Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 23rd October 2012, 01:21
crebilis crebilis is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default DNS server sometimes stops working?

Hi Everyone,


Recently I took up the plan to make myself a website development server at home. I bought a netbook to be the server and installed ispconfig 3 on it. I created some websites on it and everything went well so far. At that time I was simply using the hosts file on my computer to reach the server. However this was rather impractical if I wanted to change computers to work on.

Therefor I decided to use the DNS server capabilities of ISPConfig. All this is very new to me, so I struggled a little bit to get everything working. I set up my router to recognise my server as DNS server as well. In the end I thought I managed to get everything right and I could reach all my dev websites without using the hosts files.

The problem I'm having now is that sometimes the whole system decides it wants to stop working for no apparent reason. I don't think I'm doing anything to trigger this. After a while it all starts working again. I can still reach the server by directly using the IP address, however the domain names are unreachable. "Server not found".

I have 2 urls set up (actually more, but the effect is the same on all and for the example these 2 urls should be enough I think). The ip of the server is 192.168.1.50

calvin.dev: This is more a general url to reach the server. There is no website configured behind this url. Just the standard url to reach the control panel, phpmyadmin, nameservers, ...
dev-cms.dev: This is the website I'm developing.

doing an nslookup of dev-cms.dev. I get the following output

Code:
C:\>nslookup dev-cms.dev
*** Can't find server name for address 192.168.1.50: Non-existent domain
Server:  ns.coditel.net
Address:  212.76.224.172

*** ns.coditel.net can't find dev-cms.dev: Non-existent domain
ns.coditel.net is my isp's dns server.

My ipconfig /all is

Code:
C:\>ipconfig /all

Windows IP-configuration

        Host-name  . . . . . . . . . . . .: pudding
        Primary DNS-suffix. . . . .:
        Node type: . . . . . . . . . .: unknown
        IP-routing enabled. . . . .: no
        WINS-proxy enabled. . . . . : no
        DNS-suffix search list. . . . : coditel.net

Ethernet-adapter LAN-connection 3:

        Connection specific. DNS-suffix: coditel.net
        Description. . . . . . . . . . .:
          Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
        Physical adress. . . . . . . . . . . : 00-25-22-EB-B8-8B
        DHCP enabled. . . . . . . . . : yes
        Autoconfiguration enabled. : yes
        IP-adres. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.100
        Subnetmask. . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Defaultgateway. . . . . . . . . : 192.168.1.1
        DHCP-server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
        DNS-servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.50
                                            212.76.224.172
                                            82.216.111.122
        Lease obtained. . . . . . . . . : dinsdag 23 oktober 2012 0:46:12
        Lease verlopen . . . . . . . . .  : woensdag 24 oktober 2012 0:46:12
It was originally in Dutch. I tried to translate it. If something is unclear: please ask .

Now to the DNS configuration itself. Please bear in mind that I'm new to all this and if I'm doing something retarder, please tell me. I'd be very happy to learn more about this subject.

I created a zone for each url I'm using. In this example, there are 2 DNS zones.

Code:
 	calvin.dev 	calvin.dev. 	ns1.calvin.dev. 	myname.gmail.com. 	
	calvin.dev 	dev-cms.dev. 	ns1.calvin.dev. 	myname.gmail.com.
Below is the configuration of the calvin.dev DNS zone
Code:
 	A 	calvin.dev. 	192.168.1.50 	0 	
	A 	mail 	192.168.1.50 	0 	
	A 	ns1 	192.168.1.50 	0 	
	A 	ns2 	192.168.1.50 	0 	
	A 	www 	192.168.1.50 	0 	
	CNAME 	pop3 	mail.calvin.dev 	0 	
	MX 	calvin.dev. 	mail.calvin.dev. 	10 	
	NS 	calvin.dev. 	ns2.calvin.dev. 	0 	
	NS 	calvin.dev. 	ns1.calvin.dev. 	0
And the DNS REcords of the dev-cms.dev zone.

Code:
 	A 	dev-cms.dev. 	192.168.1.50 	0 	
	A 	mail 	192.168.1.50 	0 	
	A 	www 	192.168.1.50 	0 	
	MX 	dev-cms.dev. 	mail.dev-cms.dev. 	10 	
	NS 	dev-cms.dev. 	ns1.calvin.dev. 	0
The nameserver for both zones is set to ns1.calvin.dev.

Does anyone have an idea what I'm doing wrong? It's not that the server itself is unreachable, as I can reach the server by only using the IP and thus bypassing the DNS stuff altogether. If anything is unclear, please ask
Reply With Quote
Sponsored Links
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sending email issue lezelf Installation/Configuration 15 9th August 2011 11:20
ISPConfig 3 Installation - Postfix queue stuck andrew971218 Installation/Configuration 21 15th July 2011 14:42
DNS data from Standalone servers to Primary DNS server SamTzu Tips/Tricks/Mods 7 15th November 2009 13:38
How set DNS entry for different server? SupuS Installation/Configuration 1 12th June 2006 09:48
The Perfect Setup Suse 9.3 - Postfix problems new_bee05 HOWTO-Related Questions 20 25th November 2005 02:30


All times are GMT +2. The time now is 22:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.