Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > HOWTO-Related Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 18th September 2010, 12:07
Showa Showa is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 62
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default The Perfect Server - CentOS 5.5 x86_64 [ISPConfig 3] where put quota

Hello to you all,

I am building a server according above mentioned howto. I have reached point 8 page 3.
I have made raid 1 partition for my os.
Here is my fstab:

/dev/md1 / ext3 defaults 1 1
/dev/md8 /windows vfat defaults 0 0
/dev/md5 /tmp ext3 defaults 1 2
/dev/md4 /home ext3 defaults 1 2
/dev/md3 /var ext3 defaults 1 2
/dev/md2 /usr ext3 defaults 1 2
/dev/md0 /boot ext3 defaults 1 2
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/md6 swap swap defaults 0 0

My question is where do I have to insert my usrquota and grpquota?

With kind regards,

Ad.

Last edited by Showa; 18th September 2010 at 12:27.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 18th September 2010, 15:11
Showa Showa is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 62
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Is it maybe something like this?
md0 untill md7 are in raid1 on hdb and hdc, md8 is on sda untill sdd in raid5. On these four disks is also a large logical volume To put my data on for my internal network.

/dev/md1 / ext3 defaults 1 1
/dev/md8 /windows vfat defaults 0 0
/dev/md5 /tmp ext3 defaults 1 2
/dev/md4 /home ext3 defaults 1 2
/dev/md3 /var ext3 defaults 1 2
/dev/md2 /usr ext3 defaults 1 2
/dev/md0 ext3 defaults,usrquota,grpquota 1 1
LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/md6 swap swap defaults 0 0

With kind regards,

Ad.
Reply With Quote
  #3  
Old 19th September 2010, 16:06
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,747 Times in 2,578 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Showa View Post
My question is where do I have to insert my usrquota and grpquota?
That depends on which partitions you want to use quota. For example, if you want to use quota on / and /var, you must modify the /dev/md1 and /dev/md3 lines in /etc/fstab.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #4  
Old 19th September 2010, 16:22
Showa Showa is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 62
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Hello Falko,

Thank you for your reply.

At the moment I put it in /dev/md1 (root) like this: /dev/md1 / ext3 defaults,usrquota,grpquota 1 1

I will do the same with /dev/md3. Is it usefull to do this also in md2, md4 and md5?

With kind regards, Ad.
Reply With Quote
  #5  
Old 20th September 2010, 15:37
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,747 Times in 2,578 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Showa View Post
Is it usefull to do this also in md2, md4 and md5?
Only if you need quota in these partitions. Normally / and /var should be enough if you use ISPConfig.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to falko For This Useful Post:
Showa (20th September 2010)
  #6  
Old 20th September 2010, 19:48
Showa Showa is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 62
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Default

Thank you, I will try it that way.

Ad.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISPConfig3 mail doesn't work Marr General 6 1st September 2010 10:32
Can't Ping over VPN RoMiONeT Server Operation 2 4th July 2010 01:19
Sending mail ISPConfig 3 but not receivind catza Installation/Configuration 20 19th May 2010 13:47
The Perfect Setup - Debian Etch (Debian 4.0) some trouble daniel80 HOWTO-Related Questions 26 1st February 2008 17:30
The Perfect Setup Suse 9.3 - Postfix problems new_bee05 HOWTO-Related Questions 20 25th November 2005 03:30


All times are GMT +2. The time now is 10:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.