Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Technical

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 24th April 2010, 00:15
K_meleonu K_meleonu is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 108
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
Default CPU problems under Fedora 12 - Constantine

Hi all,
I run into a problem on a server running Fedora 12.
2 days ago my server crashed. It just frozed and i was not able to run anny command on it. The only solution was a reboot (from the button). After that i saw that it uses only one CPU core from 2.

The CPU is an Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.06GHz
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 4
stepping : 9
cpu MHz : 3066.590
cache size : 1024 KB

If i run mpstat -P ALL i get this:
[root@CrazyDesign ~]# mpstat -P ALL
Linux 2.6.32.11-99.fc12.i686 (CrazyDesign ) 04/24/2010 _i686_ (1 CPU)

01:06:00 AM CPU %usr %nice %sys %iowait %irq %soft %steal %guest %idle
01:06:00 AM all 66.23 0.00 4.84 5.01 1.45 2.50 0.00 0.00 19.97
01:06:00 AM 0 66.23 0.00 4.84 5.01 1.45 2.50 0.00 0.00 19.97

Untill the reboot it was showing (2 CPU) and then it was showing all, 0 and 1 and the values for core 0 and 1.
I thought it might be a kernel problem and i made an update (yum update kernet , kernel-headers, etc).
I also restarted the server after this update and nothing.

My uname -a shows:
Linux CrazyDesign 2.6.32.11-99.fc12.i686 #1 SMP Mon Apr 5 16:32:08 EDT 2010 i686 i686 i386 GNU/Linux

Hardware Information
Processors
Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.06GHz
CPU Speed: 3.07 GHz
Cache Size: 1024.00 KiB
System Bogomips: 6133
Load Averages: 100%
PCI Devices
(5x) Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN700/VN800/P4M800CE/Pro Host Bridge
Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT890 Host Bridge
PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
(2x) Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+
IDE interface: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller
IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE
(4x) USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0
ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller
VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro]
IDE Devices
none
SCSI Devices
ATA WDC WD800JB-00JJ (Direct-Access)
_NEC CD-RW NR-9500B (CD-ROM)
USB Devices
(4x) Linux Foundation 1.1 root hub
Linux Foundation 2.0 root hub


On another server with a same intel CPU and an older version of kernel is everything ok.
The info's are:
[root@smotocica ~]# mpstat -P ALL
Linux 2.6.31.12-174.2.3.fc12.i686 (smotocica.crazydesign) 04/24/2010 _i686_ (2 CPU)

01:08:23 AM CPU %usr %nice %sys %iowait %irq %soft %steal %guest %idle
01:08:23 AM all 41.04 0.68 7.56 0.59 0.07 0.82 0.00 0.00 49.26
01:08:23 AM 0 40.66 0.82 2.00 1.01 0.01 0.08 0.00 0.00 55.43
01:08:23 AM 1 41.41 0.54 13.07 0.17 0.13 1.56 0.00 0.00 43.13

[root@smotocica ~]# uname -a
Linux smotocica.crazydesign 2.6.31.12-174.2.3.fc12.i686 #1 SMP Mon Jan 18 20:22:46 UTC 2010 i686 i686 i386 GNU/Linux


Does anyone have any ideas? I am guessing this is a kernel problem. I think that this if this was a CPU problem the server would'n start at all after the restart.
Please post any links to similar problems or any other helpfull information you have.

Thank you all in advance.

Best regards

Last edited by K_meleonu; 24th April 2010 at 00:26.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 24th April 2010, 12:56
K_meleonu K_meleonu is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 108
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
Default

Hi to all again,
I was searching a little through dmesg and found something about my CPU.

x86 PAT enabled: cpu 0, old 0x7040600070406, new 0x7010600070106
initial memory mapped : 0 - 01000000
---------------------------------------------
Using APIC driver default
SFI: Simple Firmware Interface v0.7 http://simplefirmware.org
Intel MultiProcessor Specification v1.4
Virtual Wire compatibility mode.
MPTABLE: OEM ID: OEM00000
MPTABLE: Product ID: PROD00000000
MPTABLE: APIC at: 0xFEE00000
Processor #0 (Bootup-CPU)
I/O APIC #4 Version 17 at 0xFEC00000.
Processors: 1
SMP: Allowing 1 CPUs, 0 hotplug CPUs
nr_irqs_gsi: 24
PM: Registered nosave memory: 000000000009f000 - 00000000000a0000
PM: Registered nosave memory: 00000000000a0000 - 00000000000f0000
PM: Registered nosave memory: 00000000000f0000 - 0000000000100000
Allocating PCI resources starting at 3c000000 (gap: 3c000000:c2c00000)
Booting paravirtualized kernel on bare hardware
NR_CPUS:32 nr_cpumask_bits:32 nr_cpu_ids:1 nr_node_ids:1
PERCPU: Embedded 14 pages/cpu @c2000000 s34488 r0 d22856 u4194304
pcpu-alloc: s34488 r0 d22856 u4194304 alloc=1*4194304
pcpu-alloc: [0] 0
---------------------------------------------
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Initializing CPU#0
allocated 4914880 bytes of page_cgroup
please try 'cgroup_disable=memory' option if you don't want memory cgroups
Initializing HighMem for node 0 (000373fe:0003bff0)
Memory: 949720k/982976k available (3677k kernel code, 32564k reserved, 2312k data, 548k init, 77768k highmem)
virtual kernel memory layout:
fixmap : 0xffad5000 - 0xfffff000 (5288 kB)
pkmap : 0xff400000 - 0xff800000 (4096 kB)
vmalloc : 0xf7bfe000 - 0xff3fe000 ( 120 MB)
lowmem : 0xc0000000 - 0xf73fe000 ( 883 MB)
.init : 0xc09da000 - 0xc0a63000 ( 548 kB)
.data : 0xc079740c - 0xc09d9710 (2312 kB)
.text : 0xc0400000 - 0xc079740c (3677 kB)
Checking if this processor honours the WP bit even in supervisor mode...Ok.
SLUB: Genslabs=13, HWalign=128, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
Hierarchical RCU implementation.
--------------------------------------------
Fast TSC calibration using PIT
Detected 3066.522 MHz processor.
Calibrating delay loop (skipped), value calculated using timer frequency.. 6133.04 BogoMIPS (lpj=3066522)
Security Framework initialized
SELinux: Initializing.
SELinux: Starting in permissive mode
Mount-cache hash table entries: 512
Initializing cgroup subsys ns
Initializing cgroup subsys cpuacct
Initializing cgroup subsys memory
Initializing cgroup subsys devices
Initializing cgroup subsys freezer
Initializing cgroup subsys net_cls
CPU: Trace cache: 12K uops, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 1024K
CPU: Unsupported number of siblings 2
mce: CPU supports 4 MCE banks
----------------------------------------------
Enabling APIC mode: Flat. Using 1 I/O APICs
SMP disabled
Brought up 1 CPUs
Total of 1 processors activated (6133.04 BogoMIPS).
sizeof(vma)=84 bytes
sizeof(page)=32 bytes
sizeof(inode)=352 bytes
sizeof(dentry)=132 bytes
sizeof(ext3inode)=508 bytes
sizeof(buffer_head)=56 bytes
sizeof(skbuff)=184 bytes
sizeof(task_struct)=3256 bytes
CPU0 attaching NULL sched-domain.
devtmpfs: initialized
regulator: core version 0.5
Time: 21:55:25 Date: 04/23/10

Hope this will help.
I also have attached the full dmesg output in a .txt file
Attached Files
File Type: txt alex-dmsg.txt (28.2 KB, 215 views)
Reply With Quote
  #3  
Old 25th April 2010, 01:04
K_meleonu K_meleonu is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 108
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
Default

Hi all,
It's me again.
I see noone has an answer for this problem.
I did some tests on the server and tested the old kernel versions.
In my /boot/grub.menu.lst i was having:

Code:
default=0
timeout=0
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
I have modified that to:
Code:
default=0
timeout=10
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
#hiddenmenu
And now i can choose from a list wich kernel to boot.
I have tested all 3 versions i have ( 2.6.32.11-99.fc12.i686, 2.6.32.9-70.fc12.i686 and 2.6.31.12-174.2.19.fc12.i686 )

After booting each one i have run a mpstat -P ALL and with all 3 kernels i was having a result with only one CPU instead of two.

I still don't want to think that this could be a hardware problem but... you can newer know.

So.. i yell at you all, if is someone who had or has this problem please let a message here. Maybe we find an answer for this problem.

Than you all in advance
Reply With Quote
  #4  
Old 28th April 2010, 04:53
K_meleonu K_meleonu is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 108
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
Default

Hello again to all,

I have made some tests on the server, i have started it with a Live CD and checked the CPU's.
With the Live CD i can see and use both CPU's. After i have booted from the HDD the problem has appeared again and the sistem "sees" and uses only one CPU.

So, this is a clear software problem.

Please tell me wich are the programs / .conf's wich are responsable of the CPU.

(P.S. i have had this problem some years ago with a windows XP and a Dual Core PC. The windows was seeiyng only one CPU and i have solved the problem by changing it with another wersion).

Thank you all in advance
Reply With Quote
  #5  
Old 28th April 2010, 09:59
enteridfe enteridfe is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default best cpu

Processors: 1
SMP: Allowing 1 CPUs, 0 hotplug CPUs
nr_irqs_gsi: 24
PM: Registered nosave memory: 000000000009f000 - 00000000000a0000
PM: Registered nosave memory: 00000000000a0000 - 00000000000f0000
PM: Registered nosave memory: 00000000000f0000 - 0000000000100000
Allocating PCI resources starting at 3c000000 (gap: 3c000000:c2c00000)
Booting paravirtualized kernel on bare hardware
NR_CPUS:32 nr_cpumask_bits:32 nr_cpu_ids:1 nr_node_ids:1
PERCPU: Embedded 14 pages/cpu @c2000000 s34488 r0 d22856 u4194304
pcpu-alloc: s34488 r0 d22856 u4194304 alloc=1*4194304
pcpu-alloc: [0] 0
__________________
Supra shoesand
Sonography
Reply With Quote
  #6  
Old 28th April 2010, 13:30
K_meleonu K_meleonu is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 108
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
Default

I have seen that but how can i fix it?

I did a ls -s /sys/devices/system/cpu and i have this:
. .. cpu0 cpuidle kernel_max offline online perf_counters possible present sched_smt_power_savings
It sould be cpu0 and cpu1

And i have THIS:
cat offline
1-31
cat online
0
cat possible
0
cat present
0

INSTEAD of:
cat offline
2-31
cat online
0-1
cat possible
0-1
cat present
0-1

Last edited by K_meleonu; 28th April 2010 at 14:08.
Reply With Quote
  #7  
Old 29th April 2010, 01:18
K_meleonu K_meleonu is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 108
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
 
Default

I have solved the problem.

I have edited /boot/grub/menu.lst and REMOVED noapic nolapic acpi=off from the boot option line.
I have restarted the machine and right now it "sees" and uses both cpu's
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to K_meleonu For This Useful Post:
falko (30th April 2010), krasinski (19th October 2010)
Reply

Bookmarks

Tags
cpu, fedoa, kernel, problems

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problems with installing on Fedora 11 iDen General 4 4th October 2009 00:46
Problems setting up network printer in Fedora Core 8 jkrell Installation/Configuration 11 10th April 2008 22:56
Fedora 8 - Mysql and Postfix problems when installing ISPConfig-2.2.18 juanfra77 Installation/Configuration 3 11th January 2008 13:43
Fedora Core 5 install problems - cryptlib mxc Installation/Configuration 1 14th September 2006 19:41
Server sometimes (1 or 2 hrs) down :/ edge Server Operation 25 31st July 2006 13:44


All times are GMT +2. The time now is 21:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.