Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 19th June 2012, 22:48
NeonNexxus NeonNexxus is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default [SOLVED] Xen On CentOS 6.2 (x86_64)

Hi there everybody and Falko.

I was trying to install XEN on a CentOS 6.2 (x86_64) and following the guide at http://www.howtoforge.com/virtualiza...virtualization but I ran out of luck.
Please bear with me and let me explain.
I have a web hosted server in Germany and I am nowhere near it.
The server I can reinstall Centos 6.2 minimal install as many times as i want (thank GOD).
Ok now on to business.
After the CentOS 6.2 minimal install I run this commands. Since I want to have the GUI remotely I start by installing the Desktop. and then moving to the guide.

=========================

yum install @basic-desktop
yum groupinstall "Desktop Platform"
yum install xorg-x11-fonts-misc
yum install xorg-x11-fonts-Type1
yum install tigervnc-server
yum install vim
vim /etc/sysconfig/vncservers
adduser mxxxxxx
passwd mxxxxx
su - mxxxxx
vncpasswd as mxxxx
exit - back to root
service vncserver start
yum list firefox
yum install firefox.x86_64
vim /etc/sysconfig/selinux - Disabaled
yum install bridge-utils
cd /etc/yum.repos.d/
ls -l

wget http://www.crc.id.au/repo/kernel-xen...6-3.noarch.rpm
rpm -Uvh kernel-xen-release-6-3.noarch.rpm

Falko has on his guide this command but it did not worked for me.
cd /etc/yum.repos.d/
wget http://www.crc.id.au/repo/kernel-xen.repo


Then I keep going ..

yum install kernel-xen xen
vim /boot/grub/menu.lst
yum install libvirt python-virtinst
yum groupinstall 'Development Tools'
yum install python-devel xen-devel libxml2-devel xhtml1-dtds readline-devel ncurses-devel libtasn1-devel gnutls-devel augeas libudev-devel

libpciaccess-devel yajl-devel sanlock-devel libpcap-devel libnl-devel avahi-devel libselinux-devel cyrus-sasl-devel parted-devel device-mapper-devel

numactl-devel libcap-ng-devel netcf-devel libcurl-devel audit-libs-devel systemtap-sdt-devel
rpm -qa | grep libvirt
mkdir /root/src
cd /root/src
wget http://vault.centos.org/6.2/os/Sourc...23.el6.src.rpm
rpm -i libvirt-0.9.4-23.el6.src.rpm
wget http://pasik.reaktio.net/xen/patches...able-xen.patch
cd /root/rpmbuild/SPECS
cp -a libvirt.spec libvirt.spec.orig
patch -p0 < ~/src/libvirt-spec-rhel6-enable-xen.patch
rpmbuild -bb libvirt.spec
cd /root/rpmbuild/RPMS/x86_64/
rpm -Uvh --force libvirt-0.9.4-23.el6.x86_64.rpm libvirt-client-0.9.4-23.el6.x86_64.rpm libvirt-python-0.9.4-23.el6.x86_64.rpm

Everything works great until here.

reboot
#uname -a -- Displays

Linux CentOS-62-64-minimal 2.6.32.57-2.el6xen.x86_64 #1 SMP Fri May 25 14:05:24 EST 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

#xm list -- Displays

Name ID Mem VCPUs State Time(s)
Domain-0 0 1024 4 r----- 30.2


But .. and here is the big BUT <-


#virsh list -- Dislpays

Id Name State
----------------------------------

#virsh list comes out empty.
So I can not connect to anything.
I have tried almost everything googling around but with no luck
Thank you in advanced everyone.
Ed
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 20th June 2012, 15:07
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,899
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by NeonNexxus View Post

Falko has on his guide this command but it did not worked for me.
cd /etc/yum.repos.d/
wget http://www.crc.id.au/repo/kernel-xen.repo
Use
Code:
yum install http://au1.mirror.crc.id.au/repo/kernel-xen-release-6-3.noarch.rpm
instead. Then try
Code:
yum install kernel-xen xen
again.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 21st June 2012, 06:16
NeonNexxus NeonNexxus is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Thank you falko

Worked like a charm...
Hooray...!!!!

But now i have another question that maybe one of the guys or you can help me with please.

My Server is now running public Ip x.x.20.x netmask x.x.x.224 gateway x.x.20.x
They guys on the hosting povider gave me for virtual machines this
IP 1 x.x.27.210 netmask x.x.x.248 gateway x.x.27.209
IP 2 x.x.27.212 netmask x.x.x.248 gateway x.x.27.209
IP 3 x.x.33.85 netmask x.x.x.248 gateway x.x.33.81
IP 4 x.x.33.86 netmask x.x.x.248 gateway x.x.33.81

Now if I understand how this works I will have to create 2 different bridges more lets say br1 and br2 with lets say
br1 with IP 1 been the bridge of IP 2 on the VM01
and
br2 with IP3 been the bridge of IP4 on the VM02
That been said i can have only 2 VM's with public IP's

Am I right?
Please advice if I am wrong or if there is another way to do this.
Thanks to all
Ed


PS I forgot one thing .. please be aware that I only have one Physical NIC so i might need to create dummy0-1 for the new bridges. Is that possible? Cause i am trying and i succed on creating them from command line but when i restart centos 6.2 dummy0 goes away. Only eth0 remains.
Thanks again.

Last edited by NeonNexxus; 21st June 2012 at 10:42.
Reply With Quote
  #4  
Old 23rd June 2012, 20:28
NeonNexxus NeonNexxus is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Ok .. i will try to answer my own question. hehehe

Not trying to be falko or anything LOL but here are my 2 cents of contribution just in case anyone needs them.

1) Asked my ISP in Germany to give me the ip's on the same sub-net but they were not able to give me the same as the server since the one where the server is, is already full.
So
A. Server IP xxx.xxx.020.170
B. VM's servers new sub-net (4ip's free) xxx.xxx.033.083 -> xxx.xxx.033.086
B.1 As you can see the third octec of the IP is totally different.
C We need to create a dummy NIC to hold the bridge

The new IP addresses were each routed via my existing public address - and in this scenario I couldn't use NAT, since these are public addresses.

Instead I needed to use a bridge.

In my case Centos6.2 was installed on the server by my ISP and it was a minimal install. So I needed to install the desktop environment to make it easier to work with the GUI for my administration team.

So here are the steps taken for this installation. Most of them were taken out of this tutorial by falko .. http://www.howtoforge.com/virtualiza...virtualization
================================================== =====

yum groupinstall "Desktop" "Desktop Platform" "General Purpose Desktop" "Internet Browser" "X Window System"
yum install xorg-x11-fonts-misc
yum install xorg-x11-fonts-Type1
reboot
ifconfig -a

At this point you might have only the eth0 and the lo NIC's do not worry.
check that your CPU actually supports virtualization. As per falkos guide above.
egrep '(vmx|svm)' --color=always /proc/cpuinfo
yum install bridge-utils
yum install vim <- love this editor better than vi and nano.
Now create the bridge interface first.

vim /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-bro0

DEVICE="br0"
NM_CONTROLLED="yes"
ONBOOT=yes
TYPE=Bridge
BOOTPROTO=none
IPADDR=xxx.xxx.033.083
NETMASK=255.255.255.248
GATEWAY=xxx.xxx.033.081
DNS1=8.8.8.8
DNS2=8.8.4.4
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=yes
IPV6INIT=no
NAME="System br0"

Then bring up the dummy interface.
modprobe dummy0 numdummies=1 <-numdummies=1 tells modprobe that we will use only 1 dummy NIC if you need more change the value there.

Then edit

vim /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-dummy0

DEVICE="dummy0"
NM_CONTROLLED="yes"
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet
IPV4_FAILURE_FATAL=yes
IPV6INIT=no
NAME="System dummy0"
BRIDGE=br0

Now do a network restart.
service network restart

Run again.
ifconfig -a
You should now be able to see the dummy0 adapter there ..

[root@CentOS-62-64-minimal ~]# ifconfig -a
br0 Link encap:Ethernet HWaddr DE:F7:E85:C0:4E
inet addr: xxx.xxx.033.083 Bcast: xxx.xxx.033.087 Mask:255.255.255.248
inet6 addr: fe80::dcf7:e8ff:fed5:c04e/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:314445 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:612808 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:51583085 (49.1 MiB) TX bytes:759490924 (724.3 MiB)

dummy0 Link encap:Ethernet HWaddr DE:F7:E85:C0:4E
inet6 addr: fe80::dcf7:e8ff:fed5:c04e/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING NOARP MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:6791 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:296062 (289.1 KiB)

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 54:04:A6:F1:7A:C8
inet addr: xxx.xxx.020.170 Bcast: xxx.xxx.020.191 Mask:255.255.255.224
inet6 addr: fe80::5604:a6ff:fef1:7ac8/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:6149155 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1935534 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:8724166695 (8.1 GiB) TX bytes:360734002 (344.0 MiB)
Interrupt:206 Base address:0x8000

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:219135 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:219135 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:308503705 (294.2 MiB) TX bytes:308503705 (294.2 MiB)

Now we continue following the guide from falko.

yum install http://au1.mirror.crc.id.au/repo/ker...6-3.noarch.rpm

yum install kernel-xen xen
....
...
..
.
Till you reach
rpm -Uvh --force libvirt-0.9.4-23.el6.x86_64.rpm libvirt-client-0.9.4-23.el6.x86_64.rpm libvirt-python-0.9.4-23.el6.x86_64.rpm
reboot
uname -r
xm list
virsh list


At this point since now you have

[root@CentOS-62-64-minimal ~]# virsh list
Id Name State
----------------------------------
0 Domain-0 running

now we issue the command
ifconfig -a <- again and now we should have something like this.

br0 Link encap:Ethernet HWaddr DE:F7:E85:C0:4E
inet addr: xxx.xxx.033.083 Bcast: xxx.xxx.033.087 Mask:255.255.255.248
inet6 addr: fe80::dcf7:e8ff:fed5:c04e/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:314445 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:612808 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:51583085 (49.1 MiB) TX bytes:759490924 (724.3 MiB)

dummy0 Link encap:Ethernet HWaddr DE:F7:E85:C0:4E
inet6 addr: fe80::dcf7:e8ff:fed5:c04e/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING NOARP MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:6791 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:296062 (289.1 KiB)

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 54:04:A6:F1:7A:C8
inet addr: xxx.xxx.020.170 Bcast: xxx.xxx.020.191 Mask:255.255.255.224
inet6 addr: fe80::5604:a6ff:fef1:7ac8/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:6149155 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1935534 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:8724166695 (8.1 GiB) TX bytes:360734002 (344.0 MiB)
Interrupt:206 Base address:0x8000

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:219135 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:219135 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:308503705 (294.2 MiB) TX bytes:308503705 (294.2 MiB)

tap16.0 Link encap:Ethernet HWaddr FE:FF:FF:FF:FF:FF
inet6 addr: fe80::fcff:ffff:feff:ffff/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:18313 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:34614 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:500
RX bytes:2908310 (2.7 MiB) TX bytes:34196939 (32.6 MiB)

vif16.0 Link encap:Ethernet HWaddr FE:FF:FF:FF:FF:FF
inet6 addr: fe80::fcff:ffff:feff:ffff/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:45 errors:0 dropped:1 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:32
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:3646 (3.5 KiB)

virbr0 Link encap:Ethernet HWaddr 52:54:00:FF:44:1B
inet addr:192.168.122.1 Bcast:192.168.122.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:53 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:4725 (4.6 KiB)

virbr0-nic Link encap:Ethernet HWaddr 52:54:00:FF:44:1B
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:500
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

From here on guys you are on your own with falkos guide and the net too.


** NOTE Once you guys have installed the first VM you put the next ip in my case xxx.xxx.033.084 as the first VM ip and the netmask 255.255.255.248 in my case but be careful here .. on the VM's GATEWAY you should put the bridge IP which in my case was xxx.xxx.033.083.
Leaving me with my first VM 's eth0 config with this lines on it.
IPADDR= xxx.xxx.033.084
NETMASK=255.255.255.248
GATEWAY= xxx.xxx.033.83

** REMEMBER to always use your bridges IP as your gateway ip on your VM's.

Thank you all.
Thats all for now.
Thank to everyone for your help specially FALKO.
Ed

FALKO PLEASE mark this as resolved .. Don't know how to do it .. sorry. THANKS
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to NeonNexxus For This Useful Post:
falko (24th June 2012), Upsurged (2nd August 2012)
  #5  
Old 2nd August 2012, 15:26
Upsurged Upsurged is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Thank you Ed & Falko, just additional query

Hi Ed,

Thanks a lot for solving me this trouble.

But I have a query, arent we wasting one valuable IP just for the bridge interface ?

Is there any way we can utilize the bridge IP on some services, without wasting it as the gateway ?

Thanks,
GR
Reply With Quote
  #6  
Old 4th August 2012, 12:44
NeonNexxus NeonNexxus is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Hi upsurged

Well in your question yes we are practically wasting one Ip doing nothing.
Let me try to solve this riddle another way that i am thinking.
Sorry about the delay on answering. Had some personal issues.
I will try some things for monday will let you know then.
Thanks
Ed
Reply With Quote
  #7  
Old 13th August 2012, 07:45
Upsurged Upsurged is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default A possible solution

Hi Ed,

Apologies again from my side, for the delay in posting. I had tried to configure a service in the root box to utilize the gateway IP, and it had been successful.

The only drawback, I am very skeptical in running any service on the root box other than libvirt, and wish that I would rather run it in a vm.

Thanks,
GR.
Reply With Quote
  #8  
Old 13th August 2012, 14:56
NeonNexxus NeonNexxus is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Hi Upsurge

Hi Upsurge I thought you wanted to utilize the gateway Ip in a VM not run a service on that ip in which I think I have succeded too.
Just give me a couple more days to do some more testing and i will let you know.
Thanks
Ed
Reply With Quote
  #9  
Old 13th August 2012, 16:24
Upsurged Upsurged is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default You are the saviour

Hi Ed,

You are perfectly right, I would like to use the IP in a vm.

Thank you for the trouble.


Regards,
Raja.
Reply With Quote
  #10  
Old 6th September 2012, 04:12
Upsurged Upsurged is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default Any ideas

Hi Ed,

Sorry for being a bother. But the system is currently in production now, and I dont want to mess it up for testing. Could you share what was your idea, maybe I can try locally and then apply on the root server.

Thanks,
GR
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Xen On CentOS 6.2 (x86_64) sania9 Installation/Configuration 5 24th July 2012 11:46
CentOS 6.2 and Xen DionWales HOWTO-Related Questions 0 27th May 2012 18:19
Virtualization With Xen On CentOS 6.2 (x86_64) (Paravirtualization & Hardware Virtual bayzid_ahsan Installation/Configuration 0 12th February 2012 09:22
Problems connecting my HTC Desire outgoing mail client to Postfix and ISP Config 2 j.smith1981 Server Operation 6 12th July 2010 19:07
Centos 5.2 + ISPConfig 3 tutorial - Problem with email tanakskool Server Operation 1 3rd June 2009 16:22


All times are GMT +2. The time now is 03:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.