Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10th February 2007, 19:44
dangeorge6 dangeorge6 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Samba stopped working today

Samba on my ubuntu linux boxed stopped working today and I don't know what the issue is. My remote computers can no longer access it at it's ip address. When connecting, my pc displays "an error occured while reconnecting to [my server name]...the network name could not be found". It worked perfectly a few hours ago, so i'm stumped. I've restarted smbd, restarted the computer...no luck. I also run ISPconfig which still works, so it looks like it's not an issue of finding the computer on the network. Thanks

Some things I did recently:
-Changed some permissions on folders as root
-while connected to the linux box via samba, my mac went to sleep

netstat -tap:

Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 localhost:2208 *:* LISTEN -
tcp 0 0 localhost:1225 *:* LISTEN -
tcp 0 0 localhost:mysql *:* LISTEN -
tcp 0 0 *:netbios-ssn *:* LISTEN -
tcp 0 0 *:81 *:* LISTEN -
tcp 0 0 virtual-ip1.exam:domain *:* LISTEN -
tcp 0 0 host1.leavitt.co:domain *:* LISTEN -
tcp 0 0 localhost:domain *:* LISTEN -
tcp 0 0 localhost:ipp *:* LISTEN -
tcp 0 0 localhost:953 *:* LISTEN -
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN -
tcp 0 0 *:microsoft-ds *:* LISTEN -
tcp 0 0 host1.leavitt.com:1923 po-in-f91.google.co:www ESTABLISHED5529/firefox-bin
tcp6 0 0 *:imaps *:* LISTEN -
tcp6 0 0 *op3s *:* LISTEN -
tcp6 0 0 *op3 *:* LISTEN -
tcp6 0 0 *:imap2 *:* LISTEN -
tcp6 0 0 *:www *:* LISTEN -
tcp6 0 0 *:ftp *:* LISTEN -
tcp6 0 0 *:ssh *:* LISTEN -
tcp6 0 0 ip6-localhost:953 *:* LISTEN -
tcp6 0 0 *:https *:* LISTEN -

my /etc/samba/smb.conf:

[global]
; General server settings
netbios name = LEAVITT_SERVER

workgroup = MSHOME
announce version = 5.0
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_KEEPALIVE SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192

passdb backend = tdbsam
security = user
null passwords = true
username map = /etc/samba/smbusers
name resolve order = hosts wins bcast

wins support = yes

printing = CUPS
printcap name = CUPS

syslog = 1
syslog only = yes

; NOTE: If you need access to the user home directories uncomment the
; lines below and adjust the settings to your hearts content.
;[homes]
;valid users = %S
;create mode = 0600
;directory mode = 0755
;browseable = no
;read only = no
;veto files = /*.{*}/.*/mail/bin/

; NOTE: Only needed if you run samba as a primary domain controller.
; Not needed as this config doesn't cover that matter.
;[netlogon]
;path = /var/lib/samba/netlogon
;admin users = Administrator
;valid users = %U
;read only = no

; NOTE: Again - only needed if you're running a primary domain controller.
;[Profiles]
;path = /var/lib/samba/profiles
;valid users = %U
;create mode = 0600
;directory mode = 0700
;writeable = yes
;browseable = no

; NOTE: Inside this place you may build a printer driver repository for
; Windows - I'll cover this topic in another HOWTO.
[print$]
path = /var/lib/samba/printers
browseable = yes
guest ok = yes
read only = yes
write list = root
create mask = 0664
directory mask = 0775

[printers]
path = /tmp
printable = yes
guest ok = yes
browseable = no

; Uncomment if you need to share your CD-/DVD-ROM Drive
;[DVD-ROM Drive]
;path = /media/cdrom
;browseable = yes
;read only = yes
;guest ok = yes

[MyFiles]
path = /

read only = no
guest ok = no
create mask = 0644
directory mask = 0755
force user = danny
force group = danny
available = no
browsable = yes
public = no
writable = no
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 10th February 2007, 20:42
dangeorge6 dangeorge6 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

i fixed the problem by changing 'available' from no to yes under the [MYFILES] section. Any idea what happened here? I have absolutely no recollection of changing the 'available' parameter.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fedora 4 TPS mail problem Hagforce HOWTO-Related Questions 13 10th February 2010 18:23
FTP has stopped working for ISPConfig accounts manyowls Installation/Configuration 2 4th August 2006 13:49
UebiMiau stopped working after Apache reinstall shajazzi Installation/Configuration 6 18th February 2006 19:42
Web pages just stopped working ! skeeta Installation/Configuration 1 28th August 2005 19:30
Web pages just stopped working ! skeeta Installation/Configuration 1 28th August 2005 19:17


All times are GMT +2. The time now is 05:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.