Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 16th April 2013, 02:26
Davide Davide is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 123
Thanks: 16
Thanked 7 Times in 6 Posts
Default From one ISPConfig3 server to two servers

My ISPConfig3 server is getting to its limits, so I want to add another server and balance services.

I want to migrate all websites and possibly databases (so websites doesn't have to change its database configuration) to new server, and keep the rest of the services in old server.

I've read in ISPConfig manual how to make a multiserver setup from the start, but I'm not sure if it's possible to simply add a new server and migrate services to it.

My question is, If I add new server to ispconfig, is it possible to sync /var/www between servers, and only change "server" field on website and get it running?

How to make the same for databases? Is it really neccessary to migrate databases to new server?

Thank you for your answers
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 17th April 2013, 19:44
JeffryL JeffryL is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 35
Thanks: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm not an expert in this field but willing to help .

I think you can add the second server without problems. So you configure the server and add it to the first. Make sure your second server has access to the db of course! So change your my.cnf and restart mysql.

After you've added your new server you can setup new sites on the new server. I just tried to move databases from one to another and that's not possible. So don't expect a fully automated transfer.

I think the solution is to add the server, create new sites, transfer the data (db + web) and then change your dns settings.

If I'm mistaken and there are better solutions, I'm interested as well
Reply With Quote
  #3  
Old 19th April 2013, 03:38
Davide Davide is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 123
Thanks: 16
Thanked 7 Times in 6 Posts
 
Default

Thanks for your answer, it's just what I needed to know

Just one last question. You say it isn't possible to move database between servers.

I can see there's a field for "server" in every database in ISPConfig
Once you add a new server, what's happens if you change that field?

Thank you
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISPConfig3 mail doesn't work pehden Installation/Configuration 20 9th December 2013 14:05
Confused abaut Primary and Secondary DNS Servers configuration. cautbur Installation/Configuration 14 14th February 2013 10:27
Local mail server - final touch Alexhor Installation/Configuration 4 12th April 2012 22:33
php Apps email not going through palkat General 8 21st September 2011 05:35
problem with upgrade to 2.2.34 brianetilley Installation/Configuration 14 11th November 2009 17:22


All times are GMT +2. The time now is 21:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.