Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 14th September 2007, 03:09
SoMBS SoMBS is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: New York
Posts: 13
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default ISPConfig running...but port 81 not listening

I recently installed Ubuntu and ISPConfig and had it running just fine. Accessed ISPConfig server on port 81 without issue. Now suddently I can not connect. netstat -tap doesn't show port 81 listening any longer. Restarted ispconfig_server still no good. Rebooted server...no good. I'm not sure what could have changed to cause this. Any suggestions?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 14th September 2007, 15:05
chuckl chuckl is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Uxbridge, Middlesex, UK
Posts: 166
Thanks: 1
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default

If there is nothing listening on port 81, then the IspConfig server is not running.
Check the syslog /var/log/syslog, or the Ispconfig server log - /root/ispconfig/httpd/logs
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to chuckl For This Useful Post:
SoMBS (14th September 2007)
  #3  
Old 14th September 2007, 15:56
SoMBS SoMBS is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: New York
Posts: 13
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by chuckl
If there is nothing listening on port 81, then the IspConfig server is not running.
Check the syslog /var/log/syslog, or the Ispconfig server log - /root/ispconfig/httpd/logs
I checked the syslog files and no entry about a warning or that ISPConfig is running or not running. So I started it and it returned it's now running. Output of netstat -tap below indicates it's not. The most recent thing I was doing was setting the server up to listen on port 8000 and added that to apache. Not sure if or why that would could this.

/etc/init.d/ispconfig_server start
Starting ISPConfig system...
/root/ispconfig/httpd/bin/apachectl startssl: httpd started
ISPConfig system is now up and running!

netstat -tap
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 *:8000 *:* LISTEN 2850/apache2
tcp 0 0 localhost.localdom:2208 *:* LISTEN 4785/hpiod
tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 4902/mysqld
tcp 0 0 *:www *:* LISTEN 2850/apache2
tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 3047/proftpd: (acce
tcp 0 0 server1.varnet.c:domain *:* LISTEN 3010/named
tcp 0 0 localhost.locald:domain *:* LISTEN 3010/named
tcp 0 0 localhost.localdoma:ipp *:* LISTEN 30407/cupsd
tcp 0 0 localhost.localdoma:953 *:* LISTEN 3010/named
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 2956/master
tcp 0 0 *:https *:* LISTEN 2850/apache2
tcp 0 0 localhost.localdom:2207 *:* LISTEN 4793/python
tcp 0 0 localhost.localdoma:953 localhost.localdo:53825 TIME_WAIT -
tcp6 0 0 *:imaps *:* LISTEN 5054/couriertcpd
tcp6 0 0 *op3s *:* LISTEN 5095/couriertcpd
tcp6 0 0 *op3 *:* LISTEN 5070/couriertcpd
tcp6 0 0 *:imap2 *:* LISTEN 5030/couriertcpd
tcp6 0 0 *:domain *:* LISTEN 3010/named
tcp6 0 0 *:ssh *:* LISTEN 5233/sshd
tcp6 0 0 ip6-localhost:953 *:* LISTEN 3010/named
tcp6 0 0 *:smtp *:* LISTEN 2956/master
Reply With Quote
  #4  
Old 14th September 2007, 16:14
SoMBS SoMBS is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: New York
Posts: 13
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well I went in a commented out the line Listen 8000 in root/ispconfig/httpd/conf - httpd.conf and now it's running. I also have port 8000 listening correcty now it seems. See netstat -tap below.

tcp 0 0 *:8000 *:* LISTEN 4463/apache2
tcp 0 0 localhost.localdom:2208 *:* LISTEN 4785/hpiod
tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 4902/mysqld
tcp 0 0 *:www *:* LISTEN 4463/apache2
tcp 0 0 *:81 *:* LISTEN 4426/ispconfig_http
tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 4680/proftpd: (acce
tcp 0 0 server1.varnet.c:domain *:* LISTEN 4640/named
tcp 0 0 localhost.locald:domain *:* LISTEN 4640/named
tcp 0 0 localhost.localdoma:ipp *:* LISTEN 30407/cupsd
tcp 0 0 localhost.localdoma:953 *:* LISTEN 4640/named
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 4583/master
tcp 0 0 *:https *:* LISTEN 4463/apache2
tcp 0 0 localhost.localdom:2207 *:* LISTEN 4793/python
tcp 0 0 localhost.localdoma:953 localhost.localdo:50002 TIME_WAIT -
tcp6 0 0 *:imaps *:* LISTEN 5054/couriertcpd
tcp6 0 0 *op3s *:* LISTEN 5095/couriertcpd
tcp6 0 0 *op3 *:* LISTEN 5070/couriertcpd
tcp6 0 0 *:imap2 *:* LISTEN 5030/couriertcpd
tcp6 0 0 *:domain *:* LISTEN 4640/named
tcp6 0 0 *:ssh *:* LISTEN 5233/sshd
tcp6 0 0 ip6-localhost:953 *:* LISTEN 4640/named
tcp6 0 0 *:smtp *:* LISTEN 4583/master
Reply With Quote
  #5  
Old 14th September 2007, 17:37
chuckl chuckl is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Uxbridge, Middlesex, UK
Posts: 166
Thanks: 1
Thanked 20 Times in 20 Posts
Default

I suspect you had the IspConfig server and the apache2 server both attempting to listen on port 8000, and the Apache2 main webserver got in first.
Reply With Quote
  #6  
Old 14th September 2007, 17:42
SoMBS SoMBS is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: New York
Posts: 13
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

Yeah it seems so. Now I only have the ports.conf file in apache2 directory listening on port 8000 in addition to port 80 and 443. This is working the way I need it to. Good learning situation. Thanks for your feedback.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fedora 4 TPS mail problem Hagforce HOWTO-Related Questions 13 10th February 2010 18:23
ISPConfig running on default web server (port 80) geek.de.nz Installation/Configuration 3 31st March 2008 10:32
Postfix+MySql running on a non default port PToN Installation/Configuration 2 25th October 2006 16:17
WARNING: services not running MicCo Installation/Configuration 31 4th September 2006 12:16
ISPConfig on port 80 fobicodam General 11 18th July 2006 12:45


All times are GMT +2. The time now is 20:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.