#1  
Old 11th December 2006, 13:05
sigma sigma is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Performance Problem

A few Days ago we switched one Domain to a ISPConfig System with about 500 Email addresses. After switching the DNS we had a really performance problem on this machine.

I'm sure that the problem comes from our special Install on a virtual machine. All Disk writes in the VM are block writes on the Host. For redundance we use a DRBD drive (there are 2 Hosts, and all Data Dirs are mirrored with DRDB to the other machine).

Normaly we had no problem. Until now we used a own ISP software config. The old system has no performance problem in this environnement. But our software isn't good enough for future and that was the reason to change to ISPConfig.

The problems caused only by CLAMAV and Spamassassin. If I had a possibility to write temp files to a ram drive or a drive outside the DRDB drive, I think the performance will increase. But I cant find the matched configurqation files in the ISPConfig environnement where to change that.

I also have some troubles with iptables. I have a customized iptables and plan to use it for the system. But after a few minutes/hours (?) anything changed it to a default iptables. I think Bastille-Firewall does this, but I can't also find where this default iptables is. If I find it, I can also replace it with my own.

Maybe some stupid questions for Linux enthusiasts, but I'm new in this business, and now I learning by doing. Our old system was configured by a fried who has no longer time to do that ....

Thanks for any hints

Sigma
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 11th December 2006, 16:21
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 37,015
Thanks: 840
Thanked 5,651 Times in 4,461 Posts
Default

The configuration for clamav and spamassassin is in /home/admispconfig/ispconfig/tools

But the main problem might be that ISPConfig runs spamassassin not trough spamd. You can try to patch this, If i remember correctly there are some threads in the forum about that.

Quote:
I also have some troubles with iptables. I have a customized iptables and plan to use it for the system. But after a few minutes/hours (?) anything changed it to a default iptables. I think Bastille-Firewall does this, but I can't also find where this default iptables is. If I find it, I can also replace it with my own.
You can deactivate the ISPConfig firewall and setup your own firewall rules manually.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 13th December 2006, 01:43
sigma sigma is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Till,

Thank you for your answer. I'm looking about the threads in the forum talking about spamd. This could be one problem I have here.

I heard from other sides that there might be also a performance problem outside ISPConfig. The combination I installed (vmware server on a host with drdb drive and Fedora Core 6) might have also performance problems. So I try now to install a FC5 system and do some speedtests first. If they are better, I install ISPConfig on this system and also try to solve the problem with spamd.

I think this system must be able to handle a few hundred email addresses without problems. So I was surprised about the delay and load I have in the VM and also on the host. it was permanent over loaded.

Thanks again for your hints.

Sigma
Reply With Quote
  #4  
Old 19th December 2006, 04:29
cryptic cryptic is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 137
Thanks: 6
Thanked 7 Times in 6 Posts
 
Default

What are the specs of the box that you are running vmware on? 500 email accounts sounds like a lot of i/o for vmware to handle ;|
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
postfix problems with smtp linkdeb Server Operation 13 15th March 2014 18:58
Strange email problem for one of my domains... any help appreciated paulrobert_a Installation/Configuration 5 9th August 2010 15:15
sending e-mail using mail() function linuxuser1 HOWTO-Related Questions 38 21st April 2009 13:20
Weird problem when sending email from a PHP form. edge Installation/Configuration 5 5th September 2006 17:57
Postfix+MySQL Problem jasutton Installation/Configuration 1 15th June 2006 17:06


All times are GMT +2. The time now is 12:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.