Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 24th October 2005, 08:25
cybo cybo is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default slow pop3 connection time out

Hi,

i installed Mandrake LE 10.2. Works great... but at some users who using outlook it takes long to retrieve/send there email. Also when i telnet to that server the response (welcome message) is displayed after a few minutes ?

how can i resolve this, or is this a local DNS problem. btw. i don't user ispconfig cause this is only an email server.

thanks,
Sylvester
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 24th October 2005, 10:17
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
Default

Is your server in a local network, or is it directly connected to the internet? If it's in a local network, from where do your users connect? From outside the local network or from inside? Do they use the server's IP address or a host-/domain name?
What's the host name of your server? Does it resolve in DNS?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 24th October 2005, 14:01
cybo cybo is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

whoa... a lot of questions ....

server is local (10.10.10.15) via a FW connected to the internet. Users connection from internal LAN. pop & smtp server in MS Outlook (express) is server ip-address (10.10.10.15) hostname is mail.dltmedia.nl. only the hostname (mail) replys on ping.

at this moment de mx points to another ip-address (provider) but we want to receive out e-mail on this new e-mail server.

Another thing is that some mail domains arent resolved. Getting undelivered msg see below
-------------
This is the Postfix program at host mail.dltmedia.nl.

I'm sorry to have to inform you that your message could not be
be delivered to one or more recipients. It's attached below.

For further assistance, please send mail to <postmaster>

If you do so, please include this problem report. You can
delete your own text from the attached returned message.

The Postfix program

<robin@pinbizz.nl>: [pinbizz.nl]: Name or service not known
-------------

but when i send an email from my other account (isp) then there's is no problem.

tia,
Sylvester
Reply With Quote
  #4  
Old 26th October 2005, 22:35
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
Default

This seems to be a firewall and/or DNS problem. Have you tried some other nameservers in /etc/resolv.conf?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 27th October 2005, 08:39
cybo cybo is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

could it be local dns, for instance that the pc which is trying to connect cannot be resolved by the e-mail server ? cause when i ping the pc by its netbios name it cannot resolved, but when i ping on the ip-address it reply's.

i also add the wins server in samba with the ip address from the win2k wins/dnc/dhcp server.

gr/sylvester
Reply With Quote
  #6  
Old 27th October 2005, 10:03
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
 
Default

Quote:
Originally Posted by cybo
could it be local dns, for instance that the pc which is trying to connect cannot be resolved by the e-mail server ? cause when i ping the pc by its netbios name it cannot resolved, but when i ping on the ip-address it reply's.

i also add the wins server in samba with the ip address from the win2k wins/dnc/dhcp server.

gr/sylvester
No, the connecting PC does not have to be resolved.

What's in /etc/resolv.conf?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
pop3 service alone is failed in "The Perfect Setup - Debian Sarge (3.1)" nandhu HOWTO-Related Questions 60 5th August 2008 15:15
symbol errno, version GLIBC_2.0 not defined in file libc.so.6 with link time referenc mconigliaro Installation/Configuration 11 28th May 2007 16:31
Connection timed out SeaWolf Installation/Configuration 13 13th October 2005 21:09
Outlook Express take long time... lexcomputer Installation/Configuration 6 26th September 2005 12:06
Unable to connect MS Outlook to pop3 nandhu HOWTO-Related Questions 1 12th August 2005 18:06


All times are GMT +2. The time now is 00:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.