /etc/ssl/domain/mailserver/mail-key.pem
ssl_verify_client_cert = yes
ssl_parameters_regenerate = 168
verbose_ssl = yes
mail_location = maildir:/var/vmail/%d/%u
mail_extra_groups = mail
mail_debug = yes
first_valid_uid = 5000
last_valid_uid = 5000
protocol imap {
  login_executable = /usr/lib/dovecot/imap-login
  mail_executable = /usr/lib/dovecot/imap
  imap_max_line_length = 65536
  imap_client_workarounds = outlook-idle
}
protocol pop3 {
  login_executable = /usr/lib/dovecot/pop3-login
  mail_executable = /usr/lib/dovecot/pop3
  pop3_uidl_format = %08Xu%08Xv
  pop3_client_workarounds =outlook-no-nuls oe-ns-eoh
}

protocol lda {
  postmaster_address = postmaster@domain.se
  sendmail_path = /usr/lib/sendmail
  auth_socket_path = /var/run/dovecot/auth-master
}
auth_verbose = no
auth_debug = yes
auth_debug_passwords = yes
auth default {
  mechanisms = plain
  passdb sql {
    args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf
  }
  userdb sql {
    args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf
  }
  user = root
  socket listen {
    master {
      path = /var/run/dovecot/auth-master
      mode = 0660
      user = vmail
      group = mail
    }
    client {
      path = /var/spool/postfix/private/auth
      mode = 0660
      user = postfix
      group = postfix
    }
  }
}
dict {
}
plugin {
}
__________________
Best Regards
4 Integration
Reply With Quote
  #6  
Old 8th July 2007, 16:23
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,899
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
 
Default

Quote:
Originally Posted by 4integration
Hello,

I think I got it working with the setting:
disable_plaintext_auth = no
Is this good or bad? Other solution??
That's correct.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mail problems with imap Compadre Installation/Configuration 2 6th March 2008 10:54
POP3 Dovecot Login Failure Mouth Installation/Configuration 10 26th December 2006 16:44
please help: trouble logging into pop3 with postfix & dovecot the block Server Operation 2 16th November 2006 16:22
Virtual Users And Domains W/ Postfix, Courier and MySql + Squirrelmail prob kwinnuxbie HOWTO-Related Questions 7 22nd October 2006 19:26
Problem with POP3 Login masterkain Installation/Configuration 6 15th January 2006 18:11


All times are GMT +2. The time now is 13:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.