Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #31  
Old 10th November 2005, 20:52
Pelle Pelle is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hey!

Thank you very much for the help here! I cant explain the problem, but the solution have been:

Have seperate users for the database and restart!

Of some reason it helped when I created a new user!

I found that, because of some mistake when editing some of the mysql*.cf files I removed the user line! and then the /var/log/mail.log told me that it was the wrong username and password?!

And now my mail server works! thank you for the help!

NOTE! The user for the database I first used worked well and is still in use now, just only for pureftpd-mysql!
Sponsored Links
  #32  
Old 12th November 2005, 16:54
gus gus is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Malaga, Spain
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy same problem, distinct solution

Hi all

I've a Debian sarge testing server (i'd tried with stable too) and a month ago i'd to reinstall, but the server never was the same

in the past I was running with courier+postfix+mysql but at reinstallation i've the same error every time i try to connect via smtp (courier pop & imap are ok):

Code:
Nov <timestamp> lared postfix/trivial-rewrite[9542]: fatal: mysql:/etc/postfix/virtual.cf(0,100): table lookup problem
i've tried using mysql 4.1 and 5.0 (i don't remember what version of mysql-server was running before), it's all ok, all users, all passwords... i tried with root user too!!

any idea??
  #33  
Old 12th November 2005, 17:13
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,752 Times in 2,582 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by gus
Hi all

I've a Debian sarge testing server (i'd tried with stable too) and a month ago i'd to reinstall, but the server never was the same

in the past I was running with courier+postfix+mysql but at reinstallation i've the same error every time i try to connect via smtp (courier pop & imap are ok):

Code:
Nov <timestamp> lared postfix/trivial-rewrite[9542]: fatal: mysql:/etc/postfix/virtual.cf(0,100): table lookup problem
i've tried using mysql 4.1 and 5.0 (i don't remember what version of mysql-server was running before), it's all ok, all users, all passwords... i tried with root user too!!

any idea??
Make sure that the MySQL user and password are correct. Which Postfix version do you use? Run
Code:
postconf -d | grep mail_version
to find that out.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
  #34  
Old 12th November 2005, 18:59
gus gus is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Malaga, Spain
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default postfix version

Code:
server:/etc/postfix# postconf -d | grep mail_version
mail_version = 2.2.4
user & passwords are ok, i'd tryed loggin directly too:
Code:
server:/etc/postfix# mysql -u <user>
Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 101 to server version: 5.0.13-rc-Debian_1-log

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.

mysql>
__________________
Think WAN, act LAN
http://lared.dsland.org
  #35  
Old 12th November 2005, 20:27
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,752 Times in 2,582 Posts
Default

Ok, the format of the MySQL lookups changed from Postfix 2.1 to Postfix 2.2 (in Debian stable you have Postfix 2.1.5). What's in /etc/postfix/virtual.cf?

BTW, is your problem somehow related to this tutorial: http://www.howtoforge.com/virtual_po..._quota_courier?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
  #36  
Old 12th November 2005, 23:20
gus gus is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Malaga, Spain
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Arrow postfix file config

virtual.cf contents:
Code:
user = <user_name>
password = -> I left blank password while errors
dbname = maildb
table = virtual
select_field = goto
where_field = address
hosts = server
server = computer name = LAN IP Address... don't rules with localhost and 127.0.0.1 too

My virtual table is:
Code:
CREATE TABLE virtual (
address varchar(255) NOT NULL default '',
goto varchar(255) NOT NULL default '',
UNIQUE KEY address (address)
) TYPE=MyISAM;
My guide to config was this (in spanish): http://lared.dsland.org/tmp/Postfix%...20MySQL%20.txt that i got from http://valenciawireless.net/weblog/v...03062417002455

My server was running with sarge testing from june to october (postfix was running perfect), stable in october (problems) and testing again three weeks ago (still having problems)

Now... How we name the baby?
__________________
Think WAN, act LAN
http://lared.dsland.org

Last edited by gus; 12th November 2005 at 23:26.
  #37  
Old 13th November 2005, 19:05
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,752 Times in 2,582 Posts
Default

Try this in your virtual.cf:

Code:
user = <user_name>
password = <password>
hosts = server
dbname = maildb
query = SELECT goto FROM virtual WHERE address='%s'
and restart Postfix.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
  #38  
Old 13th November 2005, 21:44
gus gus is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Malaga, Spain
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy a great amount of shit

nothing happens

the problem is there yet

no incoming / outgoing mail throught postfix

I should change all .cf files 'cause all appears at /var/log/mail.err with a "table lookup problem" message

I think the problem isn't in postfix configuration, is in the postfix-mysql connector.

how could I downgrade postfix with aptitude?

thanks for your help
__________________
Think WAN, act LAN
http://lared.dsland.org
  #39  
Old 13th November 2005, 22:50
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,752 Times in 2,582 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by gus
I think the problem isn't in postfix configuration, is in the postfix-mysql connector.
I don't think it's a problem with the Postfix package (your Postfix package is from testing, not unstable), but rather with the configuration.
Did you have a look at this tutorial: http://www.howtoforge.com/virtual_po..._quota_courier?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
  #40  
Old 14th November 2005, 00:25
gus gus is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Malaga, Spain
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Thumbs up thanks

I'll read it tomorrow after job...

thanks
__________________
Think WAN, act LAN
http://lared.dsland.org
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Virtual Users And Domains With Postfix, Courier And MySQL (+ SMTP-AUTH, Quota... killfrog HOWTO-Related Questions 3 25th September 2009 22:45
Problems with postfix vervem Installation/Configuration 5 27th March 2008 20:40
Virtual Users And Domains With Postfix, Courier And MySQL (+ SMTP-AUTH, Quota, SpamAs pontifex HOWTO-Related Questions 2 26th October 2005 18:54
Removed PostFix, Now MySql Problems!!! sapient Installation/Configuration 10 24th October 2005 08:11
postfix problems. jernis Installation/Configuration 2 16th September 2005 22:14


All times are GMT +2. The time now is 23:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.