Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Tips/Tricks/Mods

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 17th April 2010, 00:00
plataforma plataforma is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default he said "...you are alerted..." i didn't listen...hehhehe

Quote:
Originally Posted by bajodel View Post
A quick Solution should be to run this command (as root.. or sudo..)
# postconf -e 'content_filter ='
This command tell postfix "don't pass messages to amavis" at all.. so no antivirus and no antispam (this operation breaks 'a little' your ISPConfig setup.. you are alerted).
I think that a similar behaviour could be reached if you tune a Spamfilter Policy by-passing all checks ..and then apply this policy to all your domains.

Bye..

bajodel
I used your "quick fix"... how can i revert it...
Reply With Quote
Sponsored Links
  #12  
Old 17th April 2010, 19:44
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,749 Times in 2,579 Posts
Default

Run
Code:
postconf -e 'content_filter = amavis:[127.0.0.1]:10024'
and restart Postfix.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #13  
Old 26th May 2010, 19:05
Meph Meph is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 12
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

It should be noted that after doing this I am not getting any warnings on the ISPConfig monitoring page.
Reply With Quote
  #14  
Old 3rd June 2010, 15:56
beryl beryl is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi, i just did this (comment out antivirus, and stop clamav) and amavis is running again.
But now mail is not passed through spamassasin any more, any idea how i get it back and running again?
Reply With Quote
  #15  
Old 4th June 2010, 13:13
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,749 Times in 2,579 Posts
Default

Any errors in your mail log? Is SpamAssassin enabled in your amavisd.conf?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #16  
Old 4th June 2010, 13:26
beryl beryl is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for replying Falko,

I found what the problem was, and it's just embarrising.
By default spamassassin does not mark the headers of e-mails that goes under a certain limit, but i thought it marked all of them.
So all the time, spamassassin was working just fine :-P

Last edited by beryl; 4th June 2010 at 13:33.
Reply With Quote
  #17  
Old 29th November 2012, 13:04
msp msp is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 41
Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Sorry to dig-up a *reeeeally* old post but...

For the 2 years I've been running ISPConfig I have struggled with emails from contact forms on various websites I run not being delivered.

After posting on this forum, I found a fix which was to restart ClamAV like this: /etc/init.d/amavis restart

As it would require restarting from time-to-time, I added this to a crobjob. This has basically been working for the last 12 (?) months until this month I realised I wasn't getting email again. So I restarted it manually and got the following:

Stopping amavisd: (not running).
Starting amavisd: Missing process ID in file /var/run/amavis/amavisd.pid at /usr/sbin/amavisd-new line 13931.
(failed).

Please can someone help? It's really a matter of importance for me as I run my business from this website and it's difficult to know when I stopped receiving enquiries!

My question is this. Is it possible / dangerous to remove ClamAV altogether? I don't even use this server to receive email, only to send through its SMTP service.

If so, can someone point me towards the best procedure for this, and also let me know of any possible pitfalls?

Yours desperately!

Mat
Reply With Quote
  #18  
Old 29th November 2012, 13:21
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 37,012
Thanks: 840
Thanked 5,651 Times in 4,461 Posts
Default

Not quite sure why you have problems with clamav and amavis on your servers as I never had a problem in the past years. But you can disable it easily as decsribed in the FAQ.

Quote:
If so, can someone point me towards the best procedure for this, and also let me know of any possible pitfalls?
From ISPConfig FAQ:

http://www.faqforge.com/linux/contro...n-ispconfig-3/
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #19  
Old 29th November 2012, 14:33
msp msp is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 41
Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Thanks Till for the link.

As prev. mentioned I only use the server as a web server, and some websites use SMTP to send mail. I don't receive email, open email, or read email on the server.

The article doesn't say (maybe it's too obvious to even mention?!) but will this cause any problems with the security of the server in general?

I don't want to leave the web server open to vulnerabilities where possible!

Thanks,

Mat
Reply With Quote
  #20  
Old 29th November 2012, 14:35
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 37,012
Thanks: 840
Thanked 5,651 Times in 4,461 Posts
 
Default

Amavis and clamav are used to Filter emails, they have no influence on the security of your web server.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Disable completly Webalizer? thibotus01 Installation/Configuration 1 1st October 2009 18:53
Removing amavisd-new, spamassassin, clamav MrM Installation/Configuration 11 3rd July 2009 14:11
How To Disable Email and DNS tabs? tkbailey Installation/Configuration 4 16th June 2009 18:12
Disable Webalizer stats bixtro General 2 10th September 2008 10:09
Can't remove SSH firewall rule. FeraTechInc General 3 26th February 2007 09:53


All times are GMT +2. The time now is 17:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.