#1  
Old 16th July 2012, 11:18
dejan.b dejan.b is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry Mail problems...again

Hello!

Again i'm encountering problems with postfix mail server on Debian 5.0.6...

Everything worked ok for days, but from yesterday mail server stoped again...
I'm seeing clamscan process in process list, it uses 100% CPU and when i try to logon to server or to send mails it fails!

After stopping clamav and amavis, cpu usage is few percent, but postfix doesnt work at all!
In mail logs i see error: "Postfix Could not connect to 127.0.0.1:10024 connection refused!"

Allways problems with SMTP and ISPConfig, am i doing something wrong, or what?

Best Regards!
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 16th July 2012, 12:32
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 35,486
Thanks: 813
Thanked 5,256 Times in 4,121 Posts
Default

Quote:
Allways problems with SMTP and ISPConfig, am i doing something wrong, or what?
First of all, its a problem with clamav and not ispconfig. ISPConfig is a controlpanel that writes config files, it does not filter your emails. The second thing is, this setup works on ten thousands of servers without an issue, so you can rest assured that its a problem with your server and not a general problem with the setup.

You can not send emails because you stopped the filtering service. To be able to send emails again, ensure that your clamav is up to date:

apt-get update
apt-get upgrade

Then restart the filter so that they are online:

/etc/init.d/clamav restart
/etc/init.d/amavis restart
/etc/init.d/postfix restart
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 16th July 2012, 13:55
dejan.b dejan.b is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Exclamation Answer

Ok,

But i can't update clamav because support for Debian 5.0.6 doesnt exist anymore...

When i run apt-get update i get:
Code:
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.5 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 201006             26-18:48] lenny Release.gpg
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.5 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 201006             26-18:48] lenny/contrib Translation-en_US
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.5 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 201006             26-18:48] lenny/main Translation-en_US
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.5 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 201006             26-18:48] lenny Release
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.5 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 201006             26-18:48] lenny/contrib Packages/DiffIndex
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.5 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 201006             26-18:48] lenny/main Packages/DiffIndex
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile Release.gpg
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/main Translation-en_US
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/contrib Translation-en_US
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/non-free Translation-en_US
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile Release
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/main Packages/DiffIndex
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/contrib Packages/DiffIndex
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/non-free Packages/DiffIndex
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/main Packages
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/contrib Packages
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/non-free Packages
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/main Packages
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/contrib Packages
Ign http://volatile.debian.org lenny/volatile/non-free Packages
Err http://volatile.debian.org lenny/volatile/main Packages
  301 Moved Permanently
Err http://volatile.debian.org lenny/volatile/contrib Packages
  301 Moved Permanently
Err http://volatile.debian.org lenny/volatile/non-free Packages
  301 Moved Permanently
W: Failed to fetch http://volatile.debian.org/debian-volatile/dists/lenny/volati             le/main/binary-amd64/Packages  301 Moved Permanently

W: Failed to fetch http://volatile.debian.org/debian-volatile/dists/lenny/volati             le/contrib/binary-amd64/Packages  301 Moved Permanently

W: Failed to fetch http://volatile.debian.org/debian-volatile/dists/lenny/volati             le/non-free/binary-amd64/Packages  301 Moved Permanently

E: Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used              instead.
When i run "apt-get upgrade" i get:

Code:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages will be upgraded:
  clamav-base clamav-docs clamav-freshclam tzdata
4 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 33.7MB of archives.
After this operation, 4780kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? y
WARNING: The following packages cannot be authenticated!
  tzdata clamav-base clamav-docs clamav-freshclam
Install these packages without verification [y/N]? y
Err http://volatile.debian.org lenny/volatile/main tzdata 2011n-0lenny1
  301 Moved Permanently
Err http://volatile.debian.org lenny/volatile/main clamav-base 0.97.3+dfsg-1~lenny1
  301 Moved Permanently
Err http://volatile.debian.org lenny/volatile/main clamav-docs 0.97.3+dfsg-1~lenny1
  301 Moved Permanently
Err http://volatile.debian.org lenny/volatile/main clamav-freshclam 0.97.3+dfsg-1~lenny1
  301 Moved Permanently
Failed to fetch http://volatile.debian.org/debian-volatile/pool/volatile/main/t/tzdata/tzdata_2011n-0lenny1_all.deb  301 Moved Permanently
Failed to fetch http://volatile.debian.org/debian-volatile/pool/volatile/main/c/clamav/clamav-base_0.97.3+dfsg-1~lenny1_all.deb  301 Moved Permanently
Failed to fetch http://volatile.debian.org/debian-volatile/pool/volatile/main/c/clamav/clamav-docs_0.97.3+dfsg-1~lenny1_all.deb  301 Moved Permanently
Failed to fetch http://volatile.debian.org/debian-volatile/pool/volatile/main/c/clamav/clamav-freshclam_0.97.3+dfsg-1~lenny1_amd64.deb  301 Moved Permanently
E: Unable to fetch some archives, maybe run apt-get update or try with --fix-missing?


What to do now?
Why it suddenly stoped to work?


Regards!


Quote:
Originally Posted by till View Post
First of all, its a problem with clamav and not ispconfig. ISPConfig is a controlpanel that writes config files, it does not filter your emails. The second thing is, this setup works on ten thousands of servers without an issue, so you can rest assured that its a problem with your server and not a general problem with the setup.

You can not send emails because you stopped the filtering service. To be able to send emails again, ensure that your clamav is up to date:

apt-get update
apt-get upgrade

Then restart the filter so that they are online:

/etc/init.d/clamav restart
/etc/init.d/amavis restart
/etc/init.d/postfix restart
Reply With Quote
  #4  
Old 16th July 2012, 13:57
commentator commentator is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: The Netherlands
Posts: 146
Thanks: 49
Thanked 7 Times in 5 Posts
Default

I think there is something wrong with clamav
I see a lot of error messages and broken update files on my servers.

Maybe your server doesn't detect broken defs and is then using a lot of cpu
Reply With Quote
  #5  
Old 16th July 2012, 18:11
Athar Athar is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: France
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via Skype™ to Athar
Default

You can rebuild ClamAV from sources too.

Debian 5 is no more recommended, The best think to do should be to upgrade to Debian 6, from my point of view.
Reply With Quote
  #6  
Old 19th July 2012, 11:43
dejan.b dejan.b is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Upgraded...

Hello!

I upgraded server to Debian 6.0.5 and everything went ok, expect CLAMSCAN!

Still using CPU for about 80% so e-mails are going very slowly....

What to do now?

Regards!
Reply With Quote
  #7  
Old 19th July 2012, 14:44
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 35,486
Thanks: 813
Thanked 5,256 Times in 4,121 Posts
 
Default

The system should use clamd and not clamscan. Clamscan is only used when clamd is not working. Restart clamd and check the clamav logs for errors.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mail recipient linux_red Installation/Configuration 6 9th March 2012 14:24
Sendig mail Error fisherofer Installation/Configuration 12 30th November 2011 07:56
installing squirrelmail on Debian with ispconfig3 saco721 Installation/Configuration 18 1st April 2011 17:57
Cannot send or receive mail after setup 50CentOS HOWTO-Related Questions 3 11th June 2010 15:10
Why did Squirrelmail, Dovecot/IMAP & Outbound mail break? websissy Technical 4 29th October 2009 22:39


All times are GMT +2. The time now is 02:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.