#1  
Old 22nd January 2007, 16:46
d3th_n1gG4 d3th_n1gG4 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Durban, South Africa
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default pure-ftp woes

Hi there

I set up my server a couple of months ago and used the pure-ftp with mysql how to on the site and my server has been a happy camper until about 2 weeks ago, 2 events occurred not sure which one borked the server though.

The first was an update via apt-get upgrade, the second was someone trying to brute force the server, looked like a zombie script. So I turned off the server as it was not needed for a day or so then fired it up again

Once it was up I noticed the following. When I try and connect (I use filezilla as a client) i get the following

Code:
Status:	Connecting to <server> ...
Status:	Connected with <server>. Waiting for welcome message...
Response:	220---------- Welcome to Pure-FTPd ----------
Response:	220-You are user number 1 of 50 allowed.
Response:	220-Local time is now 17:16. Server port: 21.
Response:	220-IPv6 connections are also welcome on this server.
Response:	220 You will be disconnected after 15 minutes of inactivity.
Command:	USER <user>
Response:	331 User <user> OK. Password required
Command:	PASS ********
Response:	230-User <user>has group access to:  ftpgroup
Response:	230 OK. Current restricted directory is /
Command:	FEAT
Response:	211-Extensions supported:
Response:	 EPRT
Response:	 IDLE
Response:	 MDTM
Response:	 SIZE
Response:	 REST STREAM
Response:	 MLST type*;size*;sizd*;modify*;UNIX.mode*;UNIX.uid*;UNIX.gid*;unique*;
Response:	 MLSD
Response:	 ESTP
Response:	 PASV
Response:	 EPSV
Response:	 SPSV
Response:	 ESTA
Response:	211 End.
Command:	SYST
Response:	215 UNIX Type: L8
Status:	Connected
Status:	Retrieving directory listing...
Command:	PWD
Response:	257 "/" is your current location
Command:	TYPE A
Response:	200 TYPE is now ASCII
Command:	PASV
Response:	227 Entering Passive Mode (88,198,5,149,192,40)
Command:	LIST
Error:	Transfer channel can't be opened. Reason: A connection attempt failed because the connected party did not properly respond after a period of time, or established connection failed because connected host has failed to respond.
Error:	Could not retrieve directory listing
Command:	REST 0
Error:	Timeout detected!
Status:	Waiting to retry... (5 retries left)
I thought it may initially be an issue with my user but it seems to affect all users, the other thing I did notice is that the virtual ftp user has no write access on their directory, and I have to manually chmod/chown the directory this however has been around since day 1 of my install.

The actual ftp user is set to "No login allowed" in webmin and their home directory is set to /bin/null, and the virtual ftp users UID & GID are correct, I am at a bit of a loss here, any tips?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 23rd January 2007, 18:16
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
Default

I think it's caused by the
Code:
apt-get upgrade
, but anyway you should check your system for rootkits: http://www.howtoforge.com/faq/1_38_en.html
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 23rd January 2007, 18:36
d3th_n1gG4 d3th_n1gG4 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Durban, South Africa
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I do every 4 hours


this is my output

Code:
ROOTDIR is `/'
Checking `amd'... not found
Checking `basename'... not infected
Checking `biff'... not found
Checking `chfn'... not infected
Checking `chsh'... not infected
Checking `cron'... not infected
Checking `crontab'... not infected
Checking `date'... not infected
Checking `du'... not infected
Checking `dirname'... not infected
Checking `echo'... not infected
Checking `egrep'... not infected
Checking `env'... not infected
Checking `find'... not infected
Checking `fingerd'... not found
Checking `gpm'... not found
Checking `grep'... not infected
Checking `hdparm'... not found
Checking `su'... not infected
Checking `ifconfig'... not infected
Checking `inetd'... not infected
Checking `inetdconf'... not infected
Checking `identd'... not found
Checking `init'... not infected
Checking `killall'... not infected
Checking `ldsopreload'... not infected
Checking `login'... not infected
Checking `ls'... not infected
Checking `lsof'... not found
Checking `mail'... not infected
Checking `mingetty'... not found
Checking `netstat'... not infected
Checking `named'... not infected
Checking `passwd'... not infected
Checking `pidof'... not infected
Checking `pop2'... not found
Checking `pop3'... not found
Checking `ps'... not infected
Checking `pstree'... not infected
Checking `rpcinfo'... not infected
Checking `rlogind'... not found
Checking `rshd'... not found
Checking `slogin'... not infected
Checking `sendmail'... not infected
Checking `sshd'... not infected
Checking `syslogd'... not infected
Checking `tar'... not infected
Checking `tcpd'... not infected
Checking `tcpdump'... not infected
Checking `top'... not infected
Checking `telnetd'... not found
Checking `timed'... not found
Checking `traceroute'... not found
Checking `vdir'... not infected
Checking `w'... not infected
Checking `write'... not infected
Checking `aliens'... no suspect files
Searching for sniffer's logs, it may take a while... nothing found
Searching for HiDrootkit's default dir... nothing found
Searching for t0rn's default files and dirs... nothing found
Searching for t0rn's v8 defaults... nothing found
Searching for Lion Worm default files and dirs... nothing found
Searching for RSHA's default files and dir... nothing found
Searching for RH-Sharpe's default files... nothing found
Searching for Ambient's rootkit (ark) default files and dirs... nothing found
Searching for suspicious files and dirs, it may take a while... nothing found
Searching for LPD Worm files and dirs... nothing found
Searching for Ramen Worm files and dirs... nothing found
Searching for Maniac files and dirs... nothing found
Searching for RK17 files and dirs... nothing found
Searching for Ducoci rootkit... nothing found
Searching for Adore Worm... nothing found
Searching for ShitC Worm... nothing found
Searching for Omega Worm... nothing found
Searching for Sadmind/IIS Worm... nothing found
Searching for MonKit... nothing found
Searching for Showtee... nothing found
Searching for OpticKit... nothing found
Searching for T.R.K... nothing found
Searching for Mithra... nothing found
Searching for OBSD rk v1... nothing found
Searching for LOC rootkit... nothing found
Searching for Romanian rootkit... nothing found
Searching for Suckit rootkit... nothing found
Searching for Volc rootkit... nothing found
Searching for Gold2 rootkit... nothing found
Searching for TC2 Worm default files and dirs... nothing found
Searching for Anonoying rootkit default files and dirs... nothing found
Searching for ZK rootkit default files and dirs... nothing found
Searching for ShKit rootkit default files and dirs... nothing found
Searching for AjaKit rootkit default files and dirs... nothing found
Searching for zaRwT rootkit default files and dirs... nothing found
Searching for Madalin rootkit default files... nothing found
Searching for Fu rootkit default files... nothing found
Searching for ESRK rootkit default files... nothing found
Searching for rootedoor... nothing found
Searching for ENYELKM rootkit default files... nothing found
Searching for anomalies in shell history files... nothing found
Checking `asp'... not infected
Checking `bindshell'... INFECTED (PORTS:  1524 6667 31337)
Checking `lkm'... chkproc: nothing detected
Checking `rexedcs'... not found
Checking `sniffer'... eth0: not promisc and no PF_PACKET sockets
Checking `w55808'... not infected
Checking `wted'... chkwtmp: nothing deleted
Checking `scalper'... not infected
Checking `slapper'... not infected
Checking `z2'... chklastlog: nothing deleted
Checking `chkutmp'... chkutmp: nothing deleted
Not sure what port 1524 is but the machine is behaving.

So what suggestions then a fresh install or move to something like vsftp? Multiple accounts are not mission critical on my server
Reply With Quote
  #4  
Old 24th January 2007, 12:57
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by d3th_n1gG4
Not sure what port 1524 is but the machine is behaving.
Do you use Portsentry? If so, I'm sure the message is caused by Portsentry.

Quote:
Originally Posted by d3th_n1gG4
So what suggestions then a fresh install or move to something like vsftp? Multiple accounts are not mission critical on my server
If it isn't too much hassle, I'd reinstall the system. And remember: never touch a running system. (Or at least have a backup before you do.)
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 24th January 2007, 13:11
d3th_n1gG4 d3th_n1gG4 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Durban, South Africa
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

yes I do use portsentry

As tempting as a reinstall is its a bit of a bugger to do considering I have no failover system. Thanks for the advice anyways
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Routing multiple FTP servers koroshiya1 Server Operation 5 1st August 2006 12:28
ftp problems tgansert Installation/Configuration 20 27th May 2006 19:06
WEB UI FTP not working gimhan90 Installation/Configuration 2 16th March 2006 08:03
Website users? ctroyp General 25 6th January 2006 18:02
FTP 101 the basics koegies Installation/Configuration 7 17th November 2005 15:55


All times are GMT +2. The time now is 07:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.