Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > General

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 16th March 2011, 04:00
Toucan Toucan is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 479
Thanks: 78
Thanked 41 Times in 34 Posts
Default Possible send mail problem

I'm having problems using mail on one server. Any mail that seems to be generated seems to just get stuck in the outgoing mail queue. Most are sent from a php script but some may not be. The messages reports look like this:

EB68F28D 444 Wed Mar 16 01:32:29 me@me.com
(connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused)
david@myother server.com


all other messages also seem to be connection refused

netstat -tap
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 localhost.localdo:10025 *:* LISTEN 3417/master
tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 8190/mysqld
tcp 0 0 localhost.localdo:spamd *:* LISTEN 2730/spamd.pid
tcp 0 0 *:sunrpc *:* LISTEN 2292/portmap
tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 14776/pure-ftpd (SE
tcp 0 0 badbison.badbiso:domain *:* LISTEN 1640/mydns
tcp 0 0 localhost.locald:domain *:* LISTEN 1640/mydns
tcp 0 0 *:munin *:* LISTEN 3568/munin-node
tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN 2502/sshd
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 3417/master
tcp 0 0 localhost.localdoma:671 *:* LISTEN 3463/famd
tcp 0 0 localhost.localdo:45931 localhost.locald:sunrpc TIME_WAIT -
tcp 0 0 localhost.localdo:39425 localhost.localdoma:671 TIME_WAIT -
tcp 0 0 badbison.badbison:39470 badbison.co.uk:mysql TIME_WAIT -
tcp 0 52 badbison.badbison.c:ssh 5acbb067.bb.sky.c:49447 ESTABLISHED 7097/0
tcp 0 0 badbison.badbison:36356 badbison.badbison:imap2 TIME_WAIT -
tcp6 0 0 [::]:imaps [::]:* LISTEN 3331/couriertcpd
tcp6 0 0 [::]op3s [::]:* LISTEN 3349/couriertcpd
tcp6 0 0 [::]op3 [::]:* LISTEN 3337/couriertcpd
tcp6 0 0 [::]:imap2 [::]:* LISTEN 3314/couriertcpd
tcp6 0 0 [::]:http-alt [::]:* LISTEN 13764/apache2
tcp6 0 0 [::]:www [::]:* LISTEN 13764/apache2
tcp6 0 0 [::]:tproxy [::]:* LISTEN 13764/apache2
tcp6 0 0 [::]:ftp [::]:* LISTEN 14776/pure-ftpd (SE
tcp6 0 0 localhost:domain [::]:* LISTEN 1640/mydns
tcp6 0 0 [::]:ssh [::]:* LISTEN 2502/sshd
tcp6 0 0 [::]:https [::]:* LISTEN 13764/apache2
tcp6 0 0 badbison.badbison.c:www 5acbb067.bb.sky.c:50248 TIME_WAIT -
tcp6 0 0 badbison.badbison.c:www 5acbb067.bb.sky.c:50252 FIN_WAIT2 -




uname -a
Linux badbison.badbison.com 2.6.26-2-amd64 #1 SMP Tue Jan 25 05:59:43 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux

Last edited by Toucan; 16th March 2011 at 04:08.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 16th March 2011, 10:58
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 37,036
Thanks: 841
Thanked 5,655 Times in 4,464 Posts
Default

The amavisd service is not started. To fix that, start amavisd.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
Toucan (16th March 2011)
  #3  
Old 16th March 2011, 18:31
Toucan Toucan is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 479
Thanks: 78
Thanked 41 Times in 34 Posts
Default

Till, thank you for that.

starting the service and flushing the mail queue worked.

How did you know that was the issue? Was it just the lack of service for amavisd from the netstat command?
Reply With Quote
  #4  
Old 16th March 2011, 18:46
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 37,036
Thanks: 841
Thanked 5,655 Times in 4,464 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Toucan View Post
How did you know that was the issue? Was it just the lack of service for amavisd from the netstat command?
It was the error of the message in the mailqueue:

connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused

The normal email port is 25, but the error occured on port 10024, which is the port of the amavisd daemon.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #5  
Old 16th March 2011, 18:54
Toucan Toucan is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 479
Thanks: 78
Thanked 41 Times in 34 Posts
Default

Thank you. A good learning problem solving exercise for me.
Reply With Quote
  #6  
Old 17th March 2011, 01:06
Toucan Toucan is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 479
Thanks: 78
Thanked 41 Times in 34 Posts
Default

Sadly I should have asked the question, why was amavisd offline to start with....

It is running now but mails are still getting caught in the queue with errors. When sending an email through roundcube, the server load went sky high and caused it to become completely unresponsive. The load went up beyond 50.

It's now down to:
Code:
uptime
 23:01:30 up 33 days, 21:28,  1 user,  load average: 0.59, 0.31, 0.45
uptime
 23:02:26 up 33 days, 21:29,  1 user,  load average: 0.23, 0.26, 0.43
uptime
 23:03:06 up 33 days, 21:29,  1 user,  load average: 0.12, 0.22, 0.41





The queue looks like this:
Code:
C05392E        1495 Wed Mar 16 22:18:26  david@bon.com
(host 127.0.0.1[127.0.0.1] said: 451 4.5.0 Error in processing, id=21674-01, parts_decode_ext FAILED: file(1) utility (/usr/bin/file) error: run_command (open pipe): Can't fork at /usr/lib/perl/5.10/IO/File.pm line 66. at /usr/sbin/amavisd-new line 2892. (in reply to end of DATA command))
                                         admin@goti.com

CC038208       1781 Wed Mar 16 22:45:40  david@baon.com
(host 127.0.0.1[127.0.0.1] said: 421 4.3.2 Service shutting down, closing channel (in reply to MAIL FROM command))
                                         admin@goti.com

430DE286        519 Wed Mar 16 22:22:31  me@mydom.com
(host 127.0.0.1[127.0.0.1] said: 451 4.5.0 Error in processing, id=21694-01, parts_decode_ext FAILED: file(1) utility (/usr/bin/file) error: run_command (open pipe): Can't fork at /usr/lib/perl/5.10/IO/File.pm line 66. at /usr/sbin/amavisd-new line 2892. (in reply to end of DATA command))
                                         me@mydom.com

37C3E30         548 Wed Mar 16 22:04:54  admin@gohosti.com
(host 127.0.0.1[127.0.0.1] said: 421 4.3.2 Service shutting down, closing channel (in reply to MAIL FROM command))
                                         david@baon.com
The free memory looks like this:
Code:
free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        511312     494168      17144          0       1764      29508
-/+ buffers/cache:     462896      48416
Swap:       498004     497860        144
Is it possible a new mail gets dealt with either in or out amavis kicks in and can't handle it all?

Last edited by Toucan; 17th March 2011 at 01:14.
Reply With Quote
  #7  
Old 17th March 2011, 11:17
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 37,036
Thanks: 841
Thanked 5,655 Times in 4,464 Posts
Default

I guess you need more memory. I use 2gb ram for my email vm's.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
Toucan (17th March 2011)
  #8  
Old 17th March 2011, 23:07
Toucan Toucan is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 479
Thanks: 78
Thanked 41 Times in 34 Posts
 
Default

Thanks Till
Increased ram to 1gb - and munin reports actually show some white space now.

For info of others who ask about minimum spec and performance, the server with 512kb was running fine serving about 20 CMS sites but when mail services were added it needed the extra memory most probably for the intense amavisd service. The extra ram has coincidently made web serving MUCH faster. Full spec as below on a vds:

250 MHz processing reservation though no limit on bursts
1Gb of ram
1Gbps connectivity
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How cai remove amavis from postfix ? gabrix Server Operation 16 2nd October 2012 10:58
Postfix Wont Send Email From Webmail Only carlosinfl Server Operation 2 12th January 2011 15:50
ISPconfig 3 some users cannot send email to outside Rockblade Installation/Configuration 7 29th April 2010 02:40
421 Unexpected failure Lizard King Installation/Configuration 20 7th July 2009 21:43
Filtering emails using Spamassassin and Clamav for Exchange 2000 Server Rocky Server Operation 19 11th March 2008 09:27


All times are GMT +2. The time now is 02:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.