#1  
Old 10th April 2007, 10:48
teves teves is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 149
Thanks: 27
Thanked 13 Times in 10 Posts
Default Email problems

Hello,

I have a small email problem which is a bit difficult to locate, because it appears and disapears again without changing anything on the server.

I have a Suse 10.2 / Ispconfig 2.28 Server running and I am hosting about 150 domains on it.
Sometimes (very rarely!) my clients get a message like 'max number of connections exceeded' when trying to send/receive mails with an email client.
The problem then will persist for about 30 minutes and then vanish without a trace ;-)
The last time that happened I made a netstat -tap, wich you can view in the following:

Code:
Aktive Internetverbindungen (Server und stehende Verbindungen)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name
tcp        0      0 *:mysql                 *:*                     LISTEN      2091/mysqld
tcp        0      0 *:sunrpc                *:*                     LISTEN      2396/portmap
tcp        0      0 *:smtps                 *:*                     LISTEN      24900/master
tcp        0      0 *:hosts2-ns             *:*                     LISTEN      2913/ispconfig_http
tcp        0      0 *:ftp                   *:*                     LISTEN      2856/vsftpd
tcp        0      0 *:smtp                  *:*                     LISTEN      24900/master
tcp        0      0 localhost:826           *:*                     LISTEN      3194/famd
tcp        0      0 localhost:48972         localhost:826           TIME_WAIT   -
tcp        0      0 localhost:36388         localhost:sunrpc        TIME_WAIT   -
tcp        0      0 *:imaps                 *:*                     LISTEN      2478/couriertcpd
tcp        0      0 *:pop3s                 *:*                     LISTEN      2558/couriertcpd
tcp        0      0 *:22                    *:*                     LISTEN      2874/sshd
tcp        0      0 *:pop3                  *:*                     LISTEN      2550/couriertcpd
tcp        0      0 *:imap                  *:*                     LISTEN      2479/couriertcpd
tcp        0      0 *:www-http              *:*                     LISTEN      3130/httpd2-prefork
tcp        0      0 *:smtps                 *:*                     LISTEN      24900/master
tcp        0      0 *:smtp                  *:*                     LISTEN      24900/master
tcp        0      0 *:https                 *:*                     LISTEN      3130/httpd2-prefork
tcp        0      0 whitespace.scr:www-http pd9eb825b.dip0:veracity TIME_WAIT   -
tcp        0      0 whitespace.scribbl:imap p5089176e.dip0.t-i:vpad VERBUNDEN   4234/imapd
tcp        0      0 whitespace.scribbl:imap xxx.xxx.189.230%538:58674 VERBUNDEN   25274/imapd
tcp        0      0 whitespace.scribbl:imap p5089176e:simple-push-s VERBUNDEN   22141/imapd
tcp        0   3076 whitespace.scribbl:22 p57A4BCDF.dip0.t-:62818 VERBUNDEN   24664/sshd: wartung
tcp        0      0 whitespace.scribbl:imap XXX.XXX.189.230%538:57825 VERBUNDEN   21789/imapd
tcp        0      0 whitespace.scribbl:imap XXX.XXX.189.230%538:57824 VERBUNDEN   21785/imapd
tcp        0     37 whitespace.scribbl:imap XXX.XXX.189.230%538:58779 FIN_WAIT1   -
tcp        0      0 whitespace.scribbl:imap XXX.XXX.189.230%538:58767 VERBUNDEN   22246/imapd
tcp        0      0 whitespace.scribbl:pop3 p5089ffbf.dip.t-d:64045 TIME_WAIT   -
tcp        0      0 whitespace.scribbl:pop3 p57bd6320.dip.t-d:49168 TIME_WAIT   -
tcp        0      0 whitespace.scribbl:pop3 p57bd6320.dip.t-d:49169 TIME_WAIT   -
The green marked lines are the connections to the client in question.
There do not seem to be entries in the mail logs concerning the problem.

Any ideas what's going wrong here?
Do I have to increase the 'max number of connections' somewhere?

Thank you,
regards,
Tom
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 11th April 2007, 09:50
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,975
Thanks: 825
Thanked 5,368 Times in 4,215 Posts
Default

Are you really sure that the problem appears when sending mail? The processes you marked above are from your IMAP daemon and not from postfix, so if these processes cause the error message, the error must occur when the client connects with imap. Maybe you can set the limit of simultanious connections to a higher number in your imap client?
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 11th April 2007, 10:59
teves teves is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 149
Thanks: 27
Thanked 13 Times in 10 Posts
Default

Hello.

No, I'm not sure.
It seems to be rather a problem with opening the imap folders while starting the email client software.
I've changed the MAXPERIP value from originally 4 to 30 in the /etc/courier/imapd file to resolve the problem.
This seems to fix the problem as far as I can tell now, but I wonder if this might be a security issue.

regards, Tom
Reply With Quote
  #4  
Old 11th April 2007, 15:50
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
 
Default

Quote:
Originally Posted by teves
but I wonder if this might be a security issue.

regards, Tom
I don't think so.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISPConfig - Problems with Unique Email Addresses daadams2000 Installation/Configuration 1 7th March 2007 20:59
Problems with updating email account paddyman Installation/Configuration 1 1st February 2007 18:12
Email Problems With ISPConfig Harbinger Installation/Configuration 3 5th October 2006 11:00
Email problems lead to apache problems natewlew Installation/Configuration 7 10th July 2006 08:53
email forwarding locally consumes all resources rdells General 20 1st May 2006 19:43


All times are GMT +2. The time now is 16:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.