Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 9th April 2013, 15:42
defsoul defsoul is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Outgoing mail asking for password

Hello,

I setup "The Perfect Server - Ubuntu 10.04 [ISPConfig 3]" a while ago and it has been working perfect for a while but today from no where when a user tries to send mail it asks for the user name and password, receiving (pop3) is still working fine, what could have happened over night and how can i fix it?

thanks
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 9th April 2013, 15:51
edge edge is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2005
Location: The Netherlands
Posts: 2,044
Thanks: 269
Thanked 154 Times in 133 Posts
Default

In your email client you will need to enable "My outgoing server (SMTP) requires authentication" and set it to "Use same settings as my incoming mail server"
__________________
Never execute code written on a Friday or a Monday.
Reply With Quote
  #3  
Old 9th April 2013, 16:41
defsoul defsoul is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi,

It is enabled and its all the addresses (I've got 8 addresses), and everything was working fine yesterday and i didnt change anything
Reply With Quote
  #4  
Old 10th April 2013, 20:17
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,752 Times in 2,582 Posts
Default

Are there any errors in your mail log (in the /var/log/ directory)?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 11th April 2013, 08:58
defsoul defsoul is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This is what I get


root@mail:~# tail -f /var/log/messages
Apr 11 07:45:00 mail kernel: [ 19.131204] drm: registered panic notifier
Apr 11 07:45:00 mail kernel: [ 19.131253] [drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 for 0000:00:02.0 on minor 0
Apr 11 07:45:00 mail kernel: [ 19.131360] snd_intel8x0 0000:00:1f.5: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
Apr 11 07:45:00 mail kernel: [ 19.175763] Adding 1690620k swap on /dev/sda5. Priority:-1 extents:1 across:1690620k
Apr 11 07:45:00 mail kernel: [ 19.408587] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,usrjquota=quota.user,grpjquota=quota.group,jqfm t=vfsv0
Apr 11 07:45:00 mail kernel: [ 19.468098] intel8x0_measure_ac97_clock: measured 52726 usecs (2541 samples)
Apr 11 07:45:00 mail kernel: [ 19.468105] intel8x0: clocking to 48000
Apr 11 07:45:39 mail kernel: [ 59.373857] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
Apr 11 07:46:36 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] New connection from 70.62.242.17
Apr 11 07:46:36 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] Logout.
Apr 11 07:50:01 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] New connection from ::1
Apr 11 07:50:01 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] Logout.
Apr 11 07:50:02 mail kernel: [ 322.181039] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team

root@mail:~# less /var/log/messages
Apr 7 06:38:08 mail rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="4.2.0" x-pid="521" x-info="http://www.rsyslog.com"] rsyslogd was HUPed, type 'lightweight'.
Apr 7 06:40:02 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] New connection from ::1
Apr 7 06:40:02 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] Logout.
Apr 7 06:41:36 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] New connection from 70.62.242.17
Apr 7 06:41:36 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] Logout.
Apr 7 06:45:02 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] New connection from ::1
Apr 7 06:45:02 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] Logout.
Apr 7 06:46:37 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] New connection from 70.62.242.17
Apr 7 06:46:37 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] Logout.
Apr 7 06:50:02 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] New connection from ::1
Apr 7 06:50:02 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] Logout.
Apr 7 06:51:38 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] New connection from 70.62.242.17
Apr 7 06:51:38 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] Logout.
Apr 7 06:55:01 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] New connection from ::1
Apr 7 06:55:01 mail pure-ftpd: (?@::1) [INFO] Logout.
Apr 7 06:56:36 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] New connection from 70.62.242.17
Apr 7 06:56:36 mail pure-ftpd: (?@70.62.242.17) [INFO] Logout.
/var/log/messages
Reply With Quote
  #6  
Old 11th April 2013, 10:22
markc markc is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 57
Thanks: 6
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

Try this while you are actually attempting to connect...
Code:
tail -f /var/log/mail.log
Reply With Quote
  #7  
Old 11th April 2013, 16:50
defsoul defsoul is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Apr 11 15:46:28 mail postfix/smtpd[25506]: warning: 105.226.254.61: hostname 226-254-61.dsl.subscriber.myisp.net verification failed: Name or service not known
Apr 11 15:46:28 mail postfix/smtpd[25506]: connect from unknown[105.226.254.61]
Apr 11 15:46:28 mail postfix/smtpd[25506]: warning: SASL authentication failure: cannot connect to saslauthd server: No such file or directory
Apr 11 15:46:28 mail postfix/smtpd[25506]: warning: unknown[105.226.254.61]: SASL LOGIN authentication failed: generic failure
Apr 11 15:46:28 mail postfix/smtpd[25506]: lost connection after AUTH from unknown[105.226.254.61]
Apr 11 15:46:28 mail postfix/smtpd[25506]: disconnect from unknown[105.226.254.61]
Reply With Quote
  #8  
Old 11th April 2013, 18:26
florian030 florian030 is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 279
Thanks: 8
Thanked 74 Times in 65 Posts
Default

You must (re)start saslauthd, if it´s not running. Check it with /etc/init.d/saslauthd status or ps -aux|grep saslauthd

To start saslauth-daemon run /etc/init.d/saslauthd start
__________________
regards
Florian

blog.schaal-24.de
Reply With Quote
  #9  
Old 11th April 2013, 21:06
markc markc is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 57
Thanks: 6
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

This is weird, one of my test servers (Ubuntu 13.04 / 3.0.5.2) stopped working with a similar error but I was changing it from dovecot/sieve to courier-imap/maildrop. I did an upgrade.php but I do not have the sasl files you mention, and indicated in other forums posts when searching for similar errors. My /etc/init.d/saslauthd is zero bytes and what is even more confusing is that my main working ispc system (still using dovecot) is the same, no real obvious sasl files I've seen in various posts and yet that server works just fine.

As it turns out I solved my problem with this particular server by uninstalling postfix and setting up courier-mta instead... and it's working off the ispc auth tables in MySQL.
Reply With Quote
  #10  
Old 13th April 2013, 09:00
defsoul defsoul is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

the other thing i've noticed is when i use the private ip for my incoming and outgoing server it works but when i use dns mail.myserver.com or public ip is asks for the password
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mail recipient linux_red Installation/Configuration 6 9th March 2012 15:24
Sendig mail Error fisherofer Installation/Configuration 12 30th November 2011 08:56
ISPconfig 3.0.3.2 postfix not relaying outgoing attachments mychoice2009 Installation/Configuration 3 13th April 2011 18:42
installing squirrelmail on Debian with ispconfig3 saco721 Installation/Configuration 18 1st April 2011 18:57
just the last step...and it works. Postfix...need help config. ubuntusr Installation/Configuration 1 5th January 2009 10:50


All times are GMT +2. The time now is 03:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.