Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 9th November 2011, 22:44
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by denpark View Post
1) could this be the root cause of the problem?
Yes.

Quote:
Originally Posted by denpark View Post
2) what would cause ftp users from being added to the ftp_users table? if this is empty, then from what table is the ispconfig admin gui getting the information from to display in the gui? it seems there might be a disconnect here.

thanks in advance,
Dennis
Are your database details in /usr/local/ispconfig/server/lib/config.inc.php and /usr/local/ispconfig/interface/lib/config.inc.php correct?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Sponsored Links
  #12  
Old 9th November 2011, 23:50
denpark denpark is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Location: silicon valley
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Falko - Thanks for the reply. While I didn't see any obvious mistakes in the details,..there were a few things that I observed. Please see below.

Quote:
Originally Posted by falko View Post
Yes.

Are your database details in /usr/local/ispconfig/server/lib/config.inc.php and /usr/local/ispconfig/interface/lib/config.inc.php correct?

here is what i am look at in 'usr/local/ispconfig/server/lib/config.inc.php'

starting at line 63

//**Database
$conf['db_type'] = 'mysql';
$conf['db_host'] = 'localhost';
$conf['db_database'] = 'dbispconfig';
$conf['db_user'] = 'ispconfig';
$conf['db_password'] = '~';
$conf['db_charset'] = 'utf8'; // same charset as html-charset - (HTML --> MYSQL: "utf-8" --> "utf8", "iso-8859-1" --> "latin1")
$conf['db_new_link'] = false;
$conf['db_client_flags'] = 0;


here is what i observed:
i looked at the user table of the running mysql instance db and at the user table for the ispconfig entry. I see that in the ispconfig entry, all the *_priv columns are set to 'N'.


Question --
1) Could that be the problem?
2) How to remedy?
3) where in the setup did I go wrong for it to be this way?

4) is the mysql user that is set in the config -- 'ispconfig' the correct user? I see that root user and the sys maintenance users are the only ones where the _priv columns are set to 'Y'.

Thanks in advance,
Dennis
__________________
System Info
  • ISP Config v3.0.4
  • Operating system: Oneiric Ubuntu Server 11.10
  • Kernel: 3.0.0-12-server
  • Processor: Dual Core AMD Athlon(tm) 4450B; 2.3 GHz, 2x512K Cache, x86_64
  • Memory: 4.0 GB
Reply With Quote
  #13  
Old 10th November 2011, 08:59
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,792
Thanks: 821
Thanked 5,338 Times in 4,188 Posts
Default

1) No, thats not related. The permissions of the ispconfig user are defined in the db table, not the user table. All mysql users that have only access to a specific database like the ispconfig user have their permissions set to "N" in user table and to "Y" in db table.

2) Test the login for the ispconfig mysql user:

mysql -u ispconfig -p dbispconfig

the command will ask you then for password. Please specify the exact password from the config.inc.php file.

4) The user ispconfig is the correct user and the permissions you describe are correct for the ISPCOnfig user. It is required that the priv columns are set to 'N' for the ispconfig user in the user table.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #14  
Old 10th November 2011, 09:26
denpark denpark is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Location: silicon valley
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Till - thanks for the response.

I've tried logging into phpmyadmin with the user: ispconfig and was able to successfully login with access to the dbispconfig database.

Any other suggestions?

thanks,
Dennis
__________________
System Info
  • ISP Config v3.0.4
  • Operating system: Oneiric Ubuntu Server 11.10
  • Kernel: 3.0.0-12-server
  • Processor: Dual Core AMD Athlon(tm) 4450B; 2.3 GHz, 2x512K Cache, x86_64
  • Memory: 4.0 GB
Reply With Quote
  #15  
Old 10th November 2011, 09:28
denpark denpark is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Location: silicon valley
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

As stated in earlier messages - shoudln't the table, ftp_users, be populated with the ftp_user? at least, that is what i observed in the:

/usr/local/ispconfig/server/lib/config.inc.php

file.

so there must be some config gap here -- how to remedy this?
__________________
System Info
  • ISP Config v3.0.4
  • Operating system: Oneiric Ubuntu Server 11.10
  • Kernel: 3.0.0-12-server
  • Processor: Dual Core AMD Athlon(tm) 4450B; 2.3 GHz, 2x512K Cache, x86_64
  • Memory: 4.0 GB
Reply With Quote
  #16  
Old 10th November 2011, 09:30
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,792
Thanks: 821
Thanked 5,338 Times in 4,188 Posts
Default

As the FTP user is missing in the ftp_user table, it must be missing in ispconfig as well. FTP will not work until there is a FTP user, login to ispconfig and create the FTP user again and check if you get any errors displayed, as the FTP user is only created if you dont get a error.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #17  
Old 10th November 2011, 09:41
denpark denpark is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Location: silicon valley
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Till -- yes, i do see the ftp users there - that must have been a mistake on my part. I double checked and i do see the user there.

so then how can i troubleshoot this issue of the ftp user not being able to log into the system?

thanks in advance,
Dennis
__________________
System Info
  • ISP Config v3.0.4
  • Operating system: Oneiric Ubuntu Server 11.10
  • Kernel: 3.0.0-12-server
  • Processor: Dual Core AMD Athlon(tm) 4450B; 2.3 GHz, 2x512K Cache, x86_64
  • Memory: 4.0 GB
Reply With Quote
  #18  
Old 10th November 2011, 10:17
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,792
Thanks: 821
Thanked 5,338 Times in 4,188 Posts
Default

Please see ISPConfig FAQ on how to debug pure-ftpd:

http://www.faqforge.com/linux/contro...-debian-linux/
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #19  
Old 10th November 2011, 21:38
denpark denpark is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Location: silicon valley
Posts: 23
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Default

RESOLVED!

after double checking everything, I finally got around to checking my router.

I'm embarrassed to admit it, but seems like it was a firewall problem!

my home router's port was not open for 8080 and the ftp ports. only ssh and 80.

lesson for me - double check the obvious things first! - thanks for your help everyone!

__________________
System Info
  • ISP Config v3.0.4
  • Operating system: Oneiric Ubuntu Server 11.10
  • Kernel: 3.0.0-12-server
  • Processor: Dual Core AMD Athlon(tm) 4450B; 2.3 GHz, 2x512K Cache, x86_64
  • Memory: 4.0 GB
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
ftp, ispconfig 3, pureftp, ubuntu 11.10

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Email problem 'Cannot set my user or group id.' (using ISPConfig 3 + OpenSuSE 11.2) urosm Installation/Configuration 5 19th June 2010 22:41
can't send/receive mail fedora 12 - ispconfig 3 ev0css Installation/Configuration 9 17th May 2010 21:44
ISPConfig 3 Send/Receive mail not working. Acidut General 6 4th April 2010 11:24
proFTPd passive mode problems bisbell Server Operation 8 6th August 2008 21:12
Question about Virtual Hosting With Proftpd And MySQL (Incl. Quota) On Debian Etch ikkem HOWTO-Related Questions 30 26th February 2008 19:38


All times are GMT +2. The time now is 09:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.