Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 16th February 2011, 03:26
czeslawoo czeslawoo is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default sendmail - php mail() function

Hi everybody,

I have a problem with sendmail not sending emails while I am using php mail() function.

My setup is a local LAMP server on Ubuntu, I am using it(or better-setting it up at the moment) as my test web server.

What I have noticed is when I login to the server via STH and run:

czeslawoo@sthserver:~$ sendmail realemail@google.com < testmessage

my email is dispatched and i can recaive it in googlemail.

syslog looks like this:


Feb 16 00:50:22 sthserver sendmail[22458]: My unqualified host name (sthserver) unknown; sleeping for retry
Feb 16 00:51:22 sthserver sendmail[22458]: unable to qualify my own domain name (sthserver) -- using short name
Feb 16 00:51:22 sthserver sendmail[22458]: p1G0pMYt022458: from=czeslawoo, size=23, class=0, nrcpts=1, msgid=<201102160051.p1G0pMYt022458@sthserver>, relay=czeslawoo@localhost
Feb 16 00:51:22 sthserver sm-mta[22461]: p1G0pM4J022461: from=<czeslawoo@sthserver>, size=314, class=0, nrcpts=1, msgid=<201102160051.p1G0pMYt022458@sthserver>, proto=ESMTP, daemon=MTA-v4, relay=localhost [127.0.0.1]
Feb 16 00:51:22 sthserver sendmail[22458]: p1G0pMYt022458: to=realemail@googlemail.com, ctladdr=czeslawoo (1000/1000), delay=00:00:00, xdelay=00:00:00, mailer=relay, pri=30023, relay=[127.0.0.1] [127.0.0.1], dsn=2.0.0, stat=Sent (p1G0pM4J022461 Message accepted for delivery)
Feb 16 00:51:23 sthserver sm-mta[22463]: STARTTLS=client, relay=gmail-smtp-in.l.google.com., version=TLSv1/SSLv3, verify=FAIL, cipher=RC4-SHA, bits=128/128
Feb 16 00:51:23 sthserver sm-mta[22463]: p1G0pM4J022461: to=<realemail@googlemail.com>, ctladdr=<czeslawoo@sthserver> (1000/1000), delay=00:00:01, xdelay=00:00:01, mailer=esmtp, pri=120314, relay=gmail-smtp-in.l.google.com. [209.85.229.27], dsn=2.0.0, stat=Sent (OK 1297817379 j2si5312976wbz.33)

but when I am running my php scrip I have something like this:

Feb 16 00:59:59 sthserver sendmail[22475]: unable to qualify my own domain name (sthserver) -- using short name
Feb 16 00:59:59 sthserver sendmail[22475]: p1G0xxxI022475: from=www-data, size=134, class=0, nrcpts=0, msgid=<201102160059.p1G0xxxI022475@sthserver>, relay=www-data@localhost
Feb 16 01:00:01 sthserver sm-msp-queue[22496]: My unqualified host name (sthserver) unknown; sleeping for retry


What Ive noticed is :
nrcpts = 0 - it cant be good:/
user used in a second case is www-data, and that = apache as far as i know.

Is this just a user related problem?? www-data user does not have rights to use sendmail?? How to make this work??

I dont realy understand sendmail and sorry if this is a trivial problem but I spent so much time on setting this server to work lately ... that i need to now how to fix this problem first and then I look at it and learn how ...

sendmail version is 8.14.3

let me know if you will need any more info

tyvm for help

ps:
php script receive data from simple html feedback form and looks like this:
--------------------------------------------------------------
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', '1');

$email_from = $_POST["email"] ;
$message_from = $_POST["message"] ;
$sendto = "realemail@googlemail.com";
$title = "Feedback Form";

$val = mail( $sendto, $title, $message_from, "FROM: $email_from");

if($val) echo "Email sent";
else echo "Email error" ;

-------------------------------------------------------------------
Reply With Quote
Sponsored Links
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
libWand.so.10 error Taxick Installation/Configuration 8 3rd May 2009 02:27
localhost postfix/master: fatal: bind 127.0.0.1 port 125: Permission denied g18c Installation/Configuration 4 24th March 2009 18:39
just the last step...and it works. Postfix...need help config. ubuntusr Installation/Configuration 1 5th January 2009 10:50
Apache2 Freezes celtic Server Operation 31 28th May 2007 18:18
Postfix reject connections gabrix Server Operation 27 25th January 2007 09:37


All times are GMT +2. The time now is 00:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.