Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 16th March 2010, 19:41
Jürgen Jürgen is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 19
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to Jürgen Send a message via Skype™ to Jürgen
Default Problems with harddisc

Hey,

yesterday my filesystem of my server was read-only. I restarted the server and the problem was gone. However, today I had the same problem again.

So I checked the harddisc with fsck. That's the result:
Code:
fsck /dev/sda
fsck 1.41.3 (12-Oct-2008)
e2fsck 1.41.3 (12-Oct-2008)
fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks...
fsck.ext2: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sda

The superblock could not be read or does not describe a correct ext2
filesystem.  If the device is valid and it really contains an ext2
filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock
is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
    e2fsck -b 8193 <device>
Furthermore I had a look into the file /var/log/system.log and found this:
Code:
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: exception Emask 0x50 SAct 0x3f SErr 0x400800 action 0x2 frozen
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: (irq_stat 0x08000000, interface fatal error)
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: tag 0 cmd 0x61 Emask 0x50 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error)
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: tag 1 cmd 0x61 Emask 0x50 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error)
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: tag 2 cmd 0x61 Emask 0x50 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error)
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: tag 3 cmd 0x61 Emask 0x50 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error)
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: tag 4 cmd 0x61 Emask 0x50 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error)
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1.00: tag 5 cmd 0x61 Emask 0x50 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error)
Mar 16 17:37:12 server7 kernel: ata1: soft resetting port
Mar 16 17:37:13 server7 kernel: ata1: softreset failed (1st FIS failed)
Mar 16 17:37:13 server7 kernel: ata1: softreset failed, retrying in 5 secs
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1: hard resetting port
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1.00: configured for UDMA/133
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1: EH complete
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: SCSI device sda: 781422768 512-byte hdwr sectors (400088 MB)
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: sda: Write Protect is off
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1.00: limiting speed to UDMA/100
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1.00: exception Emask 0x50 SAct 0x1 SErr 0x400800 action 0x2 frozen
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1.00: (irq_stat 0x08000000, interface fatal error)
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: ata1.00: tag 0 cmd 0x61 Emask 0x50 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error)
Mar 16 17:37:18 server7 kernel: sda: Mode Sense: 00 3a 00 00
Mar 16 17:37:19 server7 kernel: ata1: soft resetting port
Mar 16 17:37:19 server7 kernel: ata1: softreset failed (1st FIS failed)
Mar 16 17:37:19 server7 kernel: ata1: softreset failed, retrying in 5 secs
Mar 16 17:37:24 server7 kernel: ata1: hard resetting port
Mar 16 17:37:24 server7 kernel: ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
Mar 16 17:37:24 server7 kernel: ata1.00: configured for UDMA/100
Mar 16 17:37:24 server7 kernel: ata1: EH complete
Mar 16 17:37:25 server7 kernel: SCSI device sda: drive cache: write back
Mar 16 17:37:25 server7 kernel: SCSI device sda: 781422768 512-byte hdwr sectors (400088 MB)
Mar 16 17:37:25 server7 kernel: sda: Write Protect is off
Mar 16 17:37:25 server7 kernel: sda: Mode Sense: 00 3a 00 00
Mar 16 17:37:25 server7 kernel: SCSI device sda: drive cache: write back
Do you have an idea what's the problem and how I can solve it?

Thank you very much
Reply With Quote
Sponsored Links
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems installing LAMP - MySQL and PHP5 JosBR Server Operation 5 19th December 2009 21:00
Courierr Errors were encountered while processing AsDsL General 1 30th November 2009 08:03
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) ergti Installation/Configuration 1 16th August 2009 12:36
Management/system config/settings & /server/settings not working!! dactor Installation/Configuration 9 6th February 2008 09:11
Empty Recycle Bin jon335 General 40 6th May 2006 11:56


All times are GMT +2. The time now is 23:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.