Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > General

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 22nd February 2012, 14:18
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 36,380
Thanks: 833
Thanked 5,481 Times in 4,315 Posts
Default

Did you run this on the slave and not the master and did you enable debugging before you run the command? According to the output, debuffing was not enabled or the command was not run on the salve server.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #12  
Old 22nd February 2012, 14:19
tom123 tom123 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 93
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I've ran on the slave.

On the master, i'm unable to add user. Every time i try to add a new user, the whole panel will hang and I have to restart apache.
Reply With Quote
  #13  
Old 22nd February 2012, 14:27
tom123 tom123 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 93
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

my mistake, debug was not enabled from the panel.
now i've enabled debug, but slave still doesn't log or exec anything.

the same site, activated on the master, is working properly.
seems that salve is unable to connect to master server.
Reply With Quote
  #14  
Old 22nd February 2012, 14:27
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 36,380
Thanks: 833
Thanked 5,481 Times in 4,315 Posts
Default

Quote:
Every time i try to add a new user, the whole panel will hang and I have to restart apache.
About what kind of user are you talking? We have sys users, remote users, email users, ftp users, ssh users, site users, webdav users? And which guide did you follow to prepare the servers for the installation of ispconfig?

Quote:
I've ran on the slave.
Then the slave cant connect to the mysql db of the master. This happens e.g. when the hosts files on both servers are not prepared in the way that is described in the multiserver guides. You can verify that by using the master mysql login details from the ispconfig config.inc.php file to connect from the slave to the master on the commandline.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #15  
Old 22nd February 2012, 14:46
tom123 tom123 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 93
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

you are right. I've totally forgot to add ips in host file.
Reply With Quote
  #16  
Old 22nd February 2012, 14:52
tom123 tom123 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 93
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

slave absolutely needs mysql root access to the master?
Is not possibile to create an unprivileged user?
Reply With Quote
  #17  
Old 22nd February 2012, 15:03
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 36,380
Thanks: 833
Thanked 5,481 Times in 4,315 Posts
Default

Quote:
slave absolutely needs mysql root access to the master?
The root user is only required for the installation, it is not used by ispconfig when connecting to the master.

Quote:
Is not possibile to create an unprivileged user?
Thats what the ispconfig installer is doing, but without the correct entrys in the hosts files, these users are wrong now so that the salve cant connect to the master. To fix that, uninstall ispconfig on the slave, delete the record for the slave server in the server of the master table and then reinstall ispconfig on the slave.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #18  
Old 22nd February 2012, 15:11
tom123 tom123 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 93
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I've done a new installation.
on the master i'm able to see a mysql user called: "ispcsrv4" with no privilege on it. I don't think that ISPConfig is using this user, so it still using root account.
Reply With Quote
  #19  
Old 22nd February 2012, 15:25
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 36,380
Thanks: 833
Thanked 5,481 Times in 4,315 Posts
Default

Your wrong here, ispconfig never uses the root account (at least if you have not modified the ispconfig sources ) and the ispcsrv user has priviliges for the tables where it needs access to as it has no global privs of course, see all the other privilige tables in the mysql db, you will find them there. If the ispcsrv user cant access the master from the slave, then your hosts files or server hostnames are still not correct. The lines in the hosts files have to be exactly as described in the guides and they have to match with the fqdn of the server and they have to be fqdn only, so this is ok:

123.123.123.123 server.hosts.tld

while this will not work with mysql:

123.123.123.123 server.hosts.tld server

or

123.123.123.123 server

and the commands:

hostname

and

hostname -f

have to retutn both:

server.hosts.tld

if you configured the servers correctly and as described in the guides. If:

hostname returns "server" while hostname -f returns "server.hosts.tld" then your system is not installed properly.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #20  
Old 22nd February 2012, 16:38
tom123 tom123 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 93
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

Thank you.
Now all seems to be ok.
The only thing that doesn't work is user creation, but i thank that is an issue with my test vps.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
lots of questions from noob papokergod Installation/Configuration 5 21st January 2009 13:19
Some basic pre-installation questions jeffw85 Installation/Configuration 1 26th November 2007 08:25
Hostname & DNS questions... SurfingAlien Installation/Configuration 6 16th October 2007 16:32
Questions and more questions... ellisgl General 1 21st July 2007 14:52
Many "is this possible?" questions... ClarkVent General 2 6th June 2007 15:35


All times are GMT +2. The time now is 15:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.